cover vrtnu drama sereis Beeld Humo
cover vrtnu drama sereisBeeld Humo

Humo kijktVRTNU

De beste dramaseries op VRTNU

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt als er televisieseries bijkomen of vertrekken op VRTNU. Nieuwe titels worden aangegeven met een *.

Meer streaminggtips? Gebruik onze interactieve gids op humo.be/kijken

Chernobyl* (tot 15 juli)

'Chernobyl' Beeld HBO
'Chernobyl'Beeld HBO

Een gemakkelijke zit is ‘Chernobyl’ niet, ook al duurt de miniserie maar vijf afleveringen. De nasleep van de beruchte meltdown van Tsjernobyl wordt in zodanig detail en tegen zo’n geduldig tempo verteld, dat je automatisch meegezogen wordt in het nachtmerrieachtige lot van de brandweermannen, overheidsfunctionarissen en wetenschappers die in het hellelandschap rond de kerncentrale hun werk moeten doen. ‘Chernobyl’ kan emotioneel verpletterend zijn (het lot van een jonge moeder en haar gezin is hartverscheurend) en toont bijwijlen verschrikkelijke gruwel, maar in essentie is dit een door en door integere, kritische reconstructie die – zoek de zeven verschillen met de wereld van vandaag – toont wat een beleid van enggeestige doctrine en moedwillige leugens tot gevolg kan hebben.

Exit * (tot 15 september)

Exit Beeld GF
ExitBeeld GF

Speciaal voor al wie dacht dat Noren beschaafde mensen zijn die hun zaakjes altijd op orde hebben. ‘Exit’ speelt zich af in de haute finance van Oslo en volgt vier mannen die geld met sloten verdienen; samen huren ze een villa waar ze na een zware werkdag stoom kunnen aflaten, met behulp van drank, drugs, prostituees en alles wat maar voor genoeg geld te koop is. Een soort ‘Wolf of Wall Street’ op zijn Noors dus, en bovendien waar gebeurd. Toen veel Noorse kijkers geshockeerd reageerden op wat ze te zien kregen, lieten de makers weten dat alles gebaseerd was op interviews met vier echte bankiers en zeventig procent van het verhaal uit hun leven was gegrepen.

State of the Union * (tot 3 oktober)

State of the Union Beeld GF
State of the UnionBeeld GF

Bijzonder sympathiek van Canvas: nu iedereen op zoek is naar extra kijkvoer zet de zender enkele series op VRTNU die nog niet op het reguliere scherm zijn uitgezonden. Zoals ‘State of the Union’, een BBC-reeks uit 2019 waarvoor twee grootheden uit het Britse culturele leven samenwerkten: Nick Hornby, schrijver van onder meer ‘High Fidelity’, en Stephen Frears, de regisseur van ‘The Queen’. De titel laat anders vermoeden maar ‘State of the Union’ gaat niet over politiek, maar is een scherpe, intieme blik op een huwelijk dat op springen staat. Dat van Tom en Louise, die samenkomen in een Engelse pub vlak bij de huwelijkstherapeut waar ze een afspraak hebben, en praten over de afgelopen 15 jaar samen, de goede tijden samen en waar het mis is gelopen. Veel meer is het niet: twee mensen, tien afleveringen lang, telkens een dikke tien minuten. Maar in nauwelijks twee uur tijd geeft ‘State of the Union’ een grappig, ontroerend en cliché-arm beeld van hoe moeizaam een huwelijk soms kan zijn, hoe vertrouwdheid kan omslaan in verveling en mensen uit elkaar groeien.

The Loudest Voice (tot 18 juni 2020)

Roger Ailes - een schier onherkenbare Russell Crowe - maakte van Fox News niet alleen de populairste nieuwszender van de Verenigde Staten maar ook een bijzonder vilein maar effectief propagandakanaal voor alles wat in Amerika rechts is. In 2016 moest hij ontslag nemen nadat hij door enkele vrouwelijke medewerksters van seksuele intimidatie was beschuldigd, en werd hij adviseur van Donald Trump, die dat soort gedrag makkelijker door de vingers kon zien. ‘The Loudest Voice' reconstrueert de opkomst en val van Ailes, die stierf in 2017, op een niet altijd even subtiele maar erg meeslepende manier.

The Loudest Voice Beeld GF
The Loudest VoiceBeeld GF

True Detective - seizoen 3 (tot 26 mei 2020)

Jaargang drie van de HBO-serie, waarin de makers na een tegenvallend tweede seizoen weer aanknopen met het niveau van weleer. De gepensioneerde rechercheur Wayne Hays (een indrukwekkende Mahershala Ali) wordt nog altijd gekweld door een onopgeloste verdwijningszaak van dertig jaar geleden. Voor een true crime-reeks probeert Hays nog één keer te reconstrueren wat er gebeurd is, voor zijn geheugen het helemaal laat afweten. Heel sterke acteurs, een plot die zich in drie verschillende tijdvakken ontrolt en een erg sterke, verrassende finale.

True Detective Beeld GF
True DetectiveBeeld GF

White House Farm (tot 28 juni 2020) *

Britse misdaadreeks over een van de beruchtste moordzaken in het Verenigd Koninkrijk van de jaren 80. In de zomer van 1985 vindt de politie van Essex in een boerderij de lijken van Nevill en June Bamber, hun dochter Sheila en haar tweelingzonen Daniel en Nicholas. Omdat Sheila een voorgeschiedenis van psychiatrische problemen heeft, gaat de politie er snel van uit dat zij iedereen omgebracht heeft en daarna zelfmoord pleegde. Maar één koppige rechercheur blijft verder wroeten naar de echte dader.

White House Farm Beeld GF
White House FarmBeeld GF
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234