null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tip'Mag ik even?'

2021 volgens Kamal Kharmach: ‘Manmanman, wat een stel foempen daar in de Wetstraat’

Voor de derde keer op rij mag Kamal Kharmach, de breed inzetbare vrijetijdsdarter, het jaar naar de uitgang begeleiden met een conference op Eén. ‘Vijf lachmomenten per minuut’, beloofde hij onlangs in ‘De afspraak’: benieuwd of zijn beloftes meer waard zijn dan die van de heren en dames volksvertegenwoordigers die hij achter het behang zal plakken.

Noud Jansen

Kamal Kharmach «Net als iedereen ben ook ik weer veel thuisgebleven dit jaar, en heb ik met grote ogen naar de nieuwsprogramma’s op tv zitten te kijken: ‘Maar allee, hoe is dat nu mógelijk?’ De Truiense burgemeester Veerle Heeren die voorkruipt in het vaccinatiecentrum. Sihame die ik-weet-niet-hoeveel euro’s subsidie voor kansarme jongeren in eigen zak steekt – ‘naar verluidt’. De hele PFOS-farce in Zwijndrecht. De massale zoektocht naar Jürgen Conings. Bart De Wever die plots met een uitgestreken gezicht komt zeggen dat hij graag als Hollander zou sterven, nadat hij ons eerst jarenlang had wijsgemaakt dat we fiere Vlamingen moesten zijn. Al die kleine en grote ergernissen probeer ik op een lollige manier te kanaliseren in mijn conference.»

HUMO ‘Politici hebben geen functioneringsgesprekken,’ zei je in ‘De afspraak’. ‘Die leemte vul ik op.’

Kharmach «Een beetje een pretentieuze uitspraak, nee?»

HUMO Valt wel mee, hoor.

Kharmach «In dat geval zal ik er nog eentje bij doen. We hebben het toch altijd over de drie machten – de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke? Ik ben van mening dat er nog een vierde macht zou mogen komen: de uitlachende. Daarom geloof ik ook heel hard in het principe van een eindejaarsconference. Want er zijn zo nu en dan wel opiniepeilingen, maar voor de rest hebben wij, als burgers, toch enkel en alleen iets te vertellen bij de verkiezingen? Zodra die achter de rug zijn, doen de politici in wezen hun zin. Vandaar het belang van de nar, iemand die zegt wat het volk denkt: ‘Het was een foempjaar, en manmanman, wat een stel foempen daar in de Wetstraat.’ Het doet de mensen deugd dat er iemand eens goed op het ventiel van het collectieve sentiment drukt, om wat overdruk te lossen.»

HUMO Niet om het één of ander, maar hebben er nog geen politieke partijen aan je mouw getrokken?

Kharmach «Jawel.»

HUMO Maar?

Kharmach «Ik vind niet dat ik het morele gezag heb om andere mensen te zeggen wat ze moeten doen. Volgens mij is het bovendien waar wat Herman Van Rompuy onlangs in Humo liet optekenen: ‘Als je een vriend wilt in de politiek: koop een hond.’ Dat vijandige gedoe altijd, ik heb daar allemaal geen zin in. Dus nee, tenzij ze me willen als burgemeester van Antwerpen – you never know – denk ik niet dat ik me snel verkiesbaar zal stellen. En als ik het toch ooit doe, dan zal het voor het volk zijn, en niet voor mijn carrière of voor het geld. Met andere woorden: geen politiek voor mij zolang ik nog een hypotheek heb af te lossen.»

Mag ik even?
Eén, vrijdag 31 december, 21.45

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234