Comedy

Humo kijktStreamz

Dit zijn de beste buitenlandse comedyseries op Streamz!

ComedyBeeld Play | Humo
Redactie

Dit artikel wordt bijgewerkt als er televisieseries bijkomen of vertrekken op Streamz .Nieuwe titels worden aangegeven met een *.

Niet weten wat te streamen? Gebruik onze interactieve gids op humo.be/kijken

Avenue 5

Comedy van Armando Iannucci, bedenker van ‘Veep’, over een ruimtecruiseschip dat door een technisch probleem plotseling een paar jaar van huis weg is in plaats van een paar weken. Een satire op ‘Star Trek’ en co., maar net als ‘Veep’ ook een comedy over hoe stress en macht het slechtste in de mens naar boven halen. Mét een geweldige Hugh Laurie als de kapitein die eerder om zijn looks dan om zijn competentie de job heeft gekregen.

Avenue 5 Beeld HBO
Avenue 5Beeld HBO

Barry

Barry Berkman is een huurmoordenaar die een onverhoedse passie voor het amateurtheater voelt ontbranden, en vervolgens beide werelden met elkaar moet zien te verzoenen. ‘Barry’, geschreven door hoofdrolspeler Bill Hader en ‘Seinfeld’-alumnus Alec Berg, wordt soms wel de onwaarschijnlijke troonopvolger van ‘Breaking Bad’ genoemd. Omdat de comedy/thriller moeilijk in één genrevakje onder te brengen is, omdat het hoofdpersonage een sympathiek monster is en omdat het menselijkheid vindt in de donkerste hoeken en krochten.

Barry Beeld HBO
BarryBeeld HBO

Black Monday

‘Black Monday’ gaat van start op 19 oktober 1987, de dag van één van de ergste beurscrashes uit de geschiedenis van Wall Street, met een scène waarin iemand van een gebouw springt en met een forse klap op het dak van een donkerrode Lamborghini landt. Na die opening gaat het verhaal een jaar terug in de tijd en volgen we een paar makelaars bij een klein bedrijf die eindelijk ook eens de jackpot willen winnen, en in hun rush naar de top het hele beurssysteem naar de knoppen helpen. Een swingende comedy over de hebzucht en het gebrek aan verantwoordelijkheidszin in Wall Street, twee plagen die moeilijk uit te roeien zijn.

Black Monday Beeld Showtime
Black MondayBeeld Showtime

Bored to Death

Film noir-parodie over een New Yorkse schrijver met ‘writer’s block’ (Jason Schwartzman) die, nadat zijn vriendin hem heeft verlaten, zichzelf als privédetective in de markt probeert te zetten. Hij is natuurlijk niet in de wieg gelegd voor het detectivewerk, en zijn twee kompanen - geweldige vertolkingen van Ted Danson en Zach Galifianakis - zijn dat al helemaal niet. Ook omdat de vraag hoe en wanneer ze aan hun volgende joint zullen raken, vaak belangrijker is dan de zaak die ze moeten onderzoeken.

Bored to Death Beeld HBO
Bored to DeathBeeld HBO

Curb Your Enthousiasm

Pre-tty, pre-tty, pre-tty, pretty good. In ‘Curb Your Enthousiasm’ speelt Larry David, één van de bedenkers van ‘Seinfeld’ en dus schatrijk, een iets chagrijnigere versie van zichzelf. David heeft lak aan de wereld, tal van fobieën en een iets te grote mond, waardoor hij op komische wijze in situaties belandt waarin je liever níét terechtkomt. Naargelang de seizoenen vorderen, haalt de misantroop steeds harder uit, zonder in te boeten aan persoonlijkheid, en blijft hij cringe comedy van hoog niveau spuwen. Ondertussen is ‘Curb Your Enthousiasm’ tien seizoenen ver, terwijl ‘Seinfeld’ het slechts negen seizoenen wist uit te zingen.

Curb Your Enthusiasm Beeld HBO
Curb Your EnthusiasmBeeld HBO

Divorce

In een ideale wereld verloopt een scheiding snel, pijnloos en zonder gênante situaties. Maar, zoals Mike en Marjolein uit ‘Blind getrouwd’ u vast kunnen vertellen, dat is de uitzondering. In de realiteit lijkt het meestal op wat Robert en Frances Dufresne doormaken in ‘Divorce’, een komisch drama van HBO. Als hij zijn vrouw op overspel betrapt, stuurt hij aan op een scheiding en dat leidt tot geruzie, wederzijdse pesterijen en allerlei creatieve manieren om elkaar stokken in de wielen te steken. Een humoristische reeks met een bitter randje, maar gelukkig ook met twee uitstekende acteurs: Sarah Jessica Parker, die hiermee toch minstens één van de ‘Sex and the City’-films goedmaakt, en Thomas Haden Church.

Divorce Beeld HBO
DivorceBeeld HBO

Eastbound & Down

Weinigen die de aan bier, barbecueribbetjes en sport verhangen en onder zijn truckerspet niet overdreven snuggere Joe Sixpack beter vertolken dan Danny McBride, maar in ‘Eastbound & Down’ zette hij zijn absolute meesterstuk neer. In deze oorspronkelijk als bioscoopfilm bedoelde serie speelt hij Kenny Powers, een beroemd professioneel baseballer die na een schandaal uit zijn team wordt getrapt en met hangende pootjes naar zijn geboortedorp terugkeert om er als turnleraar aan de slag te gaan. Zijn integratie verloopt echter niet geweldig vlotjes omdat de arrogante, extreem grofgebekte en spectaculair onbescheiden Powers zich nog altijd een grote ster waant en met zijn boertige gedrag zowat iedereen tegen zich in het harnas jaagt. ‘Eastbound & Down’ is niet alleen ongehoord gortig en grappig, dankzij de regie van David Gordon Green (zie ook ‘Pineapple Express’ en ‘Your Highness – ook met McBride) ziet de serie er ook een stuk beter uit dan je van dit soort comedy zou verwachten. Let ook op de geslaagde bijrollen van Matthew McConaughey, Don Johnson en Lily Tomlin (als Kenny’s ouders) en de (zeker in die periode) immer geestige Will Ferrell, tevens coproducer van de reeks.

Eastbound & Down Beeld HBO
Eastbound & DownBeeld HBO

Enlightened

HBO-parel uit 2011 over zakenvrouw Amy Jellicoe (een fenomenale Laura Dern) die door haar bedrijf wordt opzijgeschoven omdat ze met de baas in bed is gedoken. Na een uitgebreide retraite in Hawaï keert ze herboren terug, en is ze vastbesloten om alle mensen om haar heen gelukkig en zen te maken. Alleen zitten die daar niet op te wachten. ‘Enlightened’ begint als een komedie maar wordt gaandeweg een ontroerende en intelligente serie over hoe moeilijk het is om te veranderen en hoe grote theorieën soms stranden op de problemen van alledag, en bevat met ‘The Ghost Is Seen’ uit seizoen 2 wellicht ook het mooiste, meest hartverscheurende halfuurtje televisie van de afgelopen tien jaar. Na twee misdadig slecht bekeken seizoenen trok HBO de stekker uit de reeks, maar ‘Enlightened’ had zoveel invloed op tv-makers en de series die erna kwamen dat ze in Amerika weleens omschreven wordt als ‘de Velvet Underground van de televisie’.

Enlightened Beeld HBO
EnlightenedBeeld HBO

Flight of the Conchords

Bret McKenzie en Jemaine Clement reizen vanuit Nieuw-Zeeland naar New York, hun droom om een populaire indiefolkband te worden achterna. Twee hilarische seizoenen lang sukkelt het duo in de muziek en in de liefde. De humor is elke aflevering droger dan de Sahara en zo nu en dan zetten Bret en Jemaine een lied in: ‘Business Time’ en ‘The Most Beautiful Woman (in the Room)’ zijn oorwurmen die je willens nillens nooit zult vergeten. Jemaine en Bret spelen die liedjes tien jaar later nóg steeds tijdens hun wereldtournees als Flight of the Conchords. Ze zijn dan ook, in hun woorden, ‘het bijna award winnende en vierde meest populaire folkduo van Nieuw-Zeeland.’ Proficiat?

Flight of the Conchords Beeld web
Flight of the ConchordsBeeld web

Girls

Door Larry David en Louis C.K. beïnvloede reeks over vier New Yorkse vrouwen van vlees, bloed en cellulite. ‘Girls’ werd aanvankelijk weggezet als een morsige millennialversie van ‘Sex and the City’. Onzin: Lena Dunhams Hannah Horvath was vaak vervelend, opdringerig en verwend, maar nooit cliché, voorspelbaar of opgetrokken uit bordkarton, en toonde zich in zijn zes seizoenen finaal een heel stuk avontuurlijker, verrassender, geloofwaardiger en invloedrijker.

Girls Beeld HBO
GirlsBeeld HBO

High Maintenance

In deze als een webserie begonnen HBO-reeks volgen we een hipster cannabisdealer op zijn ronde door New York en vallen we in zijn zog bij een bonte verzameling personages binnen. De los aan elkaar hangende scènes vormen samen een levendig en vaak ook grappig portret van het leven in hip, ultramulticulti en wiet rokend Brooklyn en, in mindere mate, Lower Manhattan, waar day raves, knutselen voor volwassenen en partnerruilparty’s blijkbaar in, pardon, on fleek, zijn. Ook wellicht de enige reeks ooit waarin een volledige aflevering verteld wordt vanuit het standpunt van een hond (!).

High Maintenance Beeld web
High MaintenanceBeeld web

How to with John Wilson

John Wilson Beeld HBO/Streamz
John WilsonBeeld HBO/Streamz

John Wilson is een angstige en sociaal onhandige zenuwpees: overduidelijk dé man bij wie je aanklopt voor levensadvies. In de nieuwe HBO-comedy spuit Wilson wijsheden, terwijl hij de absurditeit van het alledaagse reilen en zeilen in New York pre-corona vastlegt. Hij legt je uit hoe je over koetjes en kalfjes hoort te praten, op welke manier je correct een rekening deelt, en hoe je de perfecte risotto maakt. ‘Ik los de problemen op die je niet eens wist dat je had,’ aldus Wilson. Denk ‘Planet Earth’, maar dan met de excentriekste New Yorkers in plaats van leeuwen.

I hate Suzie

I Hate Suzie Beeld Streamz
I Hate SuzieBeeld Streamz

‘Van het grappigste wat ooit op de Britse tv te zien is geweest’, zo schreef The Guardian over ‘I hate Suzie’, terwijl de kijkbuis van het Verenigd Koninkrijk dat afgelopen decennia toch niet weinig goede comedy heeft voortgebracht. In de reeks ziet een bekende actrice (Billie Piper) haar leven en carrière in duigen vallen wanneer haar telefoon wordt gehackt en er compromitterende foto’s van haar naar buiten komen, onder meer één waarop ze een andere penis dan die van haar man van dichtbij verwent. In zes afleveringen, waarin telkens één emotie centraal staat, moet Suzie de scherven proberen te lijmen. De meest memorabele aflevering brengt ze al masturberend door: in haar fantasiewereld overschouwt ze samen met haar beste vriendin als een soort Statler en Waldorf de actie, en probeert ze wanhopig te achterhalen wat háár nu precies geil maakt. Scherp met een tragisch randje: zo lusten we Britse fictie wel.

Insecure

HBO-reeks die zich nog het best laat omschrijven als een kruising tussen ‘Girls’, maar dan met druk taterende en voor de spiegel rappende sisters, en een iets jongere, vrouwelijke en ook wat minder experimentele variant op de belijdeniscomedy van ‘Louie’. Issa Rae speelt, net als in de populaire webserie waarop de reeks is gebaseerd, min of meer zichzelf: een bijna-dertiger uit zuidelijk Los Angeles die beseft dat haar leven niet helemaal is uitgedraaid zoals ze had gehoopt, maar niet goed weet hoe ze de zaak weer op het juiste spoor kan krijgen. Gevolg: een quarterlifecrisis van het komischere soort.

Insecure Beeld web
InsecureBeeld web

Love Life

Love Life Beeld BBC/Lions Gate Television Inc
Love LifeBeeld BBC/Lions Gate Television Inc

Darby (Anna Kendrick) is een jonge vrouw uit New York met een baan als museumgids en een woelig liefdesleven: als kind van gescheiden ouders is haar vertrouwen in de liefde sowieso al niet groot en de mannen van ‘The Big Apple’ doen er weinig aan om dat te verhelpen. ‘Love Life’ toont in tien afleveringen hoe het Darby vergaat, a rato van één relatie per aflevering - met uitzondering van één bijzondere ‘douchebag’ aan wie twee afleveringen zijn gewijd. Het resultaat is een amusante, niet echt diepzinnige serie die wat in de lijn ligt van - het weliswaar superieure - ‘Lovesick’ op Netflix.

The Comeback

Sinds het einde van ‘Friends’ hebben de hoofdrolspelers van weleer nog maar weinig indrukwekkends gedaan - tenzij u natuurlijk de prestatie van Matthew Perry om er ondanks een jaarlijks inkomen van vele miljoenen dollars toch altijd als een dakloze uit te zien imposant vindt. Eén uitzondering: Lisa ‘Phoebe Buffay’ Kudrow, die in 2005 voor HBO ‘The Comeback’ maakte, een scherpe pseudorealityreeks over een ooit gevierde sitcomactrice die haar weg terug naar de top zoekt. Zelden is Hollywood zo in zijn hemd gezet als in de twee seizoenen van deze serie.

The Comeback Beeld HBO
The ComebackBeeld HBO

The Righteous Gemstones

Komedie uit de koker van Danny McBride, over een familie typisch Amerikaanse televangelists: dominees die niet in de kerk, maar op tv zieltjes proberen te sprokkelen en intussen hun eigen rekening aandikken. McBride wist een cast te verzamelen om jezusmina tegen te zeggen: John Goodman staat de pannen van het dak te acteren als de rouwende pater familias, terwijl Adam DeVine en McBride voor de komische noot zorgen. Tegen het einde bent u zelfs geneigd om die pompeuze Gemstones in uw hart te sluiten: een mirakel!

The Righteous Gemstones Beeld web
The Righteous GemstonesBeeld web

Run

Romantische komedie annex donkere thriller over twee ex-geliefden die op een dag hun burgerlijke leventje achter zich laten en samen met de trein door Amerika reizen, in de hoop dat ze de vonken van vroeger weer kunnen opwekken. ‘Run’ is een combinatie van ‘When Harry met Sally' met een film van de Coen-broers, en ook al werkt de vreemde mix niet helemaal, er valt genoeg plezier te beleven aan de dialogen en de vertolkingen van Merritt Wever (‘Unbelievable’) en Domhnall Gleeson om de rit uit te zitten.

'Run' Beeld Ken Woroner/HBO
'Run'Beeld Ken Woroner/HBO

Sex and the City

‘Welcome to the age of un-innocence. No one has breakfast at Tiffany’s and no one has affairs to remember,’ zo schrijft Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) in haar wekelijkse column getiteld ‘Sex and the City’. De vreselijke bioscoopfilms zouden je bijna doen vergeten hoe slim, grappig en verfrissend rechtuit deze beroemde serie rond de eeuwwissel was. Baanbrekend ook, met vier onafhankelijke vrouwen in de hoofdrol. ‘SatC’ zette HBO bovendien op de kaart: Carrie en haar drie vrijgezelle vriendinnen zochten uit wat het betekende om in deze veranderde tijden een vrouw te zijn terwijl ‘The Wire’ en ‘The Sopranos’ nog niet verschenen waren. Wordt ‘SatC’ onderschat? Abso-fucking-lutely.

Sex and the City Beeld HBO
Sex and the CityBeeld HBO

Silicon Valley

De populairsten zijn natuurlijk met grote voorsprong Sheldon Cooper en co., maar onze favoriete tv-geeks zijn toch wel die uit ‘Silicon Valley’, een comedy over het leven in de befaamde big tech-enclave in San Francisco, een biotoop waar computergenieën, digitale denkers, aalgladde durfkapitalisten, zelfverklaarde visionairen en nietsontziende tech-haaien elkaar vinden. Onder alle onelinersalvo’s, snedige dialogen en onvermijdelijke computergeekjargon zit ook een vlijmscherpe en volgens insiders vaak pijnlijk accurate satire op de geplogenheden, de opgeblazen dromen en vaak absurde excessen van de techindustrie ter hoogte van San Francisco. Voor medebedenker Mike Judge, de man die ons eerder ‘Beavis and Butt-Head’ en ‘King of the Hill’ schonk, de zoveelste voltreffer.

Silicon Valley Beeld HBO
Silicon ValleyBeeld HBO

The Office (US)

Waarom zou je, als Amerikaanse tv-maker, überhaupt probéren om ‘The Office’ – het meesterwerk van Ricky Gervais dat helaas nergens te streamen is – over te doen? Maar: tot ieders verbazing zette ‘The Office US’ een variant neer die zowaar naast het origineel kan staan. Steve Carell (in de huid van Michael Scott) en Rainn Wilson (de knettergekke Dwight Kurt Schrute) vormen een koningskoppel waarmee het héérlijk schuddebuiken is. Er zijn negen seizoenen en in totaal 152 afleveringen verfilmd die u, na de hele rit te hebben uitgezeten, opnieuw en opnieuw wil zien. Superfan Billie Eilish zorgde er eigenhandig voor dat ‘The Office US’ een tweede leven kreeg in Amerika. Dan mogen wij niet achterblijven.

The Office US Beeld Streamz
The Office USBeeld Streamz

Veep

Nadat ‘The West Wing’ (helaas nog nergens te streamen) zeven seizoenen lang het leven in het Witte Huis had getoond zoals de meeste mensen hopen dat het is, liet HBO-comedy ‘Veep’ zien hoe het er wellicht écht aan toe gaat. Hier geen plichtsbewuste, goed geïnformeerde competente politici en ambtenaren die beslissingen nemen met het oog op het algemeen belang, maar machtshongerige, razend ambitieuze nitwits die liegen en bedriegen om hogerop te geraken en hun moeder zouden verkopen in ruil voor wat stemmen. Selena Meyer (Julia Louis Dreyfuss in de rol van haar leven) is aan het begin nog de vicepresident die wanhopig de aandacht van haar baas probeert te krijgen, maar samen met haar entourage klauwt, roddelt, vleit en konkelfoest ze zich een weg naar het hoogste ambt. De personages zijn vuilgebekter dan Al Swaerengen uit ‘Deadwood’ en de beledigingen vliegen tegen een rotsnelheid in het rond, maar onder alle gitzwarte humor zit een reeks die vaak zinnige dingen zegt over de politiek, de media en zelfs de samenleving. Voor al wie daar niet in geïnteresseerd is, is er deze mooie levenswijsheid van Selina: ‘You like to have sex and you like to travel? Then you can fuck off.’

Veep Beeld HBO
VeepBeeld HBO

Vice Principals

Twee gesjeesde, onuitstaanbare adjunct-directeurs van een middelbare school zien met lede ogen aan hoe de directeur zijn job aan een buitenstaander geeft en beginnen daarna plannen te bedenken om zélf de troon te bemachtigen. Het resultaat: een hilarische comedy met twee heerlijke personages you love to hate, gespeeld door Danny McBride en Walton Goggins, die na ‘The Shield’ en ‘Justified’ hier bewijst dat hij ook heel veel komisch talent heeft.

Vice Principles Beeld web
Vice PrinciplesBeeld web
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234