'Harlem' Beeld Amazon
'Harlem'Beeld Amazon

Humo kijktAmazon

De beste series op Amazon Prime Video

Redactie

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt als er televisieseries bijkomen of vertrekken op Amazon. Nieuwe titels worden aangegeven met een *.

Meer streamingtips? Gebruik onze interactieve gids op kijkt.humo.be

American Gods

American Gods Beeld web
American GodsBeeld web

Neil Gaimans fantasybestseller – over enkele uitgebluste goden die ten strijde trekken tegen hun concurrenten uit de moderne tijden, zoals het internet, de media en de aandelenmarkt – werd lang onverfilmbaar geacht. Maar het succes van ‘Game of Thrones’ zorgde ervoor dat elke speler een eigen fantasy-epos wilde, dus waagde zender Starz (‘Boss’, ‘Spartacus’) zich in 2014 er toch aan. Starz legde het moeilijke project in handen van één van de beste showrunners van de afgelopen tien jaar, Bryan Fuller, de man achter ‘Pushing Daisies’ en ‘Hannibal’ - en die maakte een compromisloze reeks die traag, gedurfd, spectaculair en soms simpelweg onbegrijpelijk was. Zeker niet over de hele lijn een triomf, maar zolang ‘Twin Peaks: The Return’ nergens bij ons te streamen valt, is ‘American Gods’ wel de meest bizarre, grensverleggende tv die je kunt bekijken.

Bosch

Bosch Beeld web
BoschBeeld web

Degelijke misdaadreeks, gebaseerd op de thrillers van Michael Connelly rond LAPD-rechercheur Harry Bosch (Titus Welliver uit ‘Lost’). Verwacht geen flitsende actie of knokpartijen, deze California noir onderscheidt zich van de concurrentie door het gezapige tempo en de zorgvuldige opgebouwde plotlijnen. En door het decor: de groezelige, omineuze onderbuik van LA.

Goliath

Goliath Beeld web
GoliathBeeld web

Na een slabakkend decennium vond superproducer en -scenarist David E. Kelley, de man achter hits als ‘Chicago Hope’, ‘Ally McBeal’ en ‘Boston Legal’ zijn tweede adem met de HBO-miniserie ‘Big Little Lies’, en ‘Goliath’ voor Amazon (ook een zender waar net ietsje méér kan). Het hoofdpersonage van deze legal thriller – de aan lager wal geraakte topadvocaat Billy McBride – is zo cliché als maar kan, en de plot is evenmin origineel (onze man neemt het op tegen het topadvocatenkantoor dat hem buitengooide), maar toch is de serie uw tijd meer dan waard: Billy Bob Thornton is in de hoofdrol opnieuw in bloedvorm, de reeks baadt in een knap L.A. noir-sfeertje, en Kelley omringde McBride met een bonte verzameling heerlijke, door topacteurs vertolkte personages. Leuk ook om nog eens een serie te zien waarbij je níét het gevoel hebt dat het ook met een paar afleveringen minder had gekund.

Good Omens

Good Omens Beeld web
Good OmensBeeld web

‘Good Omens’, het boek van Neil Gaiman en – Grote God Om hebbe zijn ziel – Terry Pratchett, werd decennia lang onverfilmbaar geacht. Te ambitieus, te duur en van de pot gerukt. Maar Douglas McKinnon (‘Doctor Who’) en Gaiman zelf zijn er niet alleen in geslaagd het verhaal over de eindstrijd tussen goed en kwaad in amper zes afleveringen begrijpelijk en (voor zover dat de bedoeling was) geloofwaardig neer te zetten, maar er ook nog eens een fris, spannend, grappig en verslavend spektakel van te maken. De chemie tussen David Tennant (de demon Crowley) en Michael Sheen (vierdeklasse-engel Aziraphale) knettert van het scherm.

Harlem

null Beeld Sarah Shatz/Amazon Prime Video
Beeld Sarah Shatz/Amazon Prime Video

De nieuwe comedyreeks ‘Harlem’ volgt de alledaagse struggles van vier zwarte vrouwen in Harlem – denk ‘Sex & the City’, maar dan met een andere huidskleur en in een andere wijk van New York. De vriendinnen gaan samen uit, keuren elkaars lief, bespreken werkproblemen en maken grootse toekomstplannen. Het is een bont gezelschap: een dromerige modeontwerpster, een mondige zangeres, een koele appontwikkelaar en een antropologe die meer van tribale paringsrituelen dan van Tinder afweet. Whoopi Goldberg speelt een gastrol, Pharrell Williams en Amy Poehler staken een handje toe. Laat ‘Harlem’ een troost zijn, nu ‘Insecure’ op Streamz op zijn allerlaatste benen loopt. (jmi)

Homecoming

Homecoming Beeld web
HomecomingBeeld web

Uitstekende psychologische thrillerreeks, waarin Julia Roberts op haar 50ste haar tv-debuut maakt. Roberts speelt een maatschappelijk werkster die in een geheime instelling van de Amerikaanse overheid oorlogsveteranen begeleidt. Producer en regisseur van deze remake van een Israëlische serie is Sam Esmail, de man achter ‘Mr. Robot’.

I Know What You Did Last Summer

null Beeld RV
Beeld RV

Onze zomer beperkte zich tot schuilen voor de regen en mondmaskers vervangen, maar de tieners uit ‘I Know What You Did Last Summer’ hebben wel wat meer op hun kerfstok. De jongens en meisjes in deze serie waren betrokken bij een auto-ongeval waarbij een dodelijk slachtoffer is gevallen, maar ze hebben hun sporen kunnen uitwissen. Een onbekende psychopaat gaat achter hen aan en dreigt hen één voor één te vermoorden als de waarheid niet naar boven komt. Het boek van Lois Duncan uit 1973 lag in 1997 aan de basis van de gelijknamige film, samen met ‘Scream’ eind jaren 90 één van de grootste blockbusters in het griezelgenre, en met deze reeks doet Amazon zijn duit in het horrorzakje in de aanloop naar Halloween.

Justified

Justified Beeld Amazon Prime Video
JustifiedBeeld Amazon Prime Video

Misdaadserie ‘Justified’ heeft met films als ‘Out of Sight’ en ‘Jackie Brown’ gemeen dat het bronmateriaal van de legendarische schrijver Elmore Leonard komt, in dit geval het kortverhaal ‘Fire in the Hole’. Graham Yost, die er een serie uit puurde, schreef eerder al het scenario van ‘Speed’ en werkte mee aan ‘Band of Brothers’. ‘Justified’ heeft weinig bombast of grootse ‘What the fuck?!’-momenten (à la ‘Breaking Bad’ of ‘Game of Thrones’), maar is wel aldoor enorm entertainend en kent in zijn zes seizoenen (2010-2015) nauwelijks noemenswaardige inzinkingen. Sterker: van alle series die u vandaag kunt streamen is ‘Justified’ misschien wel het meest geschikt om, paprikachips en sixpack Omer binnen klauwbereik, een weekend lang te bingen. Dankzij de kleurrijke personages, de uitzinnige maar gitzwarte humor en de geweldige dialogen, van het soort dat je achteraf opnieuw wil horen op luisterboek. Maar vooral de chemie tussen Timothy Olyphant (‘Deadwood’) en Walton Goggins (zie Tarantino’s ‘The Hateful Eight’) als respectievelijk US Marshal Raylan Givens en Boyd Crowder is om vingers, duimen en eksterogen bij af te likken. Crowder is bovendien, dat u dat weet, één van de allerbeste, meest complexe en vileinste slechteriken ooit op televisie.

Masters of Sex

Masters Of Sex Beeld Blankenhorn Photography
Masters Of SexBeeld Blankenhorn Photography

‘Masters of Sex’: de titel alleen zou al genoeg moeten zijn om te kijken. Deze dramareeks vertelt het waargebeurde verhaal van William Masters en Virginia Johnson, twee Amerikaanse wetenschappers die in de jaren 50 baanbrekend onderzoek verrichtten naar seks. Daarbij gingen ze behoorlijk ver: zo plakten ze hun copulerende proefkonijnen vol met elektroden om te zien wat seks met ons lichaam doet, of gebruikten ze een glazen dildo met ingebouwde camera om de vrouw ‘van binnenuit’ te bestuderen. Het duo, uitstekend vertolkt door Michael Sheen en Lizzy Caplan, zette het seksonderzoek ook buiten de werkuren voort: ze begonnen een affaire en zouden uiteindelijk zelfs trouwen

Modern Love

Modern Love Beeld web
Modern LoveBeeld web

Televisiebewerking van een column uit de New York Times, met verhalen over liefde en romantiek in de 21ste eeuw. Met onder meer Tina Fey, John ‘Mad Men’ Slattery, Andy Garcia (long time no see), een voor de gelegenheid rosse Anne Hathaway en de zeer onderschatte Catherine Keener. De ideale serie om met een doos tissues binnen handbereik van onder uw zachtste tv-dekentje te bekijken.

Preacher

The Preacher Beeld web
The PreacherBeeld web

Ook al is het een adaptatie van een nineties cultcomic én zijn we op dat vlak ondertussen één en ander gewend, het uitgangspunt van ‘Preacher’ is toch behoorlijk wild. Een poging tot beknopte samenvatting: God heeft de hemel verlaten, waarna op aarde de hel is losgebarsten. Om de orde te herstellen, gaat Jesse Custer, een priester en voormalige crimineel, op zoek naar God, vergezeld door zijn ex-vriendin Tulip (een geweldige Ruth Negga) en een drankzuchtige Ierse vampier. Resultaat: een uitzinnige mix van inktzwarte humor, krankzinnige actie, coole dialogen en méér (cartooneske) gore dan in ‘The Walking Dead’ en ‘Game of Thrones’ samen.

Sneaky Pete

Sneaky Pete Beeld web
Sneaky PeteBeeld web

De in psycho’s gespecialiseerde Giovanni Ribisi (Phoebe’s bizarre broertje in ‘Friends’) mag zich drie seizoenen lang helemaal uitleven in deze crimeserie over een oplichter die, om te ontsnappen aan zijn verleden, de identiteit van een voormalige collega-gedetineerde aanneemt. Bryan Cranston speelt de sinistere crimeboss van dienst.

The Man in the High Castle

The Man in the High Castle Beeld web
The Man in the High CastleBeeld web

Wat als de nazi’s de oorlog hadden gewonnen? In ‘Wat als?’ had dat ongetwijfeld een bijzonder grappige sketch opgeleverd, bij Amazon leidde die vraag tot deze inventieve en bij momenten ook erg actuele en deprimerend donkere thrillerserie, die zich afspeelt in het Amerika van de jaren 60. Losjes geïnspireerd op de gelijknamige roman van sf-genie Philip K. Dick.

The Night Manager

The Night Manager Beeld web
The Night ManagerBeeld web

Richard Roper is ‘de slechtste mens ter wereld’, zo schrijft John le Carré in het boek waarop het zesdelige ‘The Night Manager’ gebaseerd is. De man doet zich voor als een bonafide zakenman, maar achter de schermen voorziet hij iedereen die daar genoeg geld voor op tafel legt van de meest gesofisticeerde wapens. De internationale geheime diensten proberen Roper al jaren te klissen, tevergeefs. Enter Jonathan Pine, een hoteleigenaar en ex-soldaat die aan den lijve ondervindt hoe meedogenloos Roper kan zijn en vervolgens beslist om als spion in zijn wereld te infiltreren. Wat volgt, is een spannend spionagedrama, waarin vooral Hugh Laurie bewijst dat de rol van wapenhandelaar zonder scrupules hem op het lijf is geschreven.

The Shield

The Shield Beeld Amazon Prime Video
The ShieldBeeld Amazon Prime Video

Deze serie van Shawn Ryan stond altijd wat in de schaduw van ‘The Wire’ en ‘The Sopranos’, terwijl ze zeker zo baanbrekend was en – eigenlijk zou u voor deze Heilige Televisiedrievuldigheid een kaarsje moeten branden naast uw breedbeeld – mee de weg bereidde voor de rijke televisietijden die we nu beleven. Dat ‘The Shield’, behalve dan bij de critici, nooit de faam genoot van die andere twee tv-mijlpalen komt wellicht omdat kabelzender FX destijds iets minder gewicht in de schaal kon leggen dan het in die dagen oppermachtige HBO, maar het heeft ongetwijfeld ook te maken met het hoofdpersonage van ‘The Shield’. Tony Soprano was ook geen heilige, maar Vic Mackey, een gedreven maar ook tot op het bot corrupte cop bij de LAPD, was toch nog van een ander kaliber. Al in de eerste aflevering schiet hij een collegaflik die hem dreigt te verlinken frontaal in het gezicht. Een schokkende scène – er zouden er nog véél volgen – die meteen de toon zette voor één van de brutaalste, gewelddadigste en rauwste politieseries die ooit werden gemaakt.

The Wheel of Time *

The Wheel of Time  Beeld Jan Thijs
The Wheel of TimeBeeld Jan Thijs

Op de beloofde ‘The Lord of the Rings’-serie van Amazon Prime is het nog een jaartje wachten, maar de streamingdienst pakt nu alvast groot uit met een andere fantasyreeks: ‘The Wheel of Time’, naar de bestsellers van Robert Jordan, na diens dood afgewerkt door Brandon Sanderson. Het eerste seizoen volgt de zoektocht van de machtige magiër Moiraine Damodred (Rosamund Pike) naar de Herrezen Draak, een profeet die de mensheid kan redden van de kwaadaardige Shai’tan. Verwacht magie, zwaardgevechten en een karrenvracht personages met namen als Egwene Alveren en Nynaeve Almaeren. Een tweede seizoen is reeds in de maak – logisch: Jordan en Sanderson hadden veertien boeken nodig om dit epos af te werken. (jmi)

This is US

This Is Us Beeld NBC
This Is UsBeeld NBC

Melodrama over een ouderpaar en hun drie kinderen, die gevolgd worden tijdens verschillende periodes in hun leven. Maar toch vooral tijdens de emotionele momenten, want ‘This is Us’ is een serie die onbeschaamd op de traanklieren mikt en in elke aflevering wel een paar ontroerende scènes stopt. Het meest verrassende is dat ‘This is Us’, zeker voor een reeks van Amerikaanse makelij, daarbij maar zelden ontspoort en in meligheid verzandt, maar integendeel vaak een mooi portret brengt van gewone mensen en hun al dan niet alledaagse problemen.

Transparent

Transparant Beeld web
TransparantBeeld web

Dramedyreeks over een Joodse professor die zich als transgender out, en de impact die dat heeft op zijn disfunctionele familie. Bij de start van 2014 het paradepaardje van Amazon en een van de weinige reeksen die zich konden meten met het beste van HBO; niet geheel toevallig, aangezien scenariste Jill Soloway het vak leerde bij het onvolprezen ‘Six Feet Under’. Toen hoofdrolspeler Jeffrey Tambor onder vuur kwam te liggen vanwege zijn gedrag op de set (niet alleen van ‘Transparent’ maar ook van komediereeks ‘Arrested Development’) had dat ook zijn weerslag op de hele serie.

Undone

Undone Beeld web
UndoneBeeld web

Animatieserie - de eerste van Amazon - uit hetzelfde huis dat ook ‘Bojack Horseman’ maakte, over een jonge vrouw die na een ongeval ontdekt dat ze de tijd naar haar hand kan zetten en die gave gebruikt om te graven in haar verleden en de waarheid rond haar vaders dood te vinden. Een heel ander beestje dan ‘Bojack Horseman’ - ook visueel, want ‘Undone’ maakt gebruik van geanimeerde versies van acteurs - maar wel erg ontroerend.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234