'Perfect Darkness' van Maaike Neuville opent het Kortfilmfestival Leuven

, door (kt)

1
maaike neuville vrijbeeld

MAAIKE NEUVILLE «Ik heb ooit de gelijknamige symfonie van Arnold Schönberg gehoord, en toen ben ik het gedicht waarop hij zich had gebaseerd, gaan lezen. Ik wist meteen dat er een kortfilm in zat.

»Zonder veel te verklappen: ‘Perfect Darkness’ gaat over twee mensen die hun ego én hun aardse beslommeringen aan de kant schuiven, ter meerdere eer en glorie van iets groters dat je eventueel liefde kunt noemen. Ze stellen zich er helemaal voor open, maar daardoor worden ze ook heel kwetsbaar – de liefde is niet zaligmakend, ze brengt ook pijn mee. Mijn film biedt de kijker een glimp van een sleutelmoment in hun leven: dat waarop ze besluiten voor elkaar te kiezen. Maar je weet natuurlijk nooit wat er twee maanden later op hun pad komt.»

HUMO Ik heb zelden een actrice zo zorgelijk zien kijken als Eva Binon in de eerste minuut.

NEUVILLE «Niet te doen, hè? (lacht) We hebben de film op Kreta opgenomen, en de woeste natuur daar bracht veel teweeg bij de hele ploeg: ’t is zo’n beetje het derde hoofdpersonage, en het zorgt voor een bijna mystieke sfeer. Daar komt nog bij dat het verhaal in één lang shot wordt ontrafeld: Eva en Jorge (Jauregui Allue, red.) hoefden dus niet om de haverklap te stoppen, ze zaten voortdurend in dat ene moment. En dat zorgt voor extra concentratie bij de acteurs én spanning bij de kijker.»

HUMO ‘Perfect Darkness’ is je derde kortfilm. Is het je favoriete genre, of beschouw je ze toch als vingeroefeningen voor het langere werk?

NEUVILLE «’t Is een heel fijn genre, want je kunt je beperken tot één simpel verhaal – ik vergelijk het graag met een schets, of een gedicht. Bovendien kun je volop experimenteren zonder dat het handenvol geld kost. Maar ik merk wel dat ik in mijn hoofd stilaan naar een langspeler toe werk: ik wil graag eens meerdere thema’s uitdiepen. Nu ja: misschien draai ik eerst nog een kortfilm, je weet nooit of er zich geen ander idee komt opdringen.»


Het Kortfilmfestival Leuven vindt van 3 tot 10 december plaats in Kunstencentrum STUK in Leuven. Info: kortfilmfestival.be.

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: