De rechtbank (VIER): 'You can't handle the truth!'

, door ()

12
de rechtbank 1200

'Na een halfuurtje vriendelijke verzoeningen en uitgestelde straffen snák je naar een gewiekste advocaat die een gedaagde eens flink het vuur aan de schenen legt'

Nu bleek het slachtoffer in die zaak niet meer dan een omvergereden verkeerspaaltje, maar dat de raadsman in kwestie consequent naar zijn cliënt verwees als dieje mengs maakte alvast duidelijk dat in ‘De rechtbank’ de Nederlandse taal vaak zwaarder gestraft wordt dan de beklaagden. Nog een geluk dat men ook een paar Franstalige magistraten wist op te snorren om over burenruzies, bedreigingen, steekpartijen en andere akkefietjes te oordelen.

Veel vertrouwen in de rechterlijke macht, of in de mensheid tout court, weet een programma als ‘De rechtbank’ niet te wekken met zijn opeenvolging van uit de hand gelopen speelplaatsruzietjes en magistraten die verveeld ‘Volgende zaak!’ roepen. Het siert de makers dat ze niet al te sensatiegeil omgaan met hun onderwerpen, en een klein dossier over een kapotgestampte fiets evenveel aandacht schenken als een geval van intrafamiliale poging tot doodslag. Maar na een halfuurtje vriendelijke verzoeningen en uitgestelde straffen snák je naar een gewiekste advocaat die een gedaagde eens flink het vuur aan de schenen legt in een pittig kruisverhoor.

‘De rechtbank’ geeft met zijn iets alledaagsere kwesties wellicht een realistischer beeld van de hedendaagse rechtspraak dan Tom ­Cruise die Jack ­Nicholson in ‘A Few Good Men’ een ‘You can’t handle the truth!’ weet te ontlokken, maar dat laatste blijft wel net iets langer op het netvlies hangen dan een stamelende confrater in de politierechtbank van Veurne.

Als ‘De rechtbank’ de kleine kantjes van de mens toont, dan ook vooral die van de kijker, die zichzelf erop betrapt een tikkeltje bloeddorstiger te zijn dan de overtreders die voor de rechter moeten verschijnen. 

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: