Misdaad

Humo kijktNetflix

De beste thriller- en misdaadseries nu op Netflix

MisdaadBeeld Netflix

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt als er televisieseries bijkomen of vertrekken op Netflix. Nieuwe titels worden aangegeven met een *.

Niet weten wat te streamen? Gebruik onze interactieve gids op humo.be/kijken

Bodyguard

Wanneer ‘protection officer’ David Budd (gespeeld door Richard Madden, bekend als Robb Stark uit ‘Game of Thrones’) een terreuraanslag op een trein verijdelt, mag hij als beloning de persoonlijke lijfwacht van de nieuwe, vrouwelijke minister van Binnenlandse Zaken worden. Dat is het begin van een adembenemende thriller, een soort Britse ‘24' die het vooral moet hebben van de snelle opeenvolging van verrassende plotwendingen en schokkende gebeurtenissen, veel meer dan van de geloofwaardigheid van het verhaal of de personages. Geen absolute hoogvlieger, maar je moet al een sterk karakter – of een normaal sociaal leven – hebben om de zes afleveringen van het eerste seizoen niet te bingewatchen.

Bodyguard Beeld web
BodyguardBeeld web

Broadchurch

Een klein kustdorpje in het Zuid-Engelse Dorset staat in rep en roer als het lijk van een 11-jarig jongetje teruggevonden wordt op het strand. Rechercheur Alec Hardy (David Tennant, vooral bekend uit ‘Doctor Who’) moet samen met een lokale agente (Olivia Colman) de zaak uitspitten, maar hij draagt nog altijd de sporen van een soortgelijk onderzoek dat helemaal fout is gelopen. Typische reeks over een politieagent die een misdaad in een kleine, hechte gemeenschap moet onderzoeken en ondertussen ook de confrontatie aangaat met zijn eigen demonen, maar ‘Broadchurch’ voert, zeker in het eerste seizoen, het concept tot in de perfectie uit.

Broadchurch Beeld web
BroadchurchBeeld web

Case

Vond u ‘The Bridge’ en ‘The Killing’ nog niet donker genoeg? Probeer dan eens deze IJslandse krimi, wellicht het grimmigste wat ons tot nog toe in het genre heeft bereikt. Het begint met de (ogenschijnlijke) zelfmoord van een jonge ballerina, waarna een danteske afdaling volgt in een groezelige wereld van pooiers, verkrachters, vuile nonkels en door hogere machten toegedekt seksueel misbruik.

Case Beeld web
CaseBeeld web

Collateral

Een pizzabezorger wordt doodgeschoten in de straten van Londen, vlak nadat hij in een appartement een doos heeft afgeleverd. De moord lijkt willekeurig en zonder motief, maar de dader ging zo professioneel te werk dat het wel met voorbedachten rade moet zijn geweest. Rechercheur Kip Glaspie (een erg sterke Carey Mulligan) moet uitzoeken wat er precies aan de hand is. In vier afleveringen legt zij een complot bloot waarin Britse militairen, de veiligheidsdienst MI5 en mensensmokkelaars een hoofdrol spelen. Minder hyperkinetisch dan het vergelijkbare ‘Bodyguard’, maar erg goed geschreven en geacteerd.

Collateral Beeld web
CollateralBeeld web

Criminal

‘Criminal’ is de verzamelnaam voor vier afzonderlijke shows: ‘Criminal United Kingdom’, ‘Criminal France’, ‘Criminal Spain’ en ‘Criminal Germany’. Elke reeks, telkens drie afleveringen, hanteert hetzelfde concept: één verdachte wordt de volle drie kwartier ondervraagd door een team vaardige detectives – hij of zij zal de verhoorkamer pas verlaten als de waarheid, hoe onwaarschijnlijk ook, bekend is. De camera’s beperken zich tot de verhoorkamer en de omliggende gangen, de buitenwereld komt niet één keer in beeld. Geen achtervolgingen, misleidende shots, verdachte nevenpersonages en andere veelgebruikte krimiclichés dus. ‘Criminal’ kan enkel scoren met z’n plot. Gelukkig zijn — met uitzondering van de Spaanse versie — de cases sterk en doordacht, de verdachten levensecht en de ontknopingen verrassend.

Criminal Beeld web
CriminalBeeld web

Giri / Haji *

Een titel die niemand begrijpt en een openingshalfuur waarin alleen Japans gesproken wordt: de kans is klein dat iemand deze serie op Netflix spontaan zal opzetten. Ten onrechte want ‘Giri / Haji’ (Japans voor ‘Plicht’ / ‘Schaamte’) is geen hermetisch curiosum uit het Verre Oosten maar een reeks van de BBC, die bovendien uitstekende kritieken heeft gekregen toen ze vorig jaar op de Britse tv werd uitgezonden. ‘Giri / Haji’ gaat over een politieagent uit Tokio, Kenzo Mori, die naar Londen reist op zoek naar zijn vermiste en dood gewaande broer Yuto. Die zou een lid van de Yakuza, de machtige Japanse maffia, vermoord hebben, waardoor er nu een bende-oorlog dreigt los te barsten in Japan. Samen met een Londense rechercheur moet Kenzo proberen te achterhalen of zijn broer nog leeft en wat er precies gebeurd is, in acht afleveringen die de krant Daily Mail omschreef als ‘onmisbaar voor elke fan van gangsterthrillers’.

Giri / Haji Beeld Netflix
Giri / HajiBeeld Netflix

Hinterland

Voor de fans van ‘Broadchurch’ is er deze Britse misdaadserie over een Londense flik die de demonen uit zijn verleden achterlaat en in het mooie, groene en immer regenachtige Wales gaat wonen. Maar de idyllische dorpjes herbergen natuurlijk ook daar duistere geheimen. Er bestaat van ‘Hinterland’ ook een versie - ‘Y Gwyll' getiteld - waarin Welsh gesproken wordt, maar op Netflix zit enkel de Engelstalige serie.

Hinterland Beeld BBC
HinterlandBeeld BBC

La trêve

De eerste Belgische serie waarvan Netflix de rechten kocht? Dat was in 2016 het Waalse ‘La trêve’, een niet altijd geloofwaardige maar erg sfeervolle misdaadreeks waarin Brussels politie-inspecteur en weduwnaar Yoann Peeters met zijn dochtertje opnieuw in zijn geboortedorp Heiderfeld gaat wonen. Als een jonge Togolese voetballer, lid van de lokale club, in de Semois wordt teruggevonden, start hij een onderzoek dat alle verborgen kantjes van Heiderfeld — racisme, mensenhandel, Tom Audenaert met een hilarisch accent — blootlegt.

La Trêve Beeld web
La TrêveBeeld web

Mindhunter

De tweede Netflixserie - na ‘House of Cards’ - van David Fincher, waarin de regisseur van ‘Se7en’ en ‘Zodiac’ een nieuwe uitlaatklep voor zijn obsessie met seriemoordenaars vond. ‘Mindhunter’ is losjes gebaseerd op de memoires van FBI-agent John E. Douglas, die zich in de jaren 70 begon te verdiepen in de misdaden van seriemoordenaars. Tot dan werden psychopaten beschouwd als de verpersoonlijking van Het Kwaad, maar Douglas kwam op het idee om met hen te gaan praten over hun drijfveren, zodat hij die kennis kon gebruiken om andere zaken op te lossen. Het eerste seizoen was — mede dankzij de bloedstollende scènes met Ed Kemper — een instant classic, het tweede bleef uitstekend, een derde lijkt definitief van de baan.

Mindhunter Beeld web
MindhunterBeeld web

Modus

Inger Johanna Vik, een academica en profiler die nog voor de FBI heeft gewerkt, raakt betrokken bij een zaak rond een brutale seriemoordenaar wanneer haar autistische dochter de killer in kwestie betrapt. Reeks naar de boeken van de Noorse misdaadauteur Anne Holt die zowat alle nordic noir-clichés afvinkt. Maar ‘Modus’ is zo bloedstollend spannend dat we daar niet moeilijk over doen.

Modus Beeld web
ModusBeeld web

Ozark

Financieel adviseur Marty Byrde slaat op de vlucht voor de Mexicaanse drugsmaffia wanneer een witwasoperatie fout loopt en verkast samen met vrouw en kinderen naar de Ozarks, een bergachtig natuurgebied in het hart van de VS. Wat volgt — Marty blijkt veel meer talent te hebben voor een leven in de misdaad dan eerst gedacht — is een doorslagje van ‘Breaking Bad’, maar Jason Bateman en Laura Linney houden als het echtpaar Byrde het zaakje redelijk recht.

Ozark Beeld web
OzarkBeeld web

Quicksand

De eerste Netflix-original van Zweedse makelij was in 2019 deze zesdelige verfilming van ‘In dromen lieg je niet’, een misdaadroman van Malin Persson Giolito die in bijna dertig talen is verschenen. Maja Norberg, een scholiere uit Stockholm, staat terecht voor moord nadat ze samen met een leeftijdgenoot een bloedbad heeft aangericht in haar school. Haar kompaan Sebastian Fagerman heeft de schietpartij niet overleefd, en het is onduidelijk of Norberg door hem gebruikt werd, dan wel mee in het complot zat. Terwijl het proces wordt gevoerd, duiken we in het verleden van Maja en zien we welke gebeurtenissen tot het bloedbad hebben geleid. Geen meesterwerk, wel spannend tot het einde.

Quicksand Beeld web
QuicksandBeeld web

Ragnarok

Een nordic noir in de stijl van ‘The Bridge’ of ‘Borgen’, maar dan over een verlegen puber die als reïncarnatie van Thor de wereld moet verlossen van vervuilende bedrijven en losgeslagen kapitalisten? Zoals ‘Ragnarok’, bedacht door Adam Price, de man achter ‘Borgen’, zijn er geen twee.

Ragnarok Beeld Netflix Christian/Geisnaes
RagnarokBeeld Netflix Christian/Geisnaes

Seven Seconds

Schier onbekend en ondergewaardeerd misdaaddrama uit 2017 over een witte politieagent die in Jersey City, nabij New York, een zwarte tiener doodrijdt en daarop zijn collega’s inschakelt om alles in de doofpot te stoppen. Terwijl de raciale spanningen hoog oplopen proberen enkele onderzoekers de waarheid boven water te krijgen en de familie (onder wie de moeder, gespeeld door een indrukwekkende Regina King) rust te geven. In tijden van Black Lives Matter brandend actueel en beklijvend tot het einde.

Seven Seconds Beeld web
Seven SecondsBeeld web

The Fall

We zijn er tot nog toe in geslaagd om de ‘50 Shades of Grey’-films volledig aan ons voorbij te laten gaan, maar desalniettemin durven we met gerust gemoed te zeggen dat Jamie ‘Christan Grey’ Dornan niet daar maar in de serie ‘The Fall’ de beste acteerprestatie uit zijn nog jonge carrière neerzet. Dornan speelt Paul Spector, een onschuldig ogende familieman en psychotherapeut die dubbelt als psychopaat — hij heeft de vervelende gewoonte zijn jonge vrouwelijke slachtoffers eerst wekenlang te stalken en ze daarna om het leven te brengen. Wat ‘The Fall’ zo bijzonder maakt, is dat je als kijker van bij het begin weet wie de seriemoordenaar is; de reeks draait vooral om de manier waarop rechercheur Stella Gibson (een gewéldige Gillian Anderson) moet proberen in het hoofd van de psychopaat te kruipen, hoe ze hem moet leren te begrijpen vooraleer ze hem kan vatten. Een kat-en-muisspelletje dat zeker in het eerste seizoen voor erg beklemmende televisie zorgt.

The Fall Beeld web
The FallBeeld web

The Sinner

Jessica Biel was vooral bekend als de vrouw van Justin Timberlake of — bij de iets ouderen onder ons — het tienermeisje uit ‘7th Heaven’, maar met ‘The Sinner’ bewijst ze zich ook als rasactrice. Ze speelt Cora, een jonge moeder die tijdens een gezellig uitje met haar gezin schijnbaar vanuit het niets een man doodsteekt. Rechercheur Harry Ambrose (Bill Pullman) moet proberen te achterhalen wat Cora precies heeft bezield, en hij ontdekt dat de jonge vrouw heel wat traumatische herinneringen heeft verdrongen. In acht afleveringen wordt haar verleden uitgespit en komt u ook te weten waarom Cora uiteindelijk is geflipt. Het tweede seizoen, waarin Harry Ambrose een heel andere zaak onderzoekt, moet nog op Netflix komen.

The Sinner Beeld web
The SinnerBeeld web

The Woods *

Poolse zesdelige miniserie gebaseerd op de misdaadroman van Harlan Coben, over vier tieners die tijdens een zomerkamp in de Poolse bossen spoorloos verdwijnen. Een kwarteeuw na de feiten ontdekt openbaar aanklager Pawel Kopinski dat twee van de slachtoffers, onder wie zijn zus, de dramatische gebeurtenissen toen misschien toch overleefd hebben. Net zoals de vorige Coben-verfilming ‘The Stranger’ verdient ‘The Woods' zeker geen prijs voor geloofwaardigheid maar wie over de gaten in de plot heen kan stappen zal zich niet vervelen. Eén tip: laat de gedubde Engelse versie links liggen, want die klinkt alsof de spraakassistenten van Google, Apple en Amazon het scenario tegen elkaar voor zitten te lezen.

The Woods Beeld Netflix
The WoodsBeeld Netflix

Unbelievable

Waargebeurd misdaaddrama over een meisje dat verkracht wordt maar geen gehoor vindt bij de politie en uiteindelijk zelfs zélf aangeklaagd wordt voor het afleggen van een valse getuigenis. Haar helletocht sleept jaren aan, tot twee doortastende vrouwelijke rechercheurs zich vastbijten in een andere verkrachtingszaak en ook bij haar uitkomen. Indrukwekkende televisie die acht afleveringen lang op indrukwekkende wijze zijn punt maakt: geloof de slachtoffers.

Unbelievable Beeld web
UnbelievableBeeld web

When They See Us

Regisseur Ava DuVernay reconstrueert het verschrikkelijke lot van de Central Park Five, vijf tienerjongens die in 1989 beschuldigd werden van verkrachting, onder druk van de politie valse bekentenissen aflegden en jarenlang onschuldig in de gevangenis zaten. Een wraakroepend en schokkend verhaal, dat DuVernay met een paar simpele ingrepen — zoals de keuze om niet alles chronologisch te vertellen, zodat de verloren jaren van de jongens des te meer opvallen — naar een nog hoger niveau tilt.

When They See Us Beeld web
When They See UsBeeld web

You

Reeks over een jonge boekenverkoper die een ongezonde obsessie cultiveert voor een mooie jongedame en tot steeds meer bereid is om haar te veroveren en haar in zijn leven te houden. Wat begint als een thrillerdrama over stalking wordt gaandeweg vergezochte maar leuke trash-tv, waar het aangenaam naar kijken is met het verstand op nul. Doelpubliek van ‘You’ is duidelijk de oudere tiener: niet toevallig zien we in de hoofdrol Penn Badgley (als de creepy stalker Joe) en Shay Mitchell (als de beste vriendin van Joe’s ‘love interest’), acteurs die ooit meespeelden in respectievelijk ‘Gossip Girl’ en ‘Pretty Little Liars’, twee van de meest bekeken tienerreeksen van het decennium en ook vandaag nog steeds populair op Netflix.

Penn Badgley speelt Joe in de Netflix-serie 'You'. Beeld Netflix
Penn Badgley speelt Joe in de Netflix-serie 'You'.Beeld Netflix

Zone Blanche

Frans-Belgische misdaadserie die zich afspeelt in het (fictieve) stadje Villefranche, dat midden in een uitgestrekt en onherbergzaam bos ligt. Als de dochter van de burgemeester verdwijnt, krijgt de nieuwe aanklager Franck Siriani de taak om naar haar op zoek te gaan, in een gemeenschap waar het wantrouwen even hardnekkig is als de mysterieuze mistflarden tussen de bomen. ‘Twin Peaks’ op zijn Frans.

Zone Blanche Beeld web
Zone BlancheBeeld web
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234