AA Gent - Zenit: Herman Brusselmans blikt vooruit

© Guy Kokken

, door (vvp)

81

'Je moet niet te veel letten op wat ik allemaal uitkraam'

Voor wie het allemaal zo nauw niet volgt: als Gent vanavond een (historische) overwinning boekt tegen de Russen, kegelen ze de niet-onfrisse ploegen Valencia en Lyon uit de Champions League om zelf verder te bekeren. Bij elk ander resultaat wordt het uitkijken naar de andere match uit de poule (Valencia – Lyon dus) en komt het telkens hierop neer: Valencia mag geen béter resultaat boeken dan de Buffalo’s. Klinkt makkelijk zat, maar dat is het nu ook weer niet. Voor een objectieve vooruitblik polsten we bij het nuchterste en bevalligste stuk analist van het Gents halfrond: Herman Brusselmans.

HUMO Hoe lang ben je al AA Gent-supporter?
Herman Brusselmans
«Goh, als je al zo lang in Gent woont – sinds 1986 – ga je automatisch wat supporteren voor die club. Maar ik ben nooit een fanatieke supporter geweest van om het even wie. Mocht ik nu in Brussel wonen, zou ik waarschijnlijk voor Anderlecht supporteren, en in Antwerpen voor de Antwerp.»
HUMO Hoe goed is deze ploeg in vergelijking met alle voorgaande AA Gent-incarnaties?
Brusselmans
«Mocht je al die ploegen naast elkaar zetten, zou je niet per se deze ploeg eruit halen. Vorig jaar, toen Gent kampioen speelde, vroeg ik mij af: hoeveel van die spelers zouden er eigenlijk in de basis van Anderlecht staan? Niet veel. ik dacht eerlijk gezegd dat Gent kampioen werd omdat Brugge en Anderlecht het niet goed deden; maar nu is Gent wel degelijk uitgegroeid tot de beste ploeg van België.
               »’t Moet toch iets doen met een mens, kampioen spelen, want opeens gaan die spelers zich ook gedragen als kampioenenspelers. Dat kan heel positief zijn, zoals bij Kums, die elke week op hoog niveau presteert, maar de druk kan zich ook tegen je keren, zoals nu met Depoitre, die al weken niet scoort en er ambetant bij loopt. Maar dat is eigenlijk niet echt een probleem, omdat ze met Koulibaly een heel goeie vervanger hebben. En ook als Depoitre niet scoort, blijft hij ne vreejen ambetanterik om tegen te spelen. Alleszins, Gent is waardig om Champions League te spelen. Duidelijk, want ze overwinteren bijna.»
HUMO Eerst nog Zenit, hè.
Bruselmans
«Ja, en dat is niet gemakkelijk. We moeten van Zenit geen Barcelona maken, maar het blijft wel een hele goeie ploeg. Ze hebben 15 op 15 tot nu toe…  Je kan speculeren op een overwinning voor Gent onder het motto ‘waarom niet?’ of ‘alles is mogelijk’, maar ik denk dat ze toch beter rekenen op een gelijkspel en een gunstig resultaat van de andere match.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: