'Our Planet' op Netflix

, door ()

70
dlfijen

Net als zijn illustere voorgangers oogt het in ultra-HD opgenomen ‘Our Planet’ dan ook ronduit glorieus, en de productie moest duidelijk niet op een cent kijken. Maar wat ook opvalt, is hoe voorspelbaar en weinig origineel deze reeks is. In gesloten formatie jagende wolven en wilde honden, op elkaar inbeukende nijlpaarden en door een school verse ansjovis klievende pijlstormvogels: we hadden het allemaal al eens eerder en zeker niet minder fraai gekadreerd gezien.

Het voornaamste verschil met de BBC-reeksen is de nadrukkelijk ecologische boodschap van ‘Our Planet’. Dat de serie met hulp van het WWF tot stand kwam, zal daar wel voor
iets tussenzitten. De cijfers die Attenborough af en toe op bezorgde toon meegaf, waren alvast onthutsend: alleen al om haaievinnensoep te maken, worden jaarlijks honderd miljoen haaien gedood en wekelijks leggen honderd orangoetans het loodje omdat hun leefgebied door ontbossing inkrimpt. Op Borneo heeft 27 miljoen hectare regenwoud plaats moeten maken voor oliepalmplantages, en op de Filipijnen is liefst 90 procent van het oerwoud verdwenen. En al hebben we die intussen óók al meer dan ons lief is gezien, de beelden van verblekende koraalriffen en gletsjers van wolkenkrabberformaat die in het poolgebied afbreken en in zee storten, knijpen toch telkens weer je maag dicht.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: