U wil reageren op een artikel in Humo, uw mening over een heet hangijzer ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld?

Deel

Johan Vande Lanotte

Woensdag 31 januari 2018 - 10:29

Ik wil graag reageren op de lezersbrief van Paul Bauwens in Humo 4039. Hij schrijft dat Johan Vande Lanotte zelf een indexsprong heeft georganiseerd met een slimme truc. Het is juist dat hij de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent heeft gebracht, waardoor de index 3 à 4 maanden later werd overschreden. Maar dat was hoegenaamd geen indexsprong die we de rest van ons leven moeten meeslepen. Ik ben zelf een gemiddelde verbruiker en ik heb toen geen 100 euro, maar een kleine 200 euro per jaar uitgespaard. De huidige regering heeft de btw opnieuw verhoogd. Door die maatregel en andere ingrepen van de federale en de Vlaamse regering – denk aan de Turteltaks – betaal ik nu 600 euro méér dan onder de zogenaamde belastingregering van Elio Di Rupo.

Wat de indexsprong betreft: iemand met een loon van netto 1.500 euro per maand krijgt 30 euro minder. Dat is 360 euro per jaar, vakantiegeld en eindejaarspremie nog niet meegerekend. Als die persoon nog dertig jaar moet werken tot aan zijn pensioen, heeft hij in totaal 10.800 euro minder ontvangen. Ook zijn toekomstige pensioen heeft al een indexsprong meegemaakt. En wie zegt dat een pensioen van 1.500 euro onbetaalbaar is? Juist, de mensen die 10.000 euro en meer per maand verdienen.

Willy Demoor, Gavere.