proces-reuzegom
Vandaag uitspraak in proces-Reuzegom: ‘Het proces dreigt op enkele cruciale vragen geen antwoord te geven’
Vrijdag valt de uitspraak in de zaak-Sanda Dia. Het is ondertussen meer dan vier jaar geleden dat de jongeman het leven liet tijdens een doop van de beruchte studentenclub Reuzegom. Waarover ging het proces precies? Welke Reuzegommers moesten zich verantwoorden? Wat doen ze vandaag? En hoe keken de familie en vrienden van Sanda naar dit proces?
Van afgestudeerde arts tot songwriter: wat weten we over de 18 Reuzegom-leden die voor de rechter verschenen?
Vier jaar na de tragische dood van Sanda Dia (20) verschenen achttien voormalige clubleden van de Antwerps-Leuvense studentenclub Reuzegom voor het Antwerpse hof van beroep. Wie zijn ze?
Janker
A.G. (23), destijds tweedejaars handelsingenieur, wordt gezien als hoofdverdachte. Hij kondigde in zijn speech tot verkiezing als ‘schachtentemmer’ aan: ‘Ik wil er een echt brut jaar van maken.’ Hij verwees daarin naar ‘onze goede Duitse vriend Hitler’.
Het strafdossier laat zien dat Janker die avond als eerste in de gaten kreeg dat het fout ging met Sanda Dia. Hij verklaarde aan de politie: ‘Omstreeks 19 uur zag ik dat het reactievermogen van Sanda achteruitging.’ Dit wordt een van de kernvragen op het proces: hoe kan het dat er daarna meer dan anderhalf uur is getalmd?
Zaadje
J.J. (25) was preses bij Reuzegom en volgens de hiërarchie de eerste verantwoordelijke. Zaadje, ooit gitarist-songwriter bij twee Antwerpse bandjes, komt in het strafdossier naar voren als een wat stuntelige figuur met veel meer talent voor muziek dan organisatie of verbale communicatie. In zijn eerste verhoor laat hij de politie optekenen: “Voor de doop is een soort draaiboek opgesteld. Deze doop wordt al zeker een zevental jaar zo gedaan. Het is nog nooit misgelopen.”
Lees het volledige artikel hier
Advocaat Nathalie Buisseret: ‘De Reuzegommers hebben een mooier parcours afgelegd dan de jongens die ik meestal verdedig’
Advocate Nathalie Buisseret (53) vertegenwoordigt Annemie De Vel, de moeder van Sanda Dia.
HUMO Kunt u de knuffel van mevrouw De Vel aan een van de Reuzegom-leden nog eens in detail beschrijven?
BUISSERET «Ik was er zelf niet, maar ik weet hoe het is gegaan: de advocaat van Zaadje pleit, daarna krijgt Zaadje het woord, en hij wordt erg emotioneel. De rechter schorst de zitting om de emotie te temperen. Mijn cliënte is een verstokte roker. Ze verlaat haar plaats om een sigaret op te steken. Ze loopt door een gangetje waar aan weerskanten Reuzegommers zitten. Op de hoek zit Zaadje. Als ze de hoek omgaat, neemt ze heel even zijn arm vast, of ze klopt op zijn schouder, dat weet ik niet juist. In elk geval: er is contact. Hij klampt haar aan, ze vallen in elkaars armen en ze huilen. Dat was het – niet meer, maar ook niet minder. Te midden van al dat lelijke van zo’n proces is zoiets moois gebeurd. Jammer genoeg hebben veel mensen dat niet gevat. Ik las op sociale media zelfs dat mevrouw De Vel haar zoon had verraden (zucht).
»Achteraf zei ze tegen mij: ‘Daar zat een kind. Ik kon daar niet ongevoelig voor blijven.’ Het was een geste die door merg en been ging.»
Lees het volledige interview hier
Het dagboek van Jeroen Olyslaegers: ‘Waarom huilen de Reuzegommers? Om Sanda? Om hun toekomst? Uit angst?’
Jeroen Olyslaegers, de schrijver van ‘Wil’ en ‘Wildevrouw’, volgde vorig jaar het eerste bedrijf van het proces-Reuzegom in Hasselt, bleef verward en met veel vragen over de dood van Sanda Dia achter, en trok met een schriftje onder de arm naar het vervolg in de rechtbank in Antwerpen.
Zondag 12 maart
Sinds midden vorig jaar staat de week van 13 maart 2023 gemarkeerd in mijn agenda. Het eerste bedrijf van het proces-Reuzegom dat ik vorig jaar in april in Hasselt heb bijgewoond, was in chaos geëindigd. De voorzitster van de rechtbank van eerste aanleg had plots met luide stem gezegd dat het Openbaar Ministerie geen duidelijkheid verschafte over het aantal dagen waar ze zich over moest uitspreken. Ik meende te hebben begrepen dat ze zich gedwongen voelde om zich alleen te buigen over de dag waarop Sanda Dia stierf, en niet over de dag ervoor, waarop hij was gedwongen om verschrikkelijk veel alcohol te drinken, en stomdronken met twee andere schachten werd opgesloten in een studentenkot waar alle kranen waren afgesloten. De voorzitster meende dat de ene dag niet van de andere kon worden gescheiden.
Lees het volledige dagboek hier
‘Voor de vader van Sanda Dia lag die knuffel moeilijk’: advocaten Sven Mary en Walter Damen over het proces Reuzegom
Zeker over één ding zijn Walter Damen en Sven Mary het eens na de pleidooien in de zaak-Reuzegom: studentendopen moeten blijven bestaan. ‘Een doop is nog altijd een fijn ritueel dat we in ere kunnen herstellen’, zegt Walter Damen, die op het proces Reuzegommer L.L., bijnaam Strontvlieg, bijstaat.
