De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren

, door (fvd)

Deel
17135_Mike-Verdrengh-televisieste.jpg
© Stephan Peleman

De awardshow werd in het leven geroepen door de tien stichtende leden van de Vlaamse Televisie Academie, en daar is Mike Verdrengh 'bij leven en welzijn' protocollair voorzitter van.

''Het gala van de niet te overziene ego's''

HUMO De categorie Populairste Persoonlijkheid is er niet meer bij: omdat daar vorig jaar wat onmin over bestond? Marcel Vanthilt was toen uit zijn hum omdat hij niet bij de genomineerden zat en pakweg Sandrine André wél.

MIKE VERDRENGH «Ach, die categorieën zijn geen wetten van Meden en Perzen. We hebben de onderdelen Acteur en Presentator dit jaar opgesplitst, waardoor er apart op mannen en vrouwen gestemd kon worden. Als we de Persoonlijkheid hadden behouden, was dat wat van het goeie te veel geweest.

»Zolang ik radio en televisie maak, en dat doe ik toch al een paar decennia, weet ik: als je je aan een soort rangschikking of verkiezing waagt, zullen er al-tijd zijn die zich benadeeld voelen. Dit wereldje loopt nu eenmaal vol met mensen met een niet te overzien ego - voor alle duidelijkheid: daar reken ik mezelf óók bij.»

HUMO De Nacht wordt weleens voorgesteld als de ultieme viering van de pax media. Als je de verslagjes mocht geloven, kreeg je de indruk dat vrt-baas Dirk Wauters en vtm-aanvoerder Jan Segers elkaar vorig jaar backstage huilend in de armen zijn gevallen.

VERDRENGH (lacht) «Dat kan ik bevestigen noch ontkennen. Om privéredenen ben ik die avond vroeg naar huis gegaan. Ik ben sowieso al geen receptiehanger of frequent flyer van de jetset.

»En die pax media... Uit mijn tijd bij vtm weet ik dat die zogenoemde rivaliteit met de vrt vooral door de pers opgeklopt wordt. Natuurlijk verdedigden Cas Goossens en ik elk zijn eigen bedrijf, maar voor het overige schoten wij - zonder elkaar vaak te zien - goed met elkaar op. Er was een wederzijdse appreciatie. Ik kan er alleen maar van uitgaan dat dat met de huidige generatie ook het geval is.»

HUMO Wie heeft De Nacht eigenlijk bedacht?

VERDRENGH «Chris Cockmartin, de ex van Goedele, liep al jaren met dat idee rond, maar kreeg het nergens verkocht. Onder anderen Mark Uytterhoeven, Guido Depraetere, Paul Jambers, Jan Van Rompaey en ik hebben er dan onze schouders ondergezet, en toen ging het meteen een stukje sneller.

»Blij toe, want zo'n zenderoverschrijdend project ís gewoon mooi. Vroeger organiseerde de BRT al eens iets dergelijks, Het Gala van de Gouden Bertjes, maar dat was meer satire dan awardshow. Vtm had op haar beurt Het Gala van het Gouden Oog, maar daar kwam dan weer een behoorlijk sterk vermoeden van partijdigheid bij kijken. Je hebt een onafhankelijk orgaan nodig om zoiets echt goed te doen.

»Misschien moeten we binnenkort ook maar wat vers bloed in de Televisie Academie opnemen. Jongere mensen bijvoorbeeld, om te voelen welke wind er waait in medialand. De huidige leden worden er ook niet jonger op, hè - ik geloof dat Ben Crabbé en Erik Van Looy de benjamins zijn. En Goedele wellicht ook - schrijf haar naam maar eerst op, anders zeg ik misschien verkeerde dingen (lacht).»

HUMO Kun je al een tipje van de sluier lichten over de winnaar van de Carrièrester - de lifetime achievement award, zeg maar?

VERDRENGH «'t Is, nu ik er zo eens over nadenk, toch iemand die al een aantal jaren bezig is. Zegt dat genoeg?»

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: