U wil reageren op een artikel in Humo, uw mening over een heet hangijzer ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld?

Deel

Betere Belgische Grondwet

Dinsdag 6 februari 2018 - 12:46

Met deze lezersbrief had ik graag dat de humo-lezer zich eens inbeeldt wat de gevolgen zouden zijn als de volgende vier artikels de eerste vier artikels van de Belgische Grondwet zouden zijn.

Artikel 1: De Belgische staat heeft net zoals alle andere staten het recht om ongelimiteerd geld te creëren vanuit het niets maar mag dit enkel en alleen gebruiken voor het algemene welzijn van de bevolking en de staat zal hierop gecontroleerd worden door onder andere de vrije onafhankelijke pers. Een gevolg hiervan is dat niemand nog belastingen hoeft te betalen.

Artikel 2: Wanneer de staat met haar ongelimiteerde geldcreatie vanuit het niets ervoor gezorgd heeft dat er te veel geld in omloop is in de maatschappij, terwijl er nooit te weinig is, zullen er indexaanpassingen of prijsverhogingen volgen en wanneer er dan wederom te veel geld in omloop wordt gebracht zodat de deling door tien van toepassing wordt, zullen alle prijzen van producten, diensten en documenten en alle lonen en alle saldo’s op de bankrekeningen (er zal nog enkel met electronisch geld kunnen betaald worden en de staat zal hier gratis voor iedereen voor zorgen vanwege artikel 1) door tien worden gedeeld zodat men niet astronomische hoeveelheden geld hoeft te gebruiken in het dagelijkse leven.

Artikel 3: Werkbekwame mensen die vanwege artikel 1 van de sociale zekerheid willen leven, worden door de arbeidsinspectiedienst (die altijd voldoende gefinancierd is vanwege artikel 1 en ontstaan is uit de belastingdienst die niet meer nodig is) werkbekwaam bevonden en ingeschreven in de arbeidsbemiddelingsdienst. Als ze daar werk weigeren worden ze op een minimumleefloon gezet zodat ze wel kunnen participeren in de maatschappij, maar in beperkte mate.

Artikel 4: Om oorlog te vermijden in verband met de onstopbare automatisering omdat mensen zonder werk en geld zullen komen te zitten zal de staat de steeds minder aanwezig zijnde werkuren voor steeds minder mensen verdelen onder de bevolking met behoud van loon omdat dit ook tot de taken van het algemene welzijn behoort.

David Guilliams, Mechelen.