'Terug naar eigen land' op Vier

, door ()

29
land 1200

Werden we argwanig van. Niet van de vluchtelingen, maar van de BV's wier mening door de makers zo relevant werd bevonden. Zo doemde Jean-Marie Dedecker op: een man met een mening, dat wel. Maar hoe relevant die is, valt misschien nog het best af te leiden uit hoe het met zijn indertijd fanatiek opgerichte partij gesteld is. Naast hem: Margriet Hermans, die een deelname aan 'De slimste mens' nodig had om vandaag van de vergetelheid gespaard te blijven. Zij werden gelukkig aangevuld met Bert Gabriëls, een komiek die als jurist beroepshalve weleens in aanraking kwam met vluchtelingen, politica Zuhal Demir, zelf afstammeling van Koerdische vluchtelingen, en choreograaf Ish Ait Hamou, ook al stevig voorzien van buitenlandse roots. De BV van wie de deelname op voorhand het meeste stof had doen opwaaien, was echter Veroniek Dewinter. Dochter van, maar met haar eigen mening,' vatte Heylen samen. Iets wat Veroniek volmondig beaamde door de standpunten van haar papate herhalen.

Helemaal overtuigd van de relevantie van álle meningen waren we dus niet bij aanvang, maar zoals Heylen zelf zei: 'Het is makkelijk om meningen te hebben vanuit je zetel.' En dus werd in de eerste aflevering een vluchteling opgezocht die het al tot in België geschopt had: de ideale gelegenheid om al een hint te krijgen van de relevante meningen in kwestie. Vooral Dedecker liet zich niet onbetuigd, en begon op een bepaald moment eigenhandig de Koran te ontleden, met als publiek een verbouwereerde Ait Hamou. 'De argumenten die IS gebruikt om mensen te onthoofden, staan er allemaal in!' klonk het. Ait Hamou wierp op dat er in zijn heilige schrift genoeg passages voorkomen die godsdienstvrijheid prediken, maar die werden door Dedecker weggezwaaid als 'multi-interpretabel' - een argument dat niet opging voor zijn geliefkoosde fragmenten.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan