Documentaires op NetflixBeeld Netflix

Humo kijktNetflix

De beste documentaires nu op Netflix

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt als er televisieseries bijkomen of vertrekken op Netflix. Nieuwe titels worden aangegeven met een *.

Niet weten wat te streamen? Gebruik onze interactieve gids op humo.be/kijken

13TH

13THBeeld Netflix

Hoe komt het dat zwarte Amerikanen in de VS proportioneel veel vaker in de gevangenis belanden? Die vraag is het onderwerp van ‘13th’, een indrukwekkende film van Ava DuVernay, ook regisseur van de miniserie ‘When They See Us’. Haar stelling is dat de slavernij in de VS niet verdwenen is, maar voortleeft onder een andere vorm: dwangarbeid van gevangenen. De titel verwijst naar het dertiende amendement van de grondwet, dat slavernij afschafte ‘behalve als straf voor een misdaad’. Dat gaf, aldus DuVernay, wetgevers de kans om een groot deel van de zwarte bevolking onder de knoet te houden. Een onthullende documentaire over hoe het racisme nog altijd welig tiert in de Amerikaanse maatschappij, maar ook over de macht van de gevangenisindustrie, waarvan de bazen de pen van de politici vasthouden en wetten op hun maat laten maken.

Dogs

DogsBeeld Netflix

Omdat het niet altijd kommer en kwel hoeft te zijn: deze hartverwarmende reeks portretteert in zes afleveringen evenveel honden en hun eigenaars. In ‘Bravo, Zeus’ wordt hemel en aarde bewogen om een Siberische husky te herenigen met zijn baasje Ayham, een Syrische vluchteling. In ‘The Kid with a Dog’ vindt de epileptische Corinne steun en vriendschap bij haar hulphond Rory, en in ‘Scissors Down’ wordt een Japanse vrouw met een onvervulde kinderwens getroost door haar schoothondje Kotaro. Bij momenten lijkt ‘Dogs’ één langgerekte hondenvideo op YouTube, maar veel succes om het hier droog bij te houden.

Five Came Back 

Five Came BackBeeld Netflix

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaven vijf Hollywood-regisseurs – William Wyler, Frank Capra, George Stevens, John Ford en John Huston – zich op bij het leger om hun talent ten dienste te stellen van de goede zaak. Ze werden naar het front gestuurd: niet om de wapens op te nemen, maar om propagandafilms te maken voor het bioscooppubliek thuis. Het uitstekende ‘Five Came Back’ biedt oorlogs- en filmgeschiedenis in één: de reeks toont hoe de vijf hun films konden draaien en behandelt de rol ervan in de afloop van WO II, maar laat ook beroemde fans als Steven Spielberg en Paul Greengrass vertellen over de cinematografische waarde van ‘The Battle of Midway’, ‘Tunisian Victory’ of – andere tijden! – ‘The Negro Soldier’.

Wie na afloop nog een tiental uur over heeft, kan op Netflix ook alle dertien documentaires bekijken die ter sprake komen. De titel met de meeste historische waarde is ‘Nazi Concentration Camps’, waarin George Stevens (die later nog ‘Giant’ met James Dean draaide) de bevrijding van het concentratiekamp van Dachau filmt. Zijn schokkende beelden werden gebruikt als bewijsmateriaal tijdens de processen van Neurenberg.

Flint Town

Flint TownBeeld Netflix

Flint, in de Amerikaanse staat Michigan, is de geboortestad van Michael Moore en de plek waar hij eind jaren 80 ‘Roger & Me’ filmde, zijn doorbraakdocumentaire over de gevolgen van de sluiting van de auto-industrie. De afgelopen jaren kwam de veelgeplaagde stad opnieuw in het nieuws door de zogenaamde ‘watercrisis’. Die ontstond toen het bestuur wilde besparen en het drinkwater voor de stad niet langer uit Lake Huron haalde maar uit de vervuilde rivier Flint. Later bleek dat water – ook al om te besparen – niet voldoende behandeld, waardoor de bevolking maandenlang te veel lood binnen kreeg. De makers van ‘Flint Town’ hadden hun tent opgeslagen bij de politie van Flint toen de watercrisis uitbrak en konden van op de eerste rij volgen hoe de straatarme stad de dieperik in ging. Hun documentaireserie werd daardoor ook een portret van Amerika anno 2020, waar de overheid het met steeds minder geld moet doen en vooral de armere mensen daar de gevolgen van dragen.

Fyre: The Greatest Party that Never Happened 

Fyre: The Greatest Party that Never HappenedBeeld Netflix

Dat het Limburgse r&b-festival Vestiville vorige zomer te elfder ure werd afgelast, moet bij Ja Rule, één van de namen op de affiche, voor een déjà vu hebben gezorgd. Twee jaar geleden organiseerde hij samen met internetondernemer Billy McFarland het Fyre-festival, een luxueus festijn op de Bahama’s dat gepromoot werd op sociale media door influencers als Kendall Jenner. Bezoekers kregen een onvergetelijke ervaring voorgespiegeld, met een verblijf in villa’s op een strand dat ooit eigendom was van Pablo Escobar en eten van de beste chef-koks. Onvergetelijk werd het zeker, want toen de festivalgangers aankwamen, bleken de villa’s afgedankte noodtenten te zijn en de sterrenmaaltijden boterhammen in een piepschuimen bakje. Na een paar chaotische uren moesten de organisatoren alles afblazen. De docu volgt McFarland en co. van bij de eerste vergadering en toont hoe alles in het honderd liep, maar maakt ook ruimte vrij voor de echte slachtoffers: de bevolking van de Bahama’s, die wekenlang in de weer was voor het festival, maar nooit betaald kreeg.

Icarus 

IcarusBeeld Netflix

Met welke titel sleepte Netflix zijn eerste Oscar in de wacht? Nee, het juiste antwoord is niet ‘Roma’, dat begin 2019 de prijs voor beste buitenlandse film in de wacht sleepte, maar ‘Icarus’, dat een jaar eerder al won in de categorie Beste Documentaire. Die overwinning was ook terecht, al is de kans groot dat regisseur Bryan Fogel de prijs niet had gekregen als het geluk hem niet een handje had geholpen. Oorspronkelijk wilde Fogel, gepassioneerd amateurrenner, nagaan in hoeverre doping kon helpen bij de voorbereiding op een wedstrijd, met hemzelf als proefkonijn. Tijdens zijn onderzoek naar illegale middelen komt hij echter in contact met Grigory Rodchenkov, hoofd van het Russische antidopingagentschap. Die geeft hem wel erg enthousiast tips over hoe zich te doperen en de controles te omzeilen, en als de twee bevriend raken, wordt duidelijk waarom: Rodchenkov heeft in opdracht van de overheid jarenlang Russische atleten geholpen om ongemerkt doping te nemen. Vanaf dan verandert ‘Icarus’ in een spannende thriller, waarin Fogel Rodchenkov helpt om zijn verhaal naar buiten te brengen én om de woede van Poetin te ontlopen.

Our Planet 

Our PlanetBeeld Netflix

Toen ‘Our Planet’ uitkwam, gaf Netflix aan dat dierenliefhebbers sommige scènes beter konden skippen. David Attenborough maakte zijn nieuwste reeks namelijk om te tonen wat voor impact de klimaatopwarming heeft op de planeet en vooral op de dieren die alles lijdzaam moeten ondergaan. Dus zie je – tenzij je de raad van Netflix opvolgt – hoe een rob haar jong verliest aan een hongerige ijsbeer omdat het ijs te zacht is om een goede bescherming te bouwen, of hoe walrussen zich van een klif storten omdat er niet genoeg ijsschotsen meer zijn om op te rusten. Erg opbeurende televisie is ‘Our Planet’, ondanks de adembenemende beelden, dus niet.

The Last Dance *

'The Last Dance'Beeld Netflix

 Keuze uit 500 uur nooit eerder gebruikt beeldmateriaal, de volledige medewerking van de sterspeler zelf en getuigenissen van onder meer Barack Obama, die herinneringen ophaalt aan de successen van het team uit ‘zijn’ Chicago: het mag niet verwonderen dat Netflix ‘The Last Dance’ in de markt zet als de ultieme documentairereeks over Michael Jordan, de beste basketbalspeler aller tijden. In het seizoen van 1998, het laatste waarin Jordan kampioen speelde met de Chicago Bulls, mocht een cameraploeg ongehinderd in en rond de kleedkamer filmen. Het materiaal dat daar verzameld werd, vormt de basis voor tien afleveringen, waarin Jordan, zijn entourage en zijn fans herinneringen ophalen aan zijn exploten.

The Movies that Made Us

The Movies that Made UsBeeld Netflix

Wist u dat de rol van John ‘Yippee-ki-yay, motherfucker!’ McClane eerst werd aangeboden aan... de 73-jarige Frank Sinatra? Die had in de jaren 60 de hoofdrol vertolkt in de film ‘The Detective’, naar een boek van Roderick Thorp. Het scenario dat uiteindelijk ‘Die Hard’ zou worden, was gebaseerd op het vervolg daarvan. Pas toen ook Arnold Schwarzenegger nein zei, mocht Bruce Willis in de schoenen van ons aller favoriete filmflik kruipen. Is dat essentiële kennis? Nee, maar het is wel het soort leuke feitjes dat u kunt leren in ‘The Movies That Made Us’, waarin voorts nog de ontstaansgeschiedenis van ‘Dirty Dancing’, ‘Home Alone’ en ‘Ghostbusters’ wordt uitgespit. De irritante voice-over dient u er helaas bij te nemen.

The Vietnam War

The Vietnam WarBeeld Netflix

In ‘The Vietnam War’ vertelt Ken Burns het verhaal van – geen verrassingen hier – de oorlog in Vietnam, aan de hand van getuigenissen van de gewone mannen en vrouwen die alles meegemaakt hebben. Geen historici of politici, maar Amerikanen die gevochten hebben in de oorlog of er tegen geprotesteerd hebben op het thuisfront en soldaten en burgers uit Vietnam. Het resultaat is het definitieve portret van één van de meest woelige periodes uit de recente Amerikaanse geschiedenis, die – zo toont de slotaflevering – ook vandaag nog haar schaduw werpt over het land.

Tiger King *

'Tiger King 2'Beeld Netflix

Waanzinnige documentairereeks over Joe Exotic, tijgerliefhebber, eigenaar van een privédierentuin en een tv-zender, countryzanger, presidentskandidaat en momenteel fulltime gevangene - hij werd veroordeeld tot 22 jaar cel nadat hij een huurmoordenaar had afgestuurd op een dierenrechtenactiviste. En van alle mensen die de revue passeren in ‘Tiger King’ is Joe eigenlijk nog niet eens de meest excentrieke. ‘Alle liefhebbers van exotische dieren zijn gestoord’, zegt iemand bij de start. ‘Mensen met apen zijn gewoon een beetje raar, mensen met katachtigen, dat zijn pas echt achterbakse klootzakken. De daaropvolgende zeven uur doen alle getuigen heel hard hun best om je ervan te overtuigen dat die stelling klopt.

Time: The Kalief Browder Story 

Time: The Kalief Browder StoryBeeld Netflix

Kalief Browder is een gewone New Yorkse tienerjongen, tot hij in 2010 op weg van school naar huis tegengehouden wordt door de politie, op verdenking van diefstal. Ook al houdt hij zijn onschuld staande en zijn er geen echte bewijzen, toch zit Browder drie jaar (!) in de zwaarbewaakte gevangenis van Rikers Island – waarvan een groot deel in eenzame opsluiting – voor de aanklacht wordt verworpen. Een paar maanden na zijn vrijlating probeert hij zich van het leven te beroven, in de zomer van 2015 slaagt hij daar ook in.

