U wil reageren op een artikel in Humo, uw mening over een heet hangijzer ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld?

Deel

Marc Van Eeghem en depressie

Dinsdag 19 december 2017 - 22:05

Ik wil graag reageren op het aangrijpende afscheidsinterview met Marc Van Eeghem in Humo 4033. Ik heb veel achting voor de acteur en de manier waarop hij zijn verhaal heeft gedaan. Toch stuiten enkele uitspraken mij lichtjes tegen de borst. Zo zei hij: ‘Ik sta positief in het leven, ik ben niet in een hoekje beginnen huilen.’ En ‘Ik ben nooit bij te pakken blijven zitten. Als ik me had laten gaan, was ik waarschijnlijk depressief geworden.’ Alsof iemand, kankerpatiënt of niet, zelf voor een depressie kiest.

Een depressie is een ernstige ziekte die ook dodelijk kan zijn. Ikzelf heb acht jaar lang een zeer zware depressie gehad door een ernstige pijnproblematiek en ik draag daar nu nog de sporen van. Ik liet het hoofd wél hangen, omdat ik de kracht niet meer had. Maar als een brokje ellende vocht ik tegen mijn demonen.

‘Ik krijg dat nooit,’ hoor je vaak. Nee, iedereen kan een depressie krijgen! Dat heb ik zelf gezien tijdens de vele psychiatrische ziekenhuisopnames die ik de voorbije jaren heb overleefd. Depressie is een verschrikkelijke ziekte die je compleet omverblaast. Maar de beleving door derden is totaal anders: er rust nog een groot taboe op depressie.

Ik lees dat Marc veel bezoek kreeg aan zijn ziekbed. Toen ik vorig jaar het diepst zat in mijn depressie en zeer suïcidaal was, kreeg ik helemaal géén bezoek in de psychiatrische instelling. Terwijl je op die momenten echt wel vriendschap en warmte kan gebruiken.

Tot slot: niets dan respect voor de wijze waarop Marc Van Eeghem zijn laatste maanden heeft geleefd.

Bert Moons, Bevel, Antwerpen, Belgium.