The Lost Tapes: Malcolm X

TIP
DOCU
Canvas|

Amerikaanse documentaire (2018) over Malcolm X, voormalig woordvoerder van de militante organisatie van Afro-Amerikaanse moslims Nation of Islam.
(2018, USA, 55 min)

HD

Met zijn vurige retoriek en scherpe intellect bereikt Malcolm X in 1959 als jonge woordvoerder van de militante Nation of Islam een breed Amerikaans publiek. In de vijf jaar die daarop volgen groeit de controversiële verdediger van burgerrechten uit tot een ideologische held voor sommigen en een gevaarlijke vijand voor anderen. Aan de hand van zijn speeches en uniek archiefmateriaal schetst deze documentaire het verhaal van de man die uit vrije wil zijn eigen leven in gevaar brengt om op te komen voor gelijke rechten voor de zwarte Amerikanen.

Waarom kijken?

Net als in andere 'Lost Tapes'-afleveringen - een historische reeks van de gerenommeerde onderwijsinstelling Smithsonian - bestaat deze documentaire uitsluitend uit beelden van Malcolm X a.d.h.v. nieuwsuitzendingen uit die tijd. Er zijn dus geen tussenkomsten van experten of andere 'talking heads' die bijkomende informatie (of interpretatie) verschaffen.

Seizoen 2, aflevering 1 van 6