Wat maakt een radiostem zo geliefd en vertrouwd? 'Als je elke dag goeiemorgen zegt tegen de mensen, gaan ze je vertrouwen'

, door (yannick verberckmoes)

375

'Wat uw stem deed, was magisch. Ik kon ’s ochtends slechtgezind opstaan, maar door u werd alles weer beter.' Maandag brachten luisteraars van Studio Brussel een hele dag een laatste groet aan radio-dj Christophe Lambrecht, die dagelijks 'Music at work' presenteerde op de zender. Steevast kwamen dezelfde adjectieven terug om die stem te omschrijven: warm, zacht, rustgevend. Het zijn kwaliteiten die volgens luisteraars perfect overeenkomen met de persoon. 

Wat maakt een radiostem zo geliefd dat de droefenis bij het heengaan van een presentator zo groot is? Anders gesteld: wat maakt van een radiopresentator de vriend aan huis die Christophe Lambrecht, blijkens de vele reacties bij Studio Brussel, was?

Persoonlijke band 

Luc Janssen (voormalig radiopresentator) «Een radiostem moet eerst en vooral eerlijk zijn. Het geluid moet kloppen met de persoon. Bij Christophe was dat zeker zo. Maar ook als je het nieuws leest, moeten mensen je geloven.»

Janssen ging in februari van dit jaar na een lange mediacarrière met pensioen. Hij presenteerde het programma 'Retro' op Radio 1 met zijn typische verzorgde, door het Hollands beïnvloede tongval. Die gaf zijn nostalgisch terugkijken op het verleden, doorspekt met spitante grapjes, een ietwat literair elan.  

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: