Humo's tv-parcours du jour:
dé niet te missen programma's van het paasweekend

, door (kve)

6

Goed nieuws: het wordt een zonnige zaterdag met kans op late terrasuitlopers, want slechts nieuws: het weinige goeie dat er vanavond op uw tv te zien was is weinig subtiel uitgesteld en vervangen door... nou, regelrechte bagger. ▸▸▸ Enfin, toch in het geval van VTM: géén tv-première van het uitstekende drama 'Captain Phillips' en géén 'In the Land of Blood and Honey', een rauw liefdesverhaal dat zich in sferige oorlogstableau's afspeelt. ▸▸▸ Wel een ondermaatse Sneeuwwitje ('Mirror Mirror') en een aanfluiting voor zo wat iedereen die in de filmbranche tewerkgesteld is ('Ushi Must Marry'). ▸▸▸ We willen niet zeggen dat we er een beetje agressief van worden, maar we worden er een beetje agressief van. En dat kan bezwaarlijk de bedoeling zijn. ▸▸▸ Onze raad: focus u voorlopig even op BBC. Vanavond is daar een Brontë-special: eerst de 'Being the Brontës'-documentaire (BBC, 22.00) over de gezusters Charlotte, Emily en Anne. En meteen daarna 'Jane Eyre' (BBC 2, 23.00). ▸▸▸ Correct: niks nieuws onder de zon maar wel iets waardevollers onder datzelfde hemellichaam. Iets wat Onze Man omschrijft als 'een diepdonkere, van smartelijke liefdespijnen stijf staande atmosfeer die langs je ruggengraat omhoog kruipt en bezit neemt van je keel en je hartkleppen'. ▸▸▸ Iets wat wij dan weer omschrijven als: tijd voor alcohol. ▸▸▸ Daarna recht naar bed toe want u zal het moeten stellen met een uur minder slaap. We hopen niet omdat u de weg van het toilet naar de slaapkamer kwijt was, maar omdat ene William Willet (1856–1915) het ooit nodig vond om met de tijd te gaan lopen klooien. ▸▸▸ Niet cool, William. Niet cool. ▸▸▸

Feest op zondag want naast een extra aflevering van 'De zevende dag' (Eén, 11.00) n.a.v. de aanslagen deze week, kan u ook de 'R.K. Eucharistieviering in Eurovisie' (Canvas, 11.00), plus paasboodschap, integraal volgen. ▸▸▸ Al was de voorpret hier snel afgelopen toen bleek dat 'in Eurovisie' niet betekent dat Johnny Logan, ABBA of Conchita Wurst voor gastoptredens zorgen. ▸▸▸ Nog verplicht ochtendlijk kijkvoer: Ian Buruma in 'VPRO Boeken' (NPO 1, 11.20). ▸▸▸ De Nederlandse journalist en publicist stelt er zijn boek 'Hun beloofde land: mijn grootouders in tijden van liefde en oorlog' voor. ▸▸▸ Ian Buruma? Dat belletje dat u hoort rinkelen is niet het startsein voor de maandelijks wederkerende brunch met de schoonfamilie maar wel de herinnering aan dit verhelderende artikel met de meesterdenker. ▸▸▸ In 'Panorama' (Canvas, 20.05) schuift de reportage over namaakpillen een weekje op om plaats te maken voor 'The Angels of Edgware Road', een relaas over de kleine ondergrondse helden tijdens de terroristische aanslagen op een metrostel in Londen, zo'n 11 jaar geleden. ▸▸▸ Nog meer mooie mensen in de tv-première van het adoptiedrama 'Philomena' (NPO 2, 22.15), een wonderlijke verfilming van 'The Lost Child of Philomena Lee', waarin mevrouw de titelrol op zoek gaat naar haar zoon - 50 jaar nadat ze hem verplicht moest afstaan voor adoptie. ▸▸▸ Judi Dench en Steve Coogan geven de serene roadmovie nog een extra portie warmte mee. Zo eentje met het equivalent van een sip dertigjarige whisky die traag maar zalvend door je slokdarm naar beneden sijpelt, na een overheerlijke lamsovenschotel geaccompagneerd door een romige gratin dauphinois.

Nog meer goed nieuws op deze paasmaandag: alles komt goed. ▸▸▸ Niet onze woorden, wel die van Fidan Ekiz en tevens de titel van de documentaire die ze samen met 'De wereld draait door' (NPO 1, 19.00) maakte. ▸▸▸ Haar verhaal begint met de raid op de redactie van Charlie Hebdo en, tussen de aanslagen en vluchtelingenstromen door, vraagt Fidan zich af waarom het midden van de samenleving geruisloos toekijkt, terwijl extreme stemmen het podium pakken. ▸▸▸ Een uitmuntende vraag. En als de titel niet zo hoopvol had geklonken zouden we maar met een klein hartje kijken. ▸▸▸ Intussen kampen we met een accuut gebrek aan bruggetjes dus gaan we gewoon over naar iets waar we al negen weken naar uitkijken: 'King Kong' (2BE, 20.35) die in de plaats van de seizoensfinale van Homeland wordt uitgezonden! ▸▸▸ Nee mallerds, de uitleg van Gilles' strapatsen in 'De mol' (VIER, 20.35), uiteraard. ▸▸▸ Om nadien elke monteur te velde te vervloeken dat het een lieve lust is. ▸▸▸ Wij mogen dat, sommige van onze beste vrienden zijn monteurs. ▸▸▸ Tot slot: snel over naar het fileren van een ander knaagdier. ▸▸▸ De documentaire 'Slaying the Badger' reconstrueert de Tour van 1986 waarin Bernard Hinault (de das waarvan sprake) en Greg LeMond naar de eindzege zou loodsen, tot het idee van een zesde overwinning dat van een wederdienst overschaduwde. ▸▸▸  Wat ons tot een wijze levensles noopt: als er maar één hoofdprijs is, vertrouw dan nooit je wingman.

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan