Alternative

Laguna

Programma

2 februari 2018 - Preselectie 5 - Muziekclub N9 @ CC Den Hoogen Pad - Adegem

25 maart 2018 - Halve Finale 2 - Vooruit - Gent

22 april 2018 - Finale - AB - Brussel

De mening van de jury

2 februari 2018 - Preselectie 5 - Muziekclub N9 @ CC Den Hoogen Pad - Adegem

Met Lagüna kregen we voor de tweede keer in deze editie Mauro Bentein voorgeschoteld, ditmaal in de hoedanigheid waarin hij twee jaar geleden zo aangenaam was verschenen: als gitarist. We kregen zelfs twee Benteins voor de prijs van één, want Mauro had zijn zusje Naomi meegebracht op de bas. Maar Lagüna was meer dan dat: een ongemeen boeiende cocktail van torenhoge synths, welgemikt gitaarspel, een ritmesectie die de zaak perfect aan elkaar lijmde, en een zanger die wist dat er rondom genoeg gebeurde om rustig zijn ding te doen. Razend interessant.

'Ik moest aan Roman Polanski denken. Roman Polanski in 'Chinatown''
'Ik blijf het leuk vinden om Polanski bezig te zien'
'Voor het eerst vanavond was ik telkens benieuwd naar het volgende nummer'

25 maart 2018 - Halve Finale 2 - Vooruit - Gent

Lagüna speelde zichzelf met de vingers in de neus naar de finale. ’t Is zo’n groep waarop je niet uitgekeken raakt, ook al kan je je er op het einde van de dag zo snel geen song meer van voor de geest halen. Mauro Bentein (veelvuldig aanwezig in deze editie en in tegenstelling tot bij Diane Grace hier in burgerplunje aan het werk) deed wat hij het allerbest kan – gitaar spelen – en liet aan de rest genoeg ruimte om zich vakkundig met de ruggengraat bezig te houden. ‘Nog een halfuur Lagüna had ik niet erg gevonden,’ liet één jurylid optekenen, en daar kon Klaus zich ondanks een wat overbodige cover van ‘Because the Night’ volmondig bij aansluiten.

'De gitarist eist alle aandacht op, op een positieve manier'
'Een groep die graag op het podium staat'
'Ik denk dat ik er nog een half uur naar had kunnen kijken'

22 april 2018 - Finale - AB - Brussel

Lagüna borstelde de concurrentie op een hoopje. Als een geoliede machine die achterin al een halfuur had staan warmdraaien stoven ze het podium op, knalden ‘The Unknown Light’ de zaal in, gooiden daar het nog dwingendere ‘Amber Hands’ achteraan, en sloten af met het door garagegitaren aangedreven ‘Nothing Less’. Voor de verveling ook maar één seconde had kunnen toeslaan, waren ze weer weg, het publiek met een ‘what the fuck’-gevoel achterlatend. Het is het verslag van een winnaar, maar ze kregen van ons het zilver. Omdat er, telkens wanneer de zanger begon te zingen, niet echt iets werd toegevoegd aan wat er allemaal al gaande was, en omdat dat meer in het hoofd dan in de buik en de werkelijkheid een heel klein beetje aanvoelde als een gemiste kans. Maar: 3.000 euro dus, en een toekomst waar geen geld tegenop kan. Wedden?

Bio

guitars, Synths: Xavier De Clercq (27)

Drums: Alfredo Bravo (41)

bass, Backings: Naomi Bentein (24)

guitars: Mauro Bentein (25)

vocals: Niels Elsermans (25)

Diepgeworteld in de Belgische postpunk, gaat Laguna nog een stap verder. Uiteraard is er die donkere sfeer maar een sprankel melodische hoop onderscheidt hen van andere bands. Noem het wat je wilt maar je kan ze niet in één hokje steken.

Live komt de energie van de mijmerende stem, monumentale synths en verschroeiende gitaren nog meer tot hun recht. Kortom Laguna raast en zalft tegelijk.

Winnaars De Beloften 2017.

Een eerste release en optredens liggen in het vizier.

Website: https://www.facebook.com/laguna.be/

Bekijk het profiel van Laguna op vi.be »

Gallerij