Tros TV Show

Deel
22907_hugo-195790.jpg

Dertig jaar geleden is het inmiddels dat de allereerste 'TROS TV Show' de ether inging - tempus fugit - en om dat jubileum luister bij te zetten worden tot en met vrijdag 5 augustus iedere avond enkele hoogtepunten herhaald: gisteren kreeg u onder meer Niehes gesprek met Reve te zien (die overigens later op zijn paardenhaaruitspraak terugkwam door te stellen dat Niehe 'nog steeds een buitenkansje is voor het soort dat ervan houdt'), vanavond krijgt u een interview uit 1996 met Hugo Claus, die toen net 'De geruchten' had geschreven. Enkele citaten.

Over gestudeerde mensen
Hugo Claus «Als je zoals ik niet gewoon naar school bent geweest, maar je kennis hebt gehaald uit zelfstudie, dan ontwikkel je een weerzin tegenover studenten. Een haat, bijna. Wanneer ik zes studenten bij elkaar zie, word ik lijfelijk misselijk. Daarom hou ik ook van ingewikkelde kruiswoordraadsels, en van spelletjes als Trivial Pursuit: als je er goed in bent, heb je de indruk dat je meer weet dan iemand die naar de universiteit is gegaan. En ik bén er goed in, want ik ben een vuilnisbak van totaal onbelangrijke weetjes. Als ik iets oppik - de naam van een basketbalspeler die in 1923 voor Milwaukee uitkwam, ik zeg maar iets - dan weet ik dat vijftig jaar later nog op te diepen. Een kunstig vermogen, maar wijzer word je er niet van.»

Over zijn 'criminele inslag'
Claus
«Er is een aantal mensen van wie ik, als ik daarvoor niet gestraft zou worden, het bestaan graag zou willen inkorten. Sommige mensen zijn gewoon slecht. Nu, gesteld dat ik in de gelukkige omstandigheid zou zijn om ze van de aardbodem te laten verwijderen, dan moet het wel op een onschuldige manier gebeuren. Ze mogen het nooit te weten komen, bedoel ik. De weduwe moet snikkend aan mijn knieën hangen en zich jammerend afvragen hoe het toch kan dat haar man er niet meer is.»

Over zijn vader
Claus
«Mijn vader komt vaak in mijn boeken voor. Althans, een gestalte zoals mijn vader: honderdtien kilo, monolithisch aan de keukentafel gezeten. Toen ik opgroeide, was dat uiteraard veel te fors en te sterk voor me, en vond ik dat ik er iets tegen moest doen. Rond mijn vijftiende, zestiende heb ik dus stiekem bokslessen genomen. En op een dag, aan de keukentafel, gaf ik hem weerwoord: 'Wat moet jij eigenlijk, met je grote bek?' Vervolgens heb ik hem een paar meppen gegeven. Hij dacht waarschijnlijk dat ik gek was geworden, maar ik vond het iets heel gezonds, en dat vind ik nog steeds. Het zou meer moeten gebeuren in huiselijke kring.»

Over beleefdheid
Claus
«Beleefdheid is het allerbeste wapen, meer nog dan ironie. Al de criminelen die ik ken zijn zeer voorkomend. Ze hebben namelijk te veel te verbergen.»


Het filmpje met Ivo Niehe en Frank Zappa:

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: