Omkopingsschandaal WK 2006: scheidsrechter Frank De Bleeckere antwoordt

Deel

Frank De Bleeckere is duidelijk geen De Morgen-lezer: onze scheidsrechterstrots viel compleet uit de lucht toen we hem confronteerden met het nieuwste omkoopschandaal. Om te vermijden dat u ook uit de lucht valt, deze korte inhoud: de Canadese journalist Declan Hill schreef in zijn boek 'The Fix' over zijn nauwe relatie met de Chinese match-fixer Lee Chin (een gefingeerde naam) en hoe hij van nabij meemaakte hoe op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland twee jaar geleden vier wedstrijden geregeld werden. Telkens waren er massale inzetten vanuit China en heel Azië op 'winst met minstens/meer dan twee doelpunten verschil'. Drie van de vier wedstrijden - Italië-Ghana (2-0), Brazilië-Ghana (3-0), Italië-Oekraïne (3-0) - liepen perfect volgens scenario, alleen Engeland-Ecuador liep fout: Engeland won wel, maar 1-0 was een te magere score. Achteraf waren de Engelse commentatoren ontgoocheld: de Ecuadorianen gaven onbegrijpelijk veel ruimte weg.

''Ik heb hier absoluut niks mee te maken''

Frank De Bleeckere «Ik heb daar niets van gemerkt. In zo'n match let je er niet op of het spannend is of niet, maar ben je enkel met je eigen job bezig: de wedstrijd zo perfect mogelijk leiden. Met andere dingen hou ik me totaal niet bezig.»

HUMO Raar toch: vier omgekochte matchen en twee keer bent u de scheidsrechter.

De Bleeckere «Ik heb die matchen gefloten zoals altijd. Ik heb altijd goeie commentaar van de media en goeie rapporten van de FIFA gekregen: als ik bij die zaak betrokken was, was het wel iemand opgevallen, niet?»

HUMO U bent nooit benaderd door de Chinezen?

De Bleeckere «Niet door de Chinezen en niet door die ploegen. Wij zijn telkens de dag voor de wedstrijd ontvangen door Duitse scheidsrechters en meteen na de matchen werden we onder politiebegeleiding al terug naar het scheidsrechtershotel gebracht. We werden volledig afgeschermd.»

HUMO Bij Engeland-Ecuador komt u niet ter sprake, bij Italië-Oekraïne wel: Luca Toni scoorde de 2-0 en die zou buitenspel gestaan hebben. U keurde de goal goed.

De Bleeckere «Dat is een beslissing van één van mijn assistenten: hij staat altijd op dezelfde lijn als de voorlaatste verdediger. En als ik me de situatie goed herinner, denk ik zelfs dat het een volledig geldig doelpunt was.»

HUMO  U floot later in die match niet voor een fout van Nesmachny op Camoranesi in het strafschopgebied. Dat pleit in uw voordeel.

De Bleeckere «Ik denk dat er niets in mijn voordeel of nadeel hoeft te pleiten: ik heb daar niks mee te maken. Ik denk ook dat er niemand van de scheidsrechters bij betrokken is. Dit moet een affaire zijn tussen de omkopers en een aantal spelers.»

HUMO  U zweert met de hand op het hart dat u...

De Bleeckere (onderbreekt) «Honderd procent! Méér dan honderd procent! Zulke dingen horen niet thuis in het voetbal: ik tolereer geen omkoping. Dat woord staat zelfs niet in mijn woordenboek!»

(ssl)

01/09/2008 19u47

WK 2006: Italië - Ghana: 2-0

WK 2006: Brazilië - Ghana: 3-0

WK 2006: Italië - Oekraïne: 3-0

WK 2006: Engeland - Ecuador: 1-0

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: