Jacques Vergès, l'avocat de la terreur

Deel
22284_JV.jpg
De krasse knar is inmiddels 86 en weet van geen ophouden. Zijn nieuwste cliënt is Laurent Gbagbo, de vorige week gearresteerde ex-president van Ivoorkust.

Vergès was nooit vies van provocatie. Toen hij Klaus Barbie verdedigde, 'de slager van Lyon', poseerde hij voor de camera's in een schuimbad, dikke sigaar in de ene, glas champagne in de andere hand. Voor sommigen is hij zelf een dubieus figuur met een dubieus verleden. Vergès, de zoon van een Vietnamese moeder en een Franse vader, was bijzonder actief in allerlei communistische, revolutionaire en antikoloniale groeperingen. Mao en Stalin waren zijn helden. In 1955 werd hij advocaat, maar tussen 1970 en 1978 leek hij van de aardbodem verdwenen. Waar hij al die jaren was, wil hij nog steeds niet vertellen - bij de Rode Khmer in Cambodja, vermoeden insiders. Toen hij weer opdook aan de balie van Parijs was zijn enige uitleg: 'Ik ben op reis geweest.'

HUMO U was vorig jaar in december al bezig met de verdediging van Laurent Gbagbo. Waarom?

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan