Punk

DIANE GRACE

Programma

27 januari 2018 - Preselectie 4 - Club 27 - Edegem

24 maart 2018 - Halve Finale 1 - Trix - Antwerpen

22 april 2018 - Finale - AB - Brussel

De mening van de jury

27 januari 2018 - Preselectie 4 - Club 27 - Edegem

De verveling kreeg geen kans in Edegem, waar Diane Grace er een totaalspektakel van maakte. Terwijl de drums en de gitaar een universum schiepen dat zich ergens tussen Wire en Black Flag situeerde, ging de zanger, gehuld in een met tape samengehouden trouwjurk, wild krijsend tekeer op en naast het podium. Hij had een brandblusser meegebracht die dienst weigerde maar in het publiek wel voor onrust zorgde, en droeg geen onderbroek, waardoor er een paar keer ook heel even een glockenspiel in het, euh, spel was. De drummer droeg een varkensmasker, waardoor de gitarist er in zijn gewone plunje veruit het opvallendst bij stond. Toen het gedaan was, wisten wij niet wat we gezien en gehoord hadden. Niet altijd een slecht teken.

'De truc met de brandblusser was een goed idee'
'Waarom speelt die niet gewoon gitaar? Die kon dat toch goed?'
'Ik moest aan Roman Polanski denken. Roman Polanski in 'The Tenant''

24 maart 2018 - Halve Finale 1 - Trix - Antwerpen

Hoe kon Diane Grace de performance uit de preselectie in Edegem (Trouwjurk! Bloot glockenspiel! Brandblusser!) in hemelsnaam overtreffen? Simpel: met een dwerg aan een leiband natuurlijk! En een schaars geklede ringpoes! En een mand vol tomaten! En door ‘Haram!’ op een T-shirt te schrijven! En door performancekunstenaar en levende legende Ludo Mich als gast te laten opdraven in een vermangelde doch geslaagde versie van ‘Headhunter’ van Front 242. Want laten we dat niet vergeten: Diane Grace is meer dan een doos vol rekwisieten. Het is Captain Beefheart meets GG Allin meets Wire meets Black Flag. En het staat in de finale van Humo’s Rock Rally 2018.

'Dat gaat goeie foto's opleveren!'
'Er kan niet genoeg onzin zijn in de wereld'
'Wat doe je na 'De Dwerg'?'

22 april 2018 - Finale - AB - Brussel

Welja, Diane Grace. De eerste song heette ‘Ballad’ en was alles behalve dat, maar genoeg over de muziek. De dwerg aan de leiband die hun halve finale had opgeleukt, mocht op de bank beginnen, in casu: een kooi waar anderhalve song lang mysterieus een doek over gedrapeerd hing. Het was een beetje een teleurstelling toen dat doek eraf ging – wéér een dwerg – maar de spanning hield zich elders verscholen. Bij de microfoon die daar onbemand doch perfect stond opgesteld voor een saxofonist bijvoorbeeld. En hier hoort een beetje inside-information: de groep had ons namelijk op voorhand gevraagd of wij het een probleem zouden vinden als Mauro Pawlowski saxofoon zou komen spelen. Daarop konden wij uiteraard niets anders dan ‘in geen geval’ antwoorden. Pas in het laatste nummer stond-ie er, niet op sax maar op een soort alpenhoorn, perfect herkenbaar met zijn Maurits Pauwels-hoed, maar ook weer niet, want de man droeg een masker. Iets wat tegen zijn gezicht geplakt zat, en verdomd hard op Pawlowski leek, maar toch... En met die vraag – ‘was-ie er of was-ie er niet?’, terwijl hij verdomme toch gewoon op het podium stond! – scoorden zowel Pawlowski als Diane Grace vette punten. Blijf bestaan, blijf verrassen en bang maken, blijf de boel overhoop schoppen, maar jullie begrijpen zelf ook wel een heel klein beetje waarom we Diane Grace geen edelmetaal om de hals konden hangen, niet? Mogen wij vanaf nu wel Sir Diane Grace zeggen?

Bio

guitars: Kris Verdonck (44)

vocals: Mauro Bentein (25)

drums: Niels Elsermans (25)

Diane Grace is genoemd naar een Californische B-actrice. Een bloedmooie vrouw die in de jaren 20 in stille films speelde, en toen de sprekende film opkwam, gedumpt werd door de filmbiz omdat ze een lelijke stem had.

Ook zanger Mauro Bentano beschikt over een merkwaardig stemgeluid, dat zijn voor- en tegenstanders heeft. Vooral tegenstanders. Maar hij heeft ook bakken persoonlijkheid. Uitstraling. Extreme weirdheid.

Hij ontmoette gitarist K44 kennen tijdens een workshop muzikale expressie in een psychiatrische instelling. Wie daar wat kwam doen, laten we veilig in het midden.

En dan hebben we nog een drummer: Niels E., een echt varken met psychologische kwesties.

Diane Grace zit in demo-fase, wat betekent jointen paffen en knappe grieten wijsmaken dat we een plaat aan’t opnemen zijn en nog figuranten zoeken voor onze clip.

Live zijn we lichtelijk anders andere bands, en brengen soms gasten mee zoals een transseksuele dwerg, een dominatrix of Ludo Mich.

Website: https://www.facebook.com/DianeGracePsychoPunk

Bekijk het profiel van DIANE GRACE op vi.be »

Gallerij