© Koen Keppens

Anna Calvi op Pukkelpop 2019: gitaaraangedreven pracht

, door (jub)

15

In de Club deed ze dat wel. Calvi, von Kopf bis Fuss in stemmig zwart, liet haar telecaster huilen, zingen, smeken, zalven en sneren en samen met de eveneens erg aanwezige drums en klanktapijtjes van de toetsenvrouw de perfecte backdrop tekenen voor haar ijle vocalen en songs vol melancholische schoonheid. Een concert lang hebben ik staan denken aan wie ze mij op de gitaar deed denken, maar ik geraakte er niet uit. Lou Reed? PJ Harvey? Daniel Lanois? Allemaal een beetje, maar nooit helemaal, en dus vooral volstrekt zichzelf.

Het openingsduo ‘Hunter’ en ‘Indies Of Paradise’ waren eigenlijk al meteen twee hoogtepunten, en verderop volgden nog een wonderschoon ‘Swimming Pool’ (allemaal van haar laatste plaat, ‘Hunter’), een ontketend ‘Rider to the Sea’ (waarin het volglicht nog net iets prominenter op de gitaar stond) en een bezwerend en gedreven ‘Desire’ (die laatste twee van haar debuut uit 2011).

Afsluiten deed ze met een angstaanjagende cover van Suicides ‘Ghost Rider’, die klonk alsof Alan Vega het in 1977 speciaal voor haar had geschreven, ook al moest Calvi toen nog geboren worden.

Op 4 oktober verschijnt op Netflix het vijfde seizoen van ‘Peaky Blinders’, met nieuwe muziek van Anna Calvi. Twee dingen om geen klein beetje naar uit te kijken. 

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?