Het jaaroverzicht van VRT NWS, verteld door Martine Tanghe. Een overzicht van een uniek jaar.  Beeld VRT
Het jaaroverzicht van VRT NWS, verteld door Martine Tanghe. Een overzicht van een uniek jaar.Beeld VRT

televisie★★★☆☆

‘2020 - Het nieuwe normaal’ op Eén: ‘Niemand wordt vrolijk van een terugblik op een algeheel lamentabel jaar’

Met een virus dat zorgvuldig de spanningsboog van een true crime-reeks nabootst, was het in 2020 wellicht niet heel moeilijk om een jaaroverzicht in elkaar te knutselen. De dalen van de coronacurve moesten alleen nog maar met andere miserie gevuld worden, en die bleek het afgelopen jaar ruimer voorradig dan meerlaags toiletpapier.

Sam De Wilde

Wie Martine Tanghe al wat begon te missen, kon op Één zijn hart nog eens ophalen. Het gepensioneerde nieuwsanker mocht er het traditionele jaaroverzicht presenteren. Alleen jammer dat de openbare omroep haar voor haar eenmalige terugkeer geen bureautje meer wilde geven want de houding waarin ze de nieuwswaardigste feiten van 2020 aan de kijker voorlegde, wees op yoga als nieuwe hobby of op een compleet onvermogen iets zinnigs met de handen te doen wanneer ze niet op een tafelblad rusten. Enige krampachtigheid weze de grande dame van het VRT-journaal echter vergeven. Wat er zoal over 2020 te melden viel, kreeg wellicht niemand op een volstrekt ontspannen manier aan elkaar gepraat.

Minder vergevingsgezindheid verdienen de medewerkers die stug blijven volhouden dat de doden van het jaar best uitgewuifd worden met een streepje softrock, en ook de monteur die de ergste weerkundige fenomenen middels een deuntje aaneenreeg, had in een jaar als 2020 zijn vak wellicht met iets meer terughoudendheid mogen uitoefenen. En, nu we toch aan het muggenziften zijn: moeten de cijfers van coronadoden echt telkens weer spannend gemaakt worden door ze met zo’n rollend tellertje weer te geven?

Maar, eerlijk is eerlijk, 2020 was niet bepaald een grand cuvée en het siert de makers van het jaaroverzicht dat ze de coronapandemie, de steeds duidelijker wordende tekenen van de klimaatopwarming en de gewelddadige dood van onder anderen George Floyd en Jozef Chovanec, op wat obligate geinigheid met dierenfilmpjes na, niet probeerden op te leuken met het soort frivolere faits divers waar andere programmamakers (ja, jij, Sven De Leijer) zich soms al te gretig van bedienen.

Dat niemand (vooral niet wie door de alomtegenwoordigheid van het coronavirus even vergeten was dat we ook nog ten overvloede bosbranden, oorlogen en raciaal geweld te verteren kregen) vrolijk zal worden van een terugblik op een algeheel lamentabel jaar, valt de makers van die terugblik moeilijk aan te wrijven. Het jaaroverzicht deed wat het moest doen, maar laten we voor 2021 alvast afspreken dat we de woorden nieuw en normaal nooit meer samen in een zin gebruiken.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234