Trump: An American Dream 

Trump: An American DreamBeeld Netflix

Deze vierdelige reeks over de tijd dat Donald Trump nog gewoon als zakenman, realityster en onderwerp van de roddelrubriekjes bekend stond, is geen afrekening met de president, maar een redelijk neutraal overzicht van zijn grillige pad richting het Witte Huis. Er komen tegenstanders aan het woord en journalisten die met hem een aanvaring hebben gehad, maar evengoed mogen vrienden en vertrouwelingen hun licht over hem laten schijnen. Uit wat ze vertellen, komt Trump echter telkens naar voren als een man met een onuitroeibare hang naar aandacht, die vindt dat alles rond hem moet draaien. Op de begrafenis van zijn vader in 1999 hield hij bijvoorbeeld een speech die, aldus een getuige, ‘vooral over hemzelf ging, over zijn eigen successen, over hoe hij zich hierdoor niet zou laten tegenhouden’. 1999 was trouwens ook het jaar waarin Trump voor het eerst met het idee speelde om mee te doen aan de presidentsverkiezingen, toen nog als onafhankelijke. Hij ging raad vragen aan Dean Barkley, die er vlak voordien in was geslaagd om de worstelaar Jesse Ventura tot gouverneur te laten verkiezen. ‘Het enige wat hij vroeg,’ aldus Barkley, ‘was hoe we zoveel publiciteit hadden gekregen. Politieke thema’s of onderwerpen interesseerden hem niet. Hij wilde gewoon president worden.’

Unabomber: in his own words 

Wie meer wil weten over Ted Kaczynski, de ecofundamentalist die vanuit een afgelegen hutje jarenlang bombrieven verstuurde naar alle uithoeken van de Verenigde Staten en drie mensen vermoordde, heeft sinds kort op Netflix twee opties. Er was al de uitstekende miniserie ‘Manhunt: Unabomber’, een reeks over de klopjacht - de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis - die de FBI op poten zette om de man te vatten, en daar is zopas de docureeks ‘Unabomber: In His Own Words’ bijgekomen. Die put uit het enige lange interview dat Kaczynski ooit heeft gegeven, in de gevangenis aan een klimaatactiviste, maar reconstrueert ook een drie dagen lang experiment uit 1958 aan de Harvard-universiteit. Kaczynski was één van de proefkonijnen in het onderzoek, dat door de CIA gefinancierd werd, en volgens sommigen is daar de kiem gelegd voor zijn radicalisering.

Who killed Malcolm X?

'Who Killed Malcolm X?'Beeld Netflix

Wie heeft Malcolm X vermoord? Het officiële antwoord: boze leden van Nation of Islam, de organisatie die de Afro-Amerikaanse militant een klein jaar eerder had verlaten. Maar het lichaam van Malcolm X, die in februari 1965 door drie mannen neergeschoten werd tijdens een meeting, was nog niet koud of er doken al samenzweringstheorieën op. Volgens sommigen was het een afrekening in het drugsmilieu, volgens anderen hebben de FBI en de CIA iets te maken met de aanslag. Het zesdelige ‘Who Killed Malcolm X?’ probeert op basis van recent vrijgegeven informatie het raadsel op te lossen.

Wild Wild Country

Wild Wild CountryBeeld Netflix

Misschien wel het waanzinnigste verhaal uit de Netflix-bibliotheek. ‘Wild Wild Country’ gaat over Bhagwan Sri Rajneesh, de beroemde Indiase goeroe die in de jaren 70 in zijn thuisland steeds meer volgelingen rond zich verzamelt. Begin jaren 80 beslist hij – ook omdat de Indiase regering van plan is om 5 miljoen dollar achterstallige belastingen te innen – naar de VS te verkassen. Hij geeft zijn immer glimlachende assistente Ma Anand Sheela de opdracht een plek te zoeken, en zij koopt de Big Muddy Ranch, een groot domein in de staat Oregon. De volgelingen van Bhagwhan transformeren de boerderij in een kleine stad voor ongeveer 7.000 mensen, met een eigen brandweer, school en een zelfs een landingsbaan. De spanningen met de buren van Antelope (bevolking: 40) en de rest van de staat lopen echter steeds meer op, en dan blijkt dat Sheela tot alles in staat is om de macht van de Bhagwan te beschermen: chantage, afrekeningen, een afluisteroperatie en zelfs biologische terreur. Uiteindelijk kreeg ze in 1985 twintig jaar gevangenis, Rajneesh werd voorwaardelijk gestraft en stierf in 1990.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234