null Beeld © VRT
Beeld © VRT

kijktip'Het huis'

24 uur tussen vier muren met Eric Goens: ‘Ik word verliefd op elke gast in ‘Het huis’’

Eric Goens zit in Lapland voor de opnames van een nieuw programma met Urbanus en Jacques Vermeire. Maar sneeuwstormen, elanden en komieken op leeftijd konden hem niet beletten om toelichting te geven bij het nieuwe seizoen van ‘Het huis’. Het achtste, en misschien zelfs het beste. Of hebben we dat verkeerd gehoord?

Talitha Dehaene

ERIC GOENS «Ik ben ermee opgehouden te beweren dat het nieuwe seizoen het beste van de hele reeks is (lacht).»

HUMO Er lijkt geen sleet op de formule te komen: al acht jaar lang kijken gemiddeld een miljoen mensen naar ‘Het huis’.

GOENS «Het is dan ook authentieke televisie. Er wordt niets geregisseerd of getrukeerd, er is niets gekunstelds aan. What you see, is what you get: twee mensen, een camera en een gesprek. Het werkt in al zijn eenvoud, en de gasten appreciëren die aanpak ook. Ze voelen zich zo op hun gemak dat ze zelfs een dutje doen. Daar schamen ze zich dan bijna voor: ‘Oei, ik heb een tukje gedaan in het tv-programma van Eric Goens!’ (lacht)»

HUMO Heb je dit seizoen een gast kunnen strikken op wie je al lang zat te azen?

GOENS «Mijn lijstje neezeggers is eindeloos, maar elk jaar bel ik die mensen weer op. Telkens is er wel iemand van mening veranderd. Marc Coucke, bijvoorbeeld, heb ik vanaf dag één gebeld, maar hij wilde pas vorig jaar meedoen. Ook Wim Lybaert heeft jarenlang geweigerd, tot nu.

»De beste reclame voor ‘Het huis’ zijn de eerdere gasten, al zijn er ook die het echt niet zien zitten om binnenstebuiten te worden gekeerd, zoals Matteo Simoni. Ook goed, want als ze tegen hun zin komen, werkt het niet.»

HUMO Erik Van Looy heb je kunnen overtuigen door in ruil deel te nemen aan ‘De slimste mens’.

GOENS «Daar heb ik nog altijd spijt van. Mijn passage was zo glorieus dat mensen me tot op vandaag vragen hoe het toch komt dat ik nog nooit heb deelgenomen. ‘Ik weet het ook niet,’ zeg ik dan maar (lacht).»

HUMO Wie zal ons dit seizoen het meest verrassen?

GOENS «