Hugh Grant: 'Acteren is een vorm van martelen'

, door (ab zagt) en (algemeen dagblad)

Deel
hugh grant 1200

HUGH GRANT «Acteren is eigenlijk een vorm van martelen. Ik kan het niet anders formuleren. De faalangst is continu aanwezig. Een collega vroeg mij onlangs welk aspect van het acteren mij het beste beviel. Mijn antwoord: eigenlijk niets. Hij dacht er precies hetzelfde over.»

- Je bent heel selectief geworden in wat je doet: waarom kon je geen neen zeggen tegen ‘Paddington 2’?

Grant «Ik hou van David Heyman (de befaamde Britse filmproducent die naast ‘Paddington’ ook alle ‘Harry Potter’-films op zijn naam heeft staan) – ik ken en bewonder hem al jaren. Ik vond ‘Paddington’ ook gewoon bijzonder goed: oprecht grappig, emotioneel zonder sentimenteel te worden, cinematografisch mooi… En ze wilden dat ik de slechterik zou spelen, wat ook altijd leuk is.»

- Je vond het niet erg dat ze bij het personage van een acteur op zijn retour aan jou dachten?

Grant «Oh, dat wel (lacht). Toen het scenario bij mij werd afgeleverd, zat er een briefje bij waarop stond: ‘We hebben een rol van een extreem egocentrische acteur die ooit beroemd was maar nu aan lager wal is geraakt. Vast iets voor jou!’ Dat deed een beetje pijn. Gelukkig bezit ik een groot reservoir van woede en nijd waar ik uit kan putten, zodat het ook een vorm van therapie werd. Ik heb alle slechte karaktertrekken van ‘de acteur’ in de rol gestopt. De eigendunk, de onzekerheid en het narcisme dat in ons beroep altijd op de loer ligt, dat zit allemaal in mij, en dus ook in hem.»

© Ab Zagt / Algemeen Dagblad

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan