'Panorama': de oplichterstruc met het Russische internetliefje

6
15474_marina200.jpg

Zijn er écht honderdduizenden Russische vrouwen via het internet op zoek naar een westerse man? Dat vroeg 'Panorama'- reporter Johan Ghysens zich ook af. En dus schreef hij zich in op een datingsite als Alex: een man die ontgoocheld is in Belgische vrouwen en op zoek gaat naar een Russin om zijn leven te delen. Het duurt niet lang voor hij antwoord krijgt van de 27-jarige Marina Tsjernykh uit Moskou. En dan begint de romance scam, de liefdesoplichterij. Ghysens, citerend uit haar mails: 'I've been surprised when have seen your profile on a datingsite. Why so nice man are alone? Write me... I shall wait your letter honey: -)'.

''Honderdduizend mannen zijn elk tien- tot vijftigduizend euro kwijt''

HUMO Hoe naïef kan een man zijn om dáárin te trappen!

Johan Ghysens «Liefde maakt blind, zeker?

»In het begin stuurde ze heel vertrouwelijke, liefdevolle mails. Daarin schreef ze dat er in Rusland geen goeie mannen meer te vinden zijn, en dat ze wil blijven mailen. Gaandeweg werden het echte liefdesbrieven: 'Hello my future husband' en 'Hello my dear prince'. Maar het enige doel is: de verliefde man zo gek maken dat hij geld opstuurt voor een visum en een vliegtuigticket. Bij ons was dat na de elfde mail het geval: Marina vroeg 752 euro om naar België te kunnen komen en haar prins Alex te ontmoeten.»

HUMO Marina bestaat niet: ze is een hersenspinsel van een professionele oplichtersbende.

Ghysens «Inderdaad. Ze mailen elke dag miljoenen mannen. Antwoordt er eentje, dan beginnen ze hem te bespelen.

»Marina belde ons zelfs op, om te 'bewijzen' dat ze echt bestond: 'I really want to see you, I want to spend my holidays with you, I want to look you in the eyes. But the money is the problem. If you can help me my dream will come true.' Héél slijmerig allemaal, maar als je wanhopig op zoek bent naar liefde, gaat dat erin als zoete koek.

Lees het volledige artikel in Humo 3551

Bekijk nu al - exclusief - enkele fragmenten uit de 'Panorama'-uitzending

 


Panorama - Canvas, zondag 21 september, 20.10 u.

Humo 3551 23/09/2008

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 23 september 2008

Lees alle reportages

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: