'Blind getrouwd' op VTM

© VTM

, door ()

80

Het uitgangspunt van 'Blind getrouwd' loog er nochtans niet om. Het programma zou drie keer twee wildvreemde mensen aan elkaar koppelen. So what, dat deed de openbare omroep vorig jaar toch ook al in 'Vind je lief'? Juist, maar VTM zou VTM niet zijn, als ze daar nog een stapje verder gingen. De koppels in 'Blind getrouwd' stapten ook meteen in het huwelijksbootje, zonder elkaar ooit te hebben ontmoet. Een uitgangspunt waarbij wij spontaan aan de gearrangeerde massahuwelijken van de Moonsekte moesten denken. Maar: hoe sensationeel de premisse van 'Blind getrouwd' ook klonk, het programma zelf was dat allerminst.
 
Want als 'Tempation Island' het ene uiterste is op de as van de relationele reality-tv, dan is 'Blind getrouwd' het andere. Waar dat eerste ons wordt verkocht als een experiment om relaties van alle kanten te belagen - ongeacht het aantal Carré-danseressen dat daarvoor nodig is - toont 'Blind getrouwd' zich als de ultieme poging om een relatie te doen slagen. Het dozijn halfnaakte vrijgezellen wordt daarbij vervangen door een legertje psychologen, seksuologen en zelfs filosofen. In de eerste aflevering besloot dat wetenschappelijke team, op basis van hun achtergrond, leefgewoontes en - jawel - seksuele drive, dat ene Jonas en ene Inge de perfecte match voor elkaar waren.

Lees ook: Psycholoog Gert Martin Hald over 'Blind getrouwd'

Op voorhand vroegen we ons vooral af wat voor soort mensen zich in godsnaam voor 'Blind getrouwd' zouden inschrijven. Newly-weds Jonas en Inge bleken echter helemaal geen freaks of aandachtsgeile dommerds te zijn, maar twee doodgewone jonge mensen die de ware tot dan toe domweg waren mislopen. Getuige daarvan hun groeiende ongerustheid naarmate de Grote Dag naderde. Niet over het feit of die ander wel aantrekkelijk zou zijn, maar vooral over de indruk die ze zélf zouden maken.
 
Dat de sensatie daarbij werd geschuwd betekent overigens niet dat er geen opmerkelijke momenten te sprokkelen waren. Klein minpuntje daarbij: het verslag van Jonas' en Inges Grote Dag werd wel erg lang uitgesponnen. De makers beseften duidelijk dat ze iets in handen hadden wat nog nooit eerder op de Vlaamse tv te zien was, en rekten de boel dan ook eindeloos. Maar, genoeg straffe momenten dus: zoals toen bruidegom Jonas zich afvroeg wanneer hij zijn kersverse bruid om haar naam moest vragen. Zijn slopende zenuwen waren tegen dan stilaan voelbaar tot in onze zetel. Je zou ook voor minder: het ongemakkelijke gekeuvel op een eerste date is zo al erg genoeg, laat staan dat-ie ook meteen met je huwelijksdag samenvalt.
 
Na de eerste aflevering van 'Blind getrouwd' zijn we vooral benieuwd hoe het getrouwde leven Jonas en Inge zal bevallen. Het uitgangspunt, op voorhand nog knotsgek, lijkt ons nu ook een pak minder bij de haren getrokken. Al was het maar omdat vast véél getrouwde koppels op een dag wakker worden met de vraag die op de lippen van Jonas en Inge brandde: 'Met wie ben ik in godsnaam getrouwd?'.

Tweet

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: