Belgravia

Humo kijktStreamz

Een dagje bingewatchen en klaar: dit zijn de beste buitenlandse miniseries op Streamz

BelgraviaBeeld Streamz

Nu cadeau bij Humo: 1 maand gratis Streamz.

Redactie

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt als er televisieseries bijkomen of vertrekken op Streamz. Nieuwe titels worden aangegeven met een *.

Soldaten, superhelden, falende ingenieurs en nieuwsproducers met losse handjes: voor elk wat wils in deze lijst met miniseries die geschikt zijn om in één of enkele bingewatchmarathons uit te zitten.

Band of Brothers

Band of Brothers Beeld HBO
Band of BrothersBeeld HBO

Nadat Steven Spielberg en Tom Hanks de landing in Normandië tot leven hadden gewekt in ‘Saving Private Ryan’, sloegen ze opnieuw de handen in elkaar om de héle opmars van de geallieerden tijdens WO II te tonen. Hun megalomane HBO-project ‘Band of Brothers’ volgt de lotgevallen van Easy Company van in hun boot camp (met drilsergeant Ross Geller!) over de velden van Europa tot het adelaarsnest van Hitler, in een perfecte mix tussen opgeboend Hollywooddrama en rauw realisme. Wie z’n bonkigste nonkel wil zien snikken, moet op het eerstvolgende familiefeest maar even de laatste minuten opzetten.

Belgravia *

BELGRAVIA Beeld Humo
BELGRAVIABeeld Humo

Een reeks van ‘Downton Abbey’-bedenker Julian Fellowes waarin de levens van enkele rijke families die rond 1820 in de gelijknamige wijk in Londen wonen overhoop gehaald worden door een duister geheim uit hun verleden. Een stuk klassieker dan pakweg ‘Bridgerton’ op Netflix maar wel een kostuumdrama van de bovenste plank.

Chernobyl (lees onze ★★★★★-recensie)

Chernobyl Beeld HBO
ChernobylBeeld HBO

Een gemakkelijke zit is ‘Chernobyl’ niet, ook al duurt de miniserie maar vijf afleveringen. De nasleep van de beruchte meltdown van Tsjernobyl wordt in zodanig detail en tegen zo’n geduldig tempo verteld, dat je automatisch meegezogen wordt in het nachtmerrieachtige lot van de brandweermannen, overheidsfunctionarissen en wetenschappers die in het hellelandschap rond de kerncentrale hun werk moeten doen. ‘Chernobyl’ kan emotioneel verpletterend zijn (het lot van een jonge moeder en haar gezin is hartverscheurend) en toont bijwijlen verschrikkelijke gruwel, maar in essentie is dit een door en door integere, kritische reconstructie die – zoek de zeven verschillen met de wereld van vandaag – toont wat een beleid van enggeestige doctrine en moedwillige leugens tot gevolg kan hebben.

From the Earth to the Moon

From the Earth to the Moon Beeld rv
From the Earth to the MoonBeeld rv

In 1995 maakten Tom Hanks en regisseur Ron Howard met ‘Apollo 13' een film over de net niet catastrofaal afgelopen ruimtereis van de Apollo 13 in 1970. Een paar jaar later werkten ze opnieuw samen voor deze twaalfdelige reeks over àlle vluchten binnen het Apollo-programma van de NASA, dat als doel had om de eerste mens op de maan te krijgen en hem ook heelhuids terug naar aarde te loodsen. Qua nagelbijtende spanning moet de serie het afleggen tegen de film, maar ‘From the Earth to the Moon' is wel een uitstekend gemaakte reconstructie van enkele van de belangrijkste decennia uit de geschiedenis van de ruimtevaart.

Generation Kill

Generation Kill Beeld HBO
Generation KillBeeld HBO

Nadat ze de straten van Baltimore voorgoed achter zich hadden gelaten, wierpen David Simon en Ed Burns, de twee bedenkers van ‘The Wire’, zich op ‘Generation Kill’, een boek over een Amerikaans bataljon dat ingezet werd bij de verovering van Irak. Wie vertrouwd is met de bejubelde tv-reeks, weet min of meer wat hij van deze miniserie mag verwachten: hardgekookte dialogen die barsten van het slang en het onverstaanbare militaire jargon, geen hapklaar opgediende verhaallijn maar een op het eerste gezicht onontwarbare chaos van gebeurtenissen en zonder introductie opgevoerde personages en een welhaast documentaire graad van realisme. Simon en Burns proberen een zo authentiek mogelijk beeld te schetsen van hoe het was om met één van de eerste bataljons in een gepantserde Humvee Irak binnen te trekken; een beeld van de angst en de spanning, van de chaos en verwarring, maar vooral ook van de mannen in de frontlinie en hoe zij trachtten om te gaan met de stress van een onzichtbare vijand, de absurde en soms tegenstrijdige bevelen van hogerhand, de onverhoeds toeslaande oorlogsgruwel en de nauwelijks te beschrijven apocalyptische hel waarin ze werden gedropt. Géén hapklare brok, wel de meest realistische, rauwst op de huid vallende brok fictie die over de oorlog in Irak werd gemaakt.

I know this much is true (lees onze ★★★½☆-recensie)

'I Know This Much Is True' Beeld HBO
'I Know This Much Is True'Beeld HBO

Zesdelige verfilming van de gelijknamige roman van Wally Lamb, over twee identieke tweelingbroers, waarvan er een aan schizofrenie leidt. ‘I know this much is true’ begint met een scène waarin Thomas uit protest tegen de Golfoorlog in een openbare bibliotheek zijn hand afsnijdt, en wordt daarna eigenlijk alleen nog maar heftiger. Allesbehalve opbeurende televisie dus en een reeks die soms wat gebukt gaat onder de zwaarmoedigheid, maar dankzij hoofdrolspeler Mark Ruffalo, die beide broers neerzet en dat uitstekend doet, blijf je wel kijken.

I May Destroy You (lees onze ★★★★★-recensie)

I May Destroy You Beeld BBC
I May Destroy YouBeeld BBC

Arabella is een jonge succesvolle schrijfster die moeite heeft om haar tweede boek af te werken en even haar gedachten wil verzetten tijdens een avondje uit met haar vrienden. Wat haar daar overkomt, gooit haar hele leven overhoop. De Britse actrice en tv-maakster Michaela Coel - zie ook het erg grappige ‘Chewing Gum' op Netflix - schrijft haar eigen ervaringen met seksueel geweld van zich af, in het twaalfdelige, naar de strot grijpende ‘I May Destroy You’.

I hate Suzie (lees onze ★★★½☆-recensie) *

I Hate Suzie  Beeld Streamz
I Hate SuzieBeeld Streamz

Een bekende actrice (Billie Piper) ziet haar leven en carrière in duigen vallen wanneer haar telefoon wordt gehackt en er compromitterende foto’s van haar naar buiten komen: ‘I Hate Suzie’, dat afgelopen zomer op de Britse televisie van start ging, is in deze tijden van gelekte beelden van BV’s opmerkelijk relevant. Maar de zesdelige reeks is, in tegenstelling tot wat Sean en co. is overkomen, wel om te lachen en ook erg geslaagd: The Guardian noemde ‘I Hate Suzie’ zelfs het grappigste wat er ooit op tv-zender Sky Atlantic te zien is geweest. Dat zal mede te danken zijn aan de vrouw die de serie bedacht en schreef: Lucy Prebble, een scenariste die ook meewerkte aan ‘Succession’, een van de scherpste en beste HBO-series van de afgelopen jaren.

Love Life

Love Life Beeld BBC/Lions Gate Television Inc
Love LifeBeeld BBC/Lions Gate Television Inc

Darby (Anna Kendrick) is een jonge vrouw uit New York met een baan als museumgids en een woelig liefdesleven: als kind van gescheiden ouders is haar vertrouwen in de liefde sowieso al niet groot en de mannen van ‘The Big Apple’ doen er weinig aan om dat te verhelpen. ‘Love Life’ toont in tien afleveringen hoe het Darby vergaat, a rato van één relatie per aflevering - met uitzondering van één bijzondere ‘douchebag’ aan wie twee afleveringen zijn gewijd. Het resultaat is een amusante, niet echt diepzinnige serie die wat in de lijn ligt van - het weliswaar superieure - ‘Lovesick’ op Netflix.

Mildred Pierce

Mildred Pierce Beeld web
Mildred PierceBeeld web

Superieure minireeks waarin het titelpersonage (de immer op een hoog niveau acterende Kate Winslet) in de steek gelaten wordt door haar man, en alleen achterblijft met haar twee dochters. Daarop opent ze, als alleenstaande vrouw in de jaren 30, haar eigen restaurant. Professioneel wordt het een succes, maar haar oudste dochter blijkt een vreselijk serpent en haar nieuwe beau (Guy Pearce) is enkel uit op haar geld. Topregisseur Todd Haynes dissecteerde eerder al trefzeker het racisme in de jaren 50 in ‘Far From Heaven’ en gaat hier met hetzelfde scalpel de American dream en het falende kapitalisme in de jaren 30 te lijf.

Sharp Objects

Sharp Objects Beeld HBO
Sharp ObjectsBeeld HBO

De mindfuck van 2018: de achtdelige HBO-minireeks ‘Sharp Objects’, van de makers van ‘Big Little Lies’ en ‘Gone Girl’. Journaliste Camille Preaker (Amy Adams) keert terug naar haar geboortedorp Wind Gap om verslag over twee vermoorde meisjes uit te brengen. Camille neemt haar takenpakket als zichzelf verminkende alcoholist ontzettend serieus en het vooruitzicht van haar weerzien met haar neurotische moeder, beangstigend goed vertolkt door Patricia Clarkson, laat haar overuren draaien. De moordzaak is al even complex en verwarrend als Camille’s eigen verleden. Blijf scherp tot helemaal op het einde, want niets is ooit wat het lijkt in ‘Sharp Objects’.

Show me a hero

Show me a hero Beeld GF
Show me a heroBeeld GF

Sociale huisvesting: het lijkt niet meteen een spannend thema voor een tv-serie, maar David Simon - hij van ‘The Wire’ en recent ‘The Plot against America’ - wist er een paar jaar geleden toch een uitstekende reeks uit te puren. Het zesdelige ‘Show me a hero’ draait rond Nick Wasicko (Oscar Isaac), de jonge en ambitieuze burgemeester van Yonkers, een stad net boven de Bronx in New York. Hij wil 200 sociale woningen optrekken maar omdat die in een rijke, blanke wijk komen, krijgt hij te maken met een enorme tegenstand - en dat was dan nog lang voor Donald Trump overal liep te toeteren dat de ‘suburbs’ zouden verdwijnen.

The Corner

The Corner Beeld HBO
The CornerBeeld HBO

Voor ‘The Wire’ was er ‘The Corner’, een minireeks van David Simon over een straathoek in Baltimore waar verslaafden hun dagelijkse fix komen zoeken, en waar hij ooit zelf als journalist maandenlang verhalen ging optekenen voor zijn eerste boek. De verfilming voor HBO legde de basis voor Simons tv-carrière en bevatte alle thema’s die hij later in ‘The Wire’ zou uitwerken, in iets meer uitgepuurde vorm.

The Head *

The Head Beeld rv
The HeadBeeld rv

Als de zon tijdens de winter voor zes maanden verdwijnt op de Zuidpool blijft een klein team wetenschappers - die bekend staan als de ‘Winterers’ - achter op het station Polaris om hun onderzoek naar klimaatverandering voort te zetten. In de lente komt commandant Johan Berg aan om hen af te lossen, maar hij ontdekt dat iedereen dood of verdwenen is. Slechts één iemand lijkt de mysterieuze ramp te hebben overleefd: Maggie, een jonge dokter die duidelijk getraumatiseerd is door wat ze heeft meegemaakt. Samen met haar probeert Berg te achterhalen wat er precies gebeurd is en of zijn vrouw, die ook deel uitmaakte van de ‘Winterers’ misschien toch nog in leven is, in deze Spaanse - maar volledig in het Engels opgenomen - trashy thrillerserie.

The Loudest Voice

The Loudest Voice Beeld GF
The Loudest VoiceBeeld GF

De naam Roger Ailes doet misschien enkel bij Amerikawatchers een belletje rinkelen, maar zijn invloed op de politiek is er niet te onderschatten. Hij kreeg na een carrière als adviseur voor onder anderen Richard Nixon en Ronald Reagan in 1996 de vraag van Rupert Murdoch om een conservatieve nieuwszender uit de grond te stampen, als tegenwicht voor het ‘linkse’ CNN. Sindsdien fungeert Fox News – sinds 2002 de best bekeken nieuwszender in de VS – als megafoon voor de Republikeinen, een plek waar de angst voor illegale migratie en afkeer voor ‘de linkse elite’ danig opgeklopt worden. Fox News lanceerde ook de politieke carrière van Donald Trump, maar van Trumps verkiezing zelf heeft Ailes uiteindelijk niet echt kunnen genieten: in de zomer van 2016 moest hij na beschuldigingen van seksueel wangedrag een stap opzij zetten en een jaar later stierf hij aan een hartaandoening. De miniserie ‘The Loudest Voice’ – met een onherkenbare Russell Crowe als Ailes – brengt de op- en neergang van Ailes in beeld en toont ook hoe Fox News de verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving al twintig jaar aanzwengelt.

The Night Of

The Night Of Beeld HBO
The Night OfBeeld HBO

Eén keer besluit de Amerikaans-Pakistaanse student Naz (doorbraak van Riz Ahmed) om de bloemetjes buiten te zetten: hij pakt de taxi van zijn vader, versiert een knappe griet op een feestje, en gaat met haar naar huis. Maar de volgende ochtend wordt hij wakker... naast haar lijk. Wat volgt, is geen gladde whodunit, maar wél een meedogenloze inkijk in het Amerikaanse rechtssysteem. Heeft Naz het gedaan? Maakt niet uit: wie geen crimineel is, wórdt er wel één in de Amerikaanse gevangenis. Naast een wrang milieuportret biedt ‘The Night Of’ ook een fantastische vertolking van John Turturro als Naz’ schlemielige advocaat, en één van de mooist gefilmd tv-uurtjes ooit: in de eerste (en beste) aflevering schildert Paul Thomas Anderson-cameraman Robert Elswit een nachtelijk New York om ‘Taxi Driver’ tegen te zeggen.

The Outsider

The Outsider Beeld HBO / Telenet
The OutsiderBeeld HBO / Telenet

Thrillerserie naar het Stephen King-boek ‘The Outsider’, en een aanrader voor iedereen die vindt dat ze de laatste tijd veel te lekker hebben geslapen. De eerste minuten lijken nog op een aflevering van ‘CSI’: een wandelaar vindt bloedsporen en vervolgens een vermoord jongetje in het bos, waarna de lokale flikken met een peinzende blik een onderzoek opzetten. Vooraleer u met uw ogen draait – ‘Is het wééral van dat?!’ – moet u begrijpen: Stephen King is te raar om gewoon aan CSI te doen. Binnen het kwartier wordt de moordenaar, op basis van een overvloed aan overtuigend bewijslast, gearresteerd. En dan wordt het interessant.

The Pacific

The Pacific Beeld HBO
The PacificBeeld HBO

Met een kostprijs van 125 miljoen dollar voor tien afleveringen stond ‘Band of Brothers’ (2000) lang te boek als de duurste serie aller tijden, tot Steven Spielberg en Tom Hanks in 2010 beslisten om een opvolger te maken: ‘The Pacific’, opnieuw een tiendelige reeks over de Tweede Wereldoorlog, maar deze keer met de Stille Oceaan als decor én een budget van een slordige 200 miljoen dollar. Groter is echter niet beter: van de twee series is ‘Band of Brothers’ ontegensprekelijk diegene waarmee u moet beginnen, ook omdat de verhalen over de landing in Normandië en de bevrijding van Europa herkenbaarder zijn. Maar ‘The Pacific’ is wel een meeslepende les oorlogsgeschiedenis, die uitstekend balanceert tussen spectaculair – de slag om Guadalcanal! – en kleinschalig: de meest aangrijpende scène is die waarin een getraumatiseerde Amerikaanse soldaat in zijn bed pist.

The Plot Against America (lees onze ★★★★★-recensie)

The Plot against America Beeld GF
The Plot against AmericaBeeld GF

Hoe snel en makkelijk kan het kwaad zich verspreiden? Heel snel en heel makkelijk, zo toont deze zesdelige verfilming van het boek van Philip Roth, waarin de uiterst-rechtse vliegenier Charles Lindbergh in 1940 de presidentsverkiezingen wint met een programma vol nationalistische en antisemitische slogans. Lindbergh zelf komt nauwelijks in beeld, want de reeks focust vooral op de gevolgen voor een modaal joods gezin in New Jersey, de familie Levin, van wie de wereld steeds kleiner, donkerder en onheilspellender wordt. ‘The Plot against America’ is een meesterwerk dat ongenadig onder je huid kruipt, en in tijden waarin politici in de VS en over de hele wereld graag de haat tegen anderen aanzwengelen ook erg belangrijke televisie.

The Third Day (lees onze ★★★☆☆-recensie) *

Jude Law in 'The Third Day'. Beeld HBO
Jude Law in 'The Third Day'.Beeld HBO

HBO-drama over Sam (Jude Law) die terechtkomt op Osea, een vreemd schiereiland dat enkel bij laag tij te bereiken is, bevolkt wordt door rare snuiters en vol staat met mysterieuze symbolen. Na drie afleveringen switcht de reeks naar een nieuw verhaal over Helen (Naomi Harris) die met haar twee dochters op vakantie komt en ook in de ban raakt van het eiland. Haar ervaringen lijken op één of andere wijze verbonden met die van Sam, en met het grotere geheim van Osea. ‘The Third Day’ wordt hier en daar de nieuwe ‘Twin Peaks' genoemd, wat iets te veel eer is voor deze reeks, maar intrigerend en ingenieus is ze alvast wel.

The Undoing (lees onze ★★★☆☆-recensie) *

Goed weekend 570 Beeld rr
Goed weekend 570Beeld rr

Het New Yorkse koppel Jonathan en Grace Frazer lijkt het perfecte leven te hebben - hij is een gerespecteerd pediatrisch oncoloog, zij een peperdure relatietherapeute - maar schijn bedriegt: als een jonge vrouw uit de buurt vermoord terug wordt gevonden en Jonathan plotseling verdwijnt, ziet Grace alles om zich heen in elkaar stuiken. ‘The Undoing' werd geschreven door de scenarist van ‘Big Little Lies’ en heeft ook dezelfde ‘rijke mensen met duistere geheimen’-vibe, maar het zijn vooral de vertolkingen van Hugh Grant en Nicole Kidman die de zesdelige miniserie boven de middelmaat uittillen.

Watchmen

Watchmen Beeld RV
WatchmenBeeld RV

Disney+ heeft alle Avengers, maar Streamz heeft deze briljante superheldenserie van HBO, een verfilming/update van de gelijknamige comic uit 1987 waarin Damon Lindelof, de man achter ander tv-fraais als ‘Lost’ en ‘The Leftovers’, op een heel intelligente manier commentaar geeft op het fenomeen superheld én op de opmars van ‘white supremacy’ en racisme in het hedendaagse Amerika. Van de reconstructie van het ‘Tulsa Massacre’ in de openingsminuten tot de onthulling van de identiteit van Doctor Manhattan, ‘Watchmen' is elke minuut adembenemend spannend en prachtig in beeld gebracht. Helaas heeft Lindelof ondertussen al laten weten dat een tweede reeks er niet in zit.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234