© BelgaImage

Pukkelpop zal een deel van zijn stroom uit een duurzame energietoren halen

, door (peter van ammelrooy)

43

Met Baraque Futur, een site op de festivalwei in het teken van duurzaamheid en ecologie, maakt Pukkelpop al een aantal jaren duidelijk dat het wil inzetten op nieuwe technologieën om de ecologische voetafdruk van de festivalgangers te beperken. Pukkelpoppers konden er energie opwekken op een speciale dansvloer of insectenburgers eten om de vleesconsumptie terug te dringen. Het leverde het Limburgse festival twee jaar geleden de Brand Activation Award op.

Nu wil Pukkelpop aan een nieuw hoofdstuk beginnen: hoe los je het probleem van de stinkende en ronkende dieselgeneratoren op, die nu nog op grote evenementen worden ingezet om het gebrek aan elektriciteit op te vangen? De Technische Universiteit Eindhoven denkt met de Green Energy Mill, kortweg GEM, een antwoord op die vraag te hebben gevonden. Als alle festivals in Nederland hun dieselgebruik met 10 procent zouden weten te beperken, zou dat een miljoen liter diesel per jaar schelen en 3.000 ton aan CO2-uitstoot.

De GEM Tower, een gevaarte van ruim 20 meter hoog dat wat doet denken aan een mini-Eiffeltoren, werd maandag voor het eerst mechanisch getest. De toren werd met een verreiker (een hijskraan) tot volledige hoogte uitgetrokken. Die proef is in elk geval geslaagd.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?