Zelf zat de Antwerpse advocaat begin jaren 1990 in een bad met bloed tijdens zijn studentendoop, en moest hij aan een andere schacht koeienogen doorgeven met zijn mond. ‘Ik heb aan mijn eigen doop alleen maar goede herinneringen. Bij ons stonden vriendschap en respect voorop’, vertelt Damen. ‘De uitspraak van het hof kan een basis bieden voor zo’n kader en bepalen waar de grenzen van een doop liggen.’
Tot zover de eensgezindheid. ‘Ik heb niets tegen een kader over dopen. Maar dat is niet de taak van het hof’, zegt Sven Mary, advocaat aan de Brusselse balie die al vier jaar aan de zijde van de vader en de broer van Sanda Dia staat.
Lees het volledige interview hier
De broer en de schoonzus van Sanda Dia: ‘We hebben onze dochter met legomannetjes uitgelegd wat er met nonkel Sanda is gebeurd’
Hun dochter heeft met zwarte viltstift zijn portret getekend. Een krullenbol met lange benen, en een grote glimlach om zijn mond: dat is het beeld dat het 4-jarige meisje heeft van haar nonkel Sanda. ‘Ze heeft hem nooit gekend, maar hij leeft in haar gedachten’, zegt Seydou De Vel (33), de oudere broer van Sanda Dia.
- Hoe kijkt u terug op het proces?
SEYDOU DE VEL: «Iedereen heeft de tijd gekregen om te spreken en er is geluisterd. Toch voel ik me heel onrustig nu de uitspraak nadert. Het is een verwarrende periode.»
MARIE VAN STEENKISTE: «Voor mij is dat anders. Ik ben de afgelopen maand nauwelijks bezig geweest met de uitspraak. Ik had die tijd nodig om te verwerken wat ik heb gehoord en om alle emoties een plaats te geven. In mijn onderbewuste heeft het proces nog tientallen keren plaatsgevonden.»
Lees het volledige interview hier
In de WhatsAppgroep van Reuzegom na de dood van Sanda Dia: ‘Pff moest er ooit is van komen, eig zijn wij toch allemaal maar wa apen me da dopen he’
In de eerste uren na de doop die Sanda Dia het leven zal kosten, hebben de leden van studentenclub Reuzegom andere zorgen. In hun WhatsApp-groep gaat het over de namen van oud-leden die online moeten worden gewist, een voorraadje wiet dat moet verdwijnen en de juridische implicaties van een condoleancebrief aan de familie van de student. In zijn boek ‘Ontmenselijkt’ onthulde journalist Douglas De Coninck hoe het er achter de schermen aan toeging bij de studentenclub.
Het is woensdag 5 december 2018, laat in de avond. Terwijl hijzelf, preses Zaadje en Reuzegommer Pronker nog zitten te hopen op een mirakel, belt schachtentemmer Janker vanuit de kantoren van politiezone Hekla in Edegem met D. d. V. d. W., preses van de Antwerps-Leuvense studentenclub in het academiejaar 2016-’17. Hij is de auteur van het draaiboek dat de voorbije drie dagen is gevolgd bij het inwijdingsritueel van drie Reuzegom-schachten, onder wie Sanda Dia (20).
Lees het volledige artikel hier
De boezemvrienden van Sanda Dia: ‘Na het verdriet kwam de woede, zeker toen ik de kerels van Reuzegom een terrasje in Leuven zag doen’
De laatste keer dat Lucas Serrien (23) zijn vriend Sanda zag, stond hij ’s middags in de straten van Leuven rozen te verkopen, verkleed als apostel. Het was de eerste opdracht van het doopritueel van de drie nieuwe schachten bij Reuzegom, een doop die twee dagen zou duren. ‘Sanda wist dat het zwaar zou worden, en we hadden afgesproken dat ik hem na afloop zou opvangen op zijn kot, want hij zou wellicht uitgeput en uitgehongerd zijn.’ Maar op woensdagavond kreeg Lucas een bericht dat Sanda in het ziekenhuis lag en vocht voor zijn leven – een gevecht dat hij twee dagen later verloor.
Ferre Vervoort (23) vernam het nieuws over zijn beste vriend op de spoedafdeling uit de krant. ‘Ik las de initialen S.D. en stuurde voor de zekerheid een sms naar zijn vader. En ja, het was Sanda. Op dat moment was er nog een tikkeltje hoop. Maar een paar uur later kwam het nieuws dat hij overleden was.’
Lees het volledige artikel hier
De vader van Sanda Dia: ‘Ik stuurde mijn zoon naar de KU Leuven voor een diploma. Ik kreeg een lijk terug’
OUSMANE DIA «Veel mensen hebben een mening over mijn zoon en wat er gebeurd is. Zeker nadat de gruwelijke details van zijn dood bekend werden. Maar ik kende Sanda beter dan wie ook. Ik wil de mensen vertellen hoe fantastisch hij was. En ik wil dat men weet hoe kwaad ik ben. Op die studenten, die mijn zoon aan zijn lot overlieten. En op de KU Leuven, die niet voor hem en zijn nabestaanden opkomt.»
Ousmane ontvangt ons in een bescheiden appartementje aan een van de drukste wegen van Edegem. Het is in deze buurt dat zijn zoon opgroeide. ‘Sanda was gek op Edegem, en Edegem was gek op Sanda. Iedereen kende hem hier,’ vertelt zijn vader.