U wil reageren op een artikel in Humo, uw mening over een heet hangijzer ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld?

Deel

Wolven als huisdier

Woensdag 31 januari 2018 - 11:18

In het VTM-nieuws van maandag 29 januari waren wolven te zien die door Peter Lennertz zijn grootgebracht met de papfles in het wolvenopvangcentrum in Bilstain, deelgemeente van Limbourg, tussen Verviers en Eupen.
Voor alle duidelijkheid: de wolven zijn in gevangenschap opgegroeid. Ze beschouwen Peter Lennertz als de alfawolf. Aan alle inwoners van Leopoldsburg en omgeving: don't try this at home.
Peter heeft gelijk als hij zegt dat wolven niet gevaarlijk zijn voor mensen, maar laten we eerlijk zijn: wolven zijn geen huisdieren. Het gedrag dat de uit de kluiten gegroeide weesjes van Peter vertonen, is geen wild gedrag en kan absoluut geen model staan voor de manier waarop wilde wolven zich in de natuur gedragen.
 
Het Meldpunt Wolven wil objectieve informatie brengen over wolven. Een 'close contact' zoals je dat in de beelden ziet, is compleet ondenkbaar met een wilde wolf. We moeten wolven niet afschilderen  als monsters, maar we moeten ze ook niet overdreven idealiseren alsof het vriendelijke huisdieren zijn.
Jezelf eens laten besnuffelen door de wolven van Peter Lennertz is een goeie manier om een beeld te krijgen van de kracht van een wolf, maar een ervaringsdeskundige word je er niet van... Peter zelf is een goeie wolvenkenner, maar hier schetst hij helaas toch een weinig realistisch beeld van de Europese wolf. Hoezeer we ook van wolvin Naya houden, wij gaan ze echt geen knuffel geven als we ze morgen tegenkomen.

Jan Loos, Boutersem.