John Turturro trekt zijn habijt aan: 'Nu nog relevanter dan 40 jaar geleden'

, door (sw)

98

Deze serie is uitgesteld tot 1 mei voor verschijning op Play

In de film speelde Sean Connery de hoofdrol van de franciscaanse monnik William of Baskerville, die een reeks mysterieuze moorden in een 14de-eeuws klooster moet onderzoeken. Deze keer mocht John Turturro het habijt aantrekken, en die zei pas toe nadat de producenten van de minireeks hadden beloofd dat ze trouw zouden blijven aan de sfeer van het boek.

John Turturro «En je moet weten: ik had Eco’s roman nog niet eens gelezen toen ze het mij kwamen vragen (lacht). Maar ik ben er daarna aan begonnen en ik werd er helemaal verliefd op. Ik begon te mailen naar Giacomo (Battiato, de regisseur van de reeks, red.): ‘Waarom zit er niet meer van Eco zelf in het scenario? Je hebt acht afleveringen, je hoeft niets weg te laten! Probeer zoveel mogelijk van zijn woorden en dialogen over te nemen, en ik doe mee!’»

– Je staat dan ook niet alleen als acteur op de aftiteling maar ook als scenarist.

Turturro «Ik heb vaak meegeschreven, ja, net om erover te waken dat we trouw bleven aan Eco. We zijn ook tijdens de opnames in Rome (in de befaamde Cinecittà-studio’s, red.) verder blijven schrijven. Tijdens de weekends, ’s avonds laat. Heel uitputtend maar ook erg stimulerend.»

– De cast bevat nog grote namen als Rupert Everett en Sebastian Koch. Maar Baskervilles jonge metgezel Adso wordt gespeeld door de onbekende Damian Hardung. Was jij ook op de set zijn mentor?

Turturro «Als het over acteerproblemen ging misschien wel, maar het ging eigenlijk in beide richtingen. William is een man van de wetenschap, en dat intimideerde mij eerst een beetje omdat ikzelf helemaal niet zo ben. Terwijl Damian afstamt uit een geslacht dokters en wel een heel wetenschappelijke geest heeft.»

– Is een boek van veertig jaar oud dat zich afspeelt in de middeleeuwen nog relevant?

Turturro «Ik vind in ieder geval van wel. Vandaag is het misschien nog relevanter dan toen het uitkwam. Het gaat over macht, over de Kerk die mensen onderdrukt en uitbuit, de spanning tussen wetenschap en geloof komt aan bod… William is er ook van overtuigd dat kennis een buffer vormt tegen alle vormen van extremisme: als je het zo hoort, is ‘De naam van de roos’ toch heel actueel, hè? (lacht)»

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: