U wil reageren op een artikel in Humo, uw mening over een heet hangijzer ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld?

Deel

gehandicaptenzorg

Zondag 25 februari 2018 - 15:16

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen spreekt graag over ondersteuning en zorg op maat voor gehandicapten, maar in de praktijk stellen die mooie woorden niets voor. Ik heb een zwaar mentaal gehandicapte en autistische zoon van 41 jaar, die al 26 jaar in dezelfde instelling verblijft en elk weekend naar huis komt. Laat mij even opsommen wat er voor hem de voorbije jaren is veranderd.

Sinds januari 2012 worden de werkingskosten die de overheid aan de zorginstellingen betaalt, niet meer geïndexeerd. De opvang kost nu 15 euro meer per maand. Op 1 januari 2015 ging het Flexibel Aanbod Meerderjarigen van start, dat meer ondersteuning op maat zou bieden. Aan de ondersteuning is niets veranderd, wel aan de berekening van de factuur: die is nu 140 tot 200 euro per maand duurder.

Sinds januari 2018 kent mijn zoon ook zijn Persoonsvolgend Budget. Daarom heb ik van de instelling een nieuwe overeenkomst moeten tekenen, die zal resulteren in een prijsverhoging van 120 tot 200 euro per maand. In eerste instantie zal er aan de zorg niets veranderen, maar wanneer het personeel een loonsverhoging krijgt, zullen ook de kosten voor mijn zoon hoger uitvallen. Hoe het dan met zijn budget zit, kan niemand mij vertellen.

Ik zie geen voordelen aan de wijzigingen van de voorbije jaren. De ouders en de voogden hebben alleen meer werk, meer onzekerheid en meer angst voor de toekomst.

Lili Bammens, Heusden_Zolder.