null Beeld Streamz
Beeld Streamz

kijktip'de nacht van de waanzin'

18 jaar na ‘De nacht van de waanzin’: ‘Wat als Osman Calli met kwade bedoelingen naar België terugkeert?’

Zondag te zien op Play4, nu al op Streamz: ‘De nacht van de waanzin’, een truecrimetweeluik over de zaak-Osman Calli. Calli, een Turkse Gentenaar, vermoordde in november 2004 in enkele uren tijd zijn zwangere zus, zijn vrouw, zijn ex en haar schoonmoeder. In 2008 kreeg hij levenslang, in 2013 werd hij naar Turkije overgebracht om daar zijn straf uit te zitten, maar sinds 2020 is hij weer op vrije voeten.

Sam Ooghe

Christoph D’Haese, tegenwoordig voltijds N-VA-burgemeester van Aalst, was destijds de advocaat van Henri De Cooman, de nieuwe partner van Calli’s ex. De Cooman kreeg een kogel in zijn borst, maar overleefde de raid.

HUMO Hoe is Osman Calli zo snel kunnen vrijkomen?

CHRISTOPH D’HAESE «Na 2013 ving ik een gerucht op: ‘Osman Calli zit in een Turkse gevangenis, niet meer in een Belgische.’ Hemel en aarde heb ik moeten bewegen om de correcte informatie te krijgen bij de FOD Justitie. Uiteindelijk gaven ze toe dat Calli in den duik naar Turkije was overgebracht. Justitie had zijn slachtoffers en hun nabestaanden daarvan op de hoogte moeten brengen, maar dat was dus niet gebeurd.

»Na een korte periode onder toezicht heeft de Turkse justitie Calli in 2020 definitief vrijgelaten. Ons land is van die beslissing niet officieel op de hoogte gebracht.»

HUMO Turkse oppositieleden beweren dat de vrijlating paste in president Erdogans soepele aanpak van eremoorden.

D’HAESE «De details zullen we waarschijnlijk nooit kennen, maar verschillende bronnen zijn formeel: Calli is vrijgelaten dankzij een algemeen pardon van de president. Het is een publiek geheim dat zijn Belgische advocaat, Ergün Top, veel mensen kent in Ankara.

»Deze zaak is een regelrechte blamage voor de Belgische rechtsstaat. Osman Calli heeft vier vrouwen afgeslacht op grond van zijn zogenaamde eergevoel. Hij heeft een onschuldige man met een kogel veroordeeld tot een leven in een rolstoel, omdat hij vermóédde dat hij de minnaar van zijn vrouw was – hij had zich van naam vergist! Zo’n sujet verdient levenslang, maar hij heeft nog geen tien jaar in een Belgische cel gezeten.

»Nu geniet hij van het leven aan de Turkse Rivièra. Begin dit jaar pakte hij daar zelfs mee uit tijdens een interview met VTM-journalist Faroek Özgünes. ‘Ik heb mijn straf uitgezeten en wil nu met rust gelaten worden,’ zei hij.

»Tijdens zijn proces zei Calli dat hij mijn cliënt wilde doden: zijn werk was nog niet af. Ook op mij is hij toen geweldig kwaad geworden. Als hij met kwade bedoelingen naar België terugkeert, staan we machteloos.»

Christoph D’Haese is uitgebreid geïnterviewd door de makers van ‘De nacht van de waanzin’, maar zijn quotes hebben de uitzending niet gehaald. ‘Omdat we Henri De Cooman uiteindelijk zelf te spreken hebben gekregen, hebben we aan dat interview de voorkeur gegeven,’ zegt Aimée Van Meensel, eindredacteur van het programma bij productiehuis Lecter Media.

HUMO Jullie hebben het ook over ‘de vermoedelijke vrijlating’ van Osman Calli. Waarom?

AIMÉE VAN MEENSEL «Simpelweg omdat niemand bij justitie ons kon bevestigen dat Calli vrijgelaten is in Turkije. Het is goed dat journalisten zoals Faroek Özgünes de waarheid aan het licht brengen, maar wij hadden een ander doel: de zaak zo zorgvuldig mogelijk reconstrueren.»

De nacht van de waanzin

Play4, zondag 27 november, 21.55

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234