Hoe held en ambulancier Gerrit uit 'Helden van hier' werd gered door zijn collega's

, door (js)

17
brandweer 1200

Zondag 2 oktober was zijn eerste werkdag na acht maanden revalidatie. ‘Die 28ste januari vertrok ik ’s avonds met de fiets van de brandweerkazerne naar huis,’ zegt hij. ‘In een pikdonkere straat reed ik op een stuk beton dat op het fietspad lag. Mijn voorwiel brak en ik schoot de lucht in.’

HUMO Droeg u een fietshelm?

Gerrit Naudts «Nee. Zoals elke dag reed ik helmloos de fietstocht van 16 kilometer van Gent naar Zaffelare. Ik ging met fiets en al over de kop en belandde met mijn gezicht op de weg. Als bij wonder brak ik mijn nek niet, maar ik hoorde mijn schedel onheilspellend kraken. Ik voelde geen pijn: het was alsof ik in een bubbel van stilte zat.»

HUMO Er was niemand anders op straat?

Naudts «Een eindje vóór mij reed een andere fietser. Ik wou roepen, maar er kwam geen klank uit mijn mond. Dat was zo raar. Ik was bang dat ik bewusteloos zou raken.»

HUMO Omdat u als ambulancier kon inschatten wat de gevolgen daarvan konden zijn?

Naudts «Precies. Ik begon in het midden van de straat te stappen. Ik moest in beweging blijven: misschien werd ik zo door iemand opgemerkt. En als ik dan toch flauw zou vallen, lag ik goed in het zicht.»

HUMO U was niet in paniek?

Naudts «Ik ben altijd kalm in noodsituaties. Ik zocht mijn gsm en belde mijn vrouw. ‘Kun je me met de auto naar de spoed brengen?’»

HUMO Hoe was het om als ambulancier gewond op een brancard in een ziekenwagen met loeiende sirenes te liggen?

Naudts «Ik gaf me over aan mijn collega’s. Ik was het zelf gewend om hulp te bieden en nu waren de rollen omgekeerd. Pas in het ziekenhuis kreeg ik vreselijk veel pijn. De scanner bracht geen goed nieuws: ik had tientallen gecompliceerde aangezichtsbreuken en schedelfracturen, en een hersenbloeding.»

HUMO U hebt even tussen leven en dood gezweefd?

Naudts «Het scheelde niet veel of het was fataal afgelopen, ja. Ik ben verschillende keren geopereerd. Mijn hoofd zit nu vol vijzen om de boel samen te houden. Mijn vrouw zegt dat ze waarschijnlijk niet allemaal op een rij staan, omdat ik na acht maanden revalidatie weer ga werken (lacht).»

HUMO Want u zou nu ook van uw pensioen kunnen genieten?

Naudts «Een tijd geleden is er een brandweerhervorming geweest. In principe had ik daardoor al een paar jaar eerder kunnen vertrekken, maar ik liet de uitstapregeling links liggen omdat ik die ingrijpende hervorming graag wou meemaken. Ik werk 37 jaar bij de brandweer en ik ben nog steeds gefascineerd door mijn job. Als ik een sirene hoor, begint het altijd te kriebelen.»

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: