Hoe een Koerdische kaasboer miljardair werd: 'Vluchtelingen aanwerven en praatjes slaan'

, door (nj)

37
vpro 1200
NPO 2| Bekijk programma-info »

Nirit Peled (maker) «Hamdi Ulukaya is in 1994, toen hij 22 was, geëmigreerd naar Amerika. Zijn voornaamste reden daarvoor is nu weer heel actueel: als jonge, mondige Koerd werd de grond ’m wat te heet onder de voeten in Turkije. Hij studeerde Engels in New York, en maakte in zijn vrije tijd kaas en yoghurt, iets wat hij vroeger ook altijd gedaan had. In 2002 begon hij op bescheiden schaal feta te importeren, en toen dat succes bleek te hebben, richtte hij een klein fetabedrijfje op. Nog eens drie jaar later kocht hij voor 700.000 dollar een recentelijk gesloten yoghurtfabriek ten noorden van New York – een gigantisch risico. De eerste vijf jaar van zijn yoghurtbedrijf Chobani waren pittig, maar daarna is het succes gestaag gekomen. En inmiddels is Chobani het grootste merk van Griekse yoghurt in Amerika, en is Hamdi miljardair.»

HUMO Hoe is hij daarin geslaagd?

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: