Tv-review: De Kruitfabriek op VIER

, door ()

3
kruitfabriek
© VIER

‘Het toeval wilt dat we vandaag zelf een beetje nieuws zijn’, sprak Tom Lenaerts de carrousel op gang, daarbij moedwillig even de duizenden geslepen messen aan de zijlijn negerend. Precies daarom had de redactie van De Kruitfabriek – onder het motto keep your friends close and your enemies closer – het kruim van de Vlaamse mediajournalistiek in de studio uitgenodigd.
Of dat kruim al dan niet onder motivatie van een geweerloop thuis opgepikt was, kwamen we helaas niet te weten. Of ze zich al dan niet bewust waren van hun fonkelnieuwe onzichtbare muilband ook niet. Want meer dan een kwinkslag zagen wij in de cordiale uitnodiging een geslepen zet van de kruitfabriekers: kritiek die op voorhand weggelachen wordt verliest immers al z’n tanden.

Als eerste item kwam Patrick Janssens uitleg geven bij de rellen in Borgerhout van dit weekend. Nu ja, uitleg geven. Het had meer weg van een partijtje schermen: Janssens moest tegelijk vragen pareren van zowel Lenaerts als verse radiobekeerlingen Gilles De Coster en Sofie Lemaire. Het was wat onwennig interviewen, kregen we de indruk: het constante gewissel tussen de drie vragenstellers deed het gesprek wat neigen naar een kruisverhoor, wat ook wel positief kan zijn, maar vooral bij Lemaire kwamen de vragen vaak niet eens in de buurt van bedreigend. Een vraag als ‘Hoe zou Antwerpen onder De Wever er volgens u uitzien?’ is voor een politicus een open doel, en Janssens kopte dan ook dankbaar binnen.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: