U wil reageren op een artikel in Humo, uw mening over een heet hangijzer ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld?

Deel

Goede doelen

Woensdag 13 december 2017 - 18:19

Ik wil graag reageren op de lezersbrief van mevrouw Van Handenhove over goede doelen in Humo 4032, waarin ze GAIA manipulatietechnieken verwijt om fondsen te werven. Het klopt dat GAIA donateurs geregeld om een gift vraagt, net zoals veel andere organisaties en milieuverenigingen dat doen. GAIA krijgt geen eurocent overheidssteun of subsidie. Donateurs krijgen maandelijks één brief, en niet één om de paar weken. Tenzij in december. Dan ontvangen ze het ledenmagazine van het vierde kwartaal, een fondsenwervende brief en een nieuwjaarskaart, die laatste als dank voor de steun in het voorbije jaar. Dat de inhoud of toon van de fondsenwervende brieven niet iedereen aanspreekt, is normaal: je kunt nooit voor iedereen goed doen. Maar niemand is verplicht om in te gaan op onze vraag.

Onze fondsenwervende brieven zijn wel degelijk efficiënt. De opbrengst van elke brief is twee tot vier keer de kostprijs. Ons donateursbestand is in enkele jaren tijd gestegen van 11.000 naar bijna 40.000. In vijf jaar tijd zijn onze inkomsten daardoor verviervoudigd.

Het palmares van 25 jaar GAIA-acties en -campagnes mag gezien worden. Vandaag behoort België niet langer tot de slechtste leerlingen van de Europese klas als het over dierenwelzijn gaat. Dat neemt niet weg dat onze strijd voor de dierenrechten nog lang niet gestreden is. 

Dat gezegd zijnde, als mevrouw Van Handenhove vindt dat ze te vaak post krijgt van ons, had ze ons ook een mail kunnen sturen of ons bellen. Ik wil haar hoe dan ook bedanken voor haar zeer gewaardeerde steun aan GAIA.

Michel Vandenbosch, Brussel.