© BrunoPress

Dé zes artiesten die je vrijdag moet zien op Pukkelpop

, door (jmi)

15

Plan hier uw persoonlijke Pukkelpop-parcours met onze handige tool

Nilüfer Yanya (Club, 13.30u-14.20)

In een mooiere wereld resulteerde wijn niet tot katers, leefde David Bowie nog en was de Britse Nilüfer Yanya een van de meest gedraaide artiesten op StuBru. ‘In Your Head’ is geboren om te scoren in De Afrekening, net zoals haar doorbraakliedjes ‘Thanks 4 Nothing’ en ‘Golden Cage’. ‘Heavyweight Champion Of The Year’ mag dan weer ons kleine geheimpje blijven: wát een song. Denk The xx met pit of King Krule na een geslachtsverandering. Wie wil dat nu niet zien?

Big Thief (Club, 16.35u-17.30u)

In dit uitstekende muziekjaar kreeg slechts één plaat 5 sterren in Humo: ‘U.F.O.F.’ van Big Thief, met daarop 12 wondermooie sneetjes melancholica. Frontvrouw Adrianne Lenker is een enigma à la PJ Harvey. Ze wordt begeleid door drie dromers die kleurrijke klanktapijten weven. Ook live zijn ze bijzonder. Een fijnproever vindt hier zijn meug. 

Raketkanon (Club, 20.40u-21.40u)

Een tip aan Chokri: zet de korte zotten van Shht en Raketkanon niet tezamen of er blijft niets meer over van uw backstage. Raketkanon maakt noiserock en doet dat elke plaat ietsje beter. Hun jongste worp kreeg vierenhalf sterren in Humo: zeldzaam, zeker voor een Belgische band. ‘Al wie geen sluitende argumenten tegen ketelmuziek heeft, is Raketkanon een faire kans verschuldigd,’ zo stond er. Doen, hé!

Idles (Club, 22.40u-23.40u)

Ah, geen volk is zo schoon boos als de Britten. Idles neemt de fakkel van The Clash en Gang Of Four over en spaart niemand in z’n woedende punk. ‘Mother’ is een monster van een song en ‘Danny Nedelko’ een anthem waarvoor wij onze stembanden met genoegen aan flarden schreeuwen. Idles triomfeerde op Rock Werchter 2018 en haalde Humo’s jaarlijst met hun jongste plaat. Onvergetelijk! Niet te missen! Moet je gezien hebben! Ga gewoon, oké?

The National (Marquee, 23.45u-1u)

The National houdt van België en vice versa. De groep vierde het tienjarige bestaan van hun doorbraakplaat en meesterwerk ‘Boxer’ in Brussel en gooit nu ook hun party voor hun twintigste verjaardag in België met twéé shows op Pukkelpop: vrijdag en zondag, telkens als afsluiter van de Marquee. Een verjaardagsfeest van brombeer Matt Berninger vraagt natuurlijk om een karrevracht sombere songs en een krat leeggedronken flessen rode wijn. 

James Blake (Dance Hall, 1u-2u)

Een onverwacht succesverhaal: een verlegen singer-songwriter koopt een synthesizer in plaats van een gitaar en breekt door met zijn sombere en spaarzame ballads. Beyoncé en Frank Ocean klopten intussen al op de voordeur van James Blake. Zijn nieuwste plaat is alwéér een pareltje. En geen zorgen: ‘The Limit To Your Love’ zit standaard in zijn setlist. 

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?