'Chop Shop': reality op Discovery Channel

, door (jm)

1
19654_chop-shop-406b.jpg
Bernie Fineman (een Britse mechanicus) en Leepu Awlia (een auto-ontwerper uit Bangladesh) halen in elke aflevering een morsig autowrak uit elkaar, om er vervolgens een gloednieuwe, sportieve kar van te maken.

Bernie Fineman «Van lelijke eendjes sierlijke zwanen maken: dat is het uitgangspunt van 'Chop Shop'. En voor ons is het een erezaak geen glasvezelplaten of ander kant en klaar materiaal dat je in de doe-het-zelf-shop vindt te gebruiken. 't Is old skool prutsen met wat voorhanden is. Alles wat ooit door de mens is gemaakt, kan opnieuw gebouwd én verbeterd worden: dat is onze bottom line.
Wij zijn de ultieme recycleerders. Elk onderdeeltje van een auto kan nog wel eens gebruikt worden, vinden we, en niet zelden daarna nog eens. Zijn we best trots op: wat wij doen is gebaseerd op pure creativiteit.»

HUMO 't Is telkens een race tegen de klok, niet?
Leepu Awlia «You bet. We krijgen vier weken om zo'n auto helemaal om te tunen, en dat mag maximum vierduizend pond kosten. Soms werken we 36 uur onafgebroken door. Dan slapen we niet, eten we nauwelijks, en is 't gewoon: vechten tegen de tijd.»

HUMO Klinkt rock-'n-roll

Fineman «Rock-'n-roll? Dan toch met veel gescheld en geschreeuw!
Je ziet ons voortdurend ruziemaken, en geloof me: geen enkel verwijt wordt ooit in scène gezet. We werken in een kleine ruimte, waardoor we voortdurend in elkaars weg lopen. Tja, we zijn natuurlijk uitstekend gecast: ik ben de man van techniek en mechaniek, terwijl Leepu meer de artiest is. We willen alletwee ons ding doen, en daar komen onvermijdelijk fricties van. Zeker als je onder gigantische druk staat.»

Leepu «Maar: buiten de garage zijn we de beste vrienden.»

HUMO Jullie ogen als een onwaarschijnlijk duo. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Leepu
«Het was een pure blind date. Ik had al moeten slikken toen ze me zeiden dat ik vier weken kreeg per auto - daarvoor deed ik soms acht maanden over één ombouwklus. En toen kreeg ik ook nog te horen dat ik iemand naast mij kreeg die ik van haar noch pluim kende. Ze sjouwden me mee naar de luchthaven, waar ik Bernie voor het eerst ontmoet heb. We praatten een halfuurtje over auto's, en hopla: de opnames begonnen al.

Bernie «Mij hadden ze tevoren foto's van het werk van Leepu laten zien, en gevraagd of ik hem wilde assisteren voor het programma - ik had geen enkele tv-ervaring. Tuurlijk, zei ik, maar dat zal je met mijn vrouw moeten regelen: ik moest voor het programma naar Bangladesh. Maar die pruttelde zeker niet tegen. 'Neem 'm mee, jongens, neem 'm mee! (lacht)
Die eerste dag liep ik de garage binnen, en ik dacht: wat doe ik mezelf in hemelsnaam toch aan? Ik wist niets van Leepu's cultuur, van zijn way of life, van zijn opvattingen. Maar na die twee maanden kwam ik weer thuis, en ik was letterlijk een ander mens. Ik voelde me zo verwend in Groot-Brittannië, waar alles beschikbaar is en je maar met je vingers hoeft te knippen om iets gedaan te krijgen. Terwijl het in Bangladesh allemaal zoveel moeilijker is. Zonder melig te willen klinken: Leepu heeft mijn leven veranderd.»

HUMO Tot slot: waarom kópen jullie niet gewoon een dure bak?

Leepu
«Als kleine jongen was ik gefascineerd door auto's, en ik zag mezelf al in een Ferrari of Lamborghini. Maar ik besefte al snel dat die droom niet haalbaar was: ik zou me m'n hele leven de pleuris moeten werken om zo'n chique kar te kunnen kopen. De enige oplossing: zelf auto's gaan bouwen. Ik studeerde, hing voortdurend in de buurt van garages rond en zat te snuisteren in boeken, en zo rolde ik in het vak. En nu is 't een passie die ik niet meer uit mijn lijf krijg.»

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: