TED Conferentie op Panorama: een betere wereld in 18 minuten

, door (pi)

Deel
18699_ted-lamp.jpg

TED, Technology Entertainment Design, is een wat banale noemer die geen recht doet aan de kwaliteit en diepgang van de theorieën die er gepresenteerd worden. Elke spreker krijgt er achttien minuten de tijd om zijn ideeën te ontvouwen. Dat kan gaan over de noodzaak om de ruimte te koloniseren (Hawking), technieken om gelukkig te zijn (Dan Gilbert) of de aantrekkingskracht van mysterieuze verschijnselen ('Lost'-bedenker JJ Abrams).

Bekijk hier de top 10 van de TED-filmpjes op Youtube.

Humo's favoriete TED-momenten

Al Gore: '15 ways to avert a climate crisis'

Al Gore over zijn stokpaardje: klimaatverandering en hoe te vermijden dat het tot een ramp komt. Zijn jarenlange ervaring als spreker heeft vruchten afgeworpen: hier is een rasperformer aan het woord die de zelfrelativering op de spits drijft.

 

TED (2): Bjorn Lomborg

Hoe de wereld redden? Het is een vraag die we ons elke dag stellen. Bjorn Lomborg maakt een inventaris op van de grootste problemen die de wereld bedreigen, van overbevolking tot waterschaarste, en waagt zich aan het opstellen van een rangorde.

 

TED (3): Dan Gilbert

Misschien slagen we er nog net in de wereld van de ondergang te redden, maar wat hebben we eraan als we niet gelukkig zijn? Dan Gilbert legt uit hoe we onszelf gelukkig kunnen maken, gewoon door anders te denken.

 

TED (4): Bill Gates

Windows Vista is een zootje, maar Bill Gates heeft het hart op de juiste plaats. In zijn 18-minutenspeech bindt hij de strijd aan met malaria en zorgt voor opschudding door enkele muggen in de zaal los te laten: 'there's no reason why only poor people should have the experience'.

 

TED (5): Stephen Hawking

Over het mysterie van het universum laten we best een expert aan het woord: Stephen Hawking.

 

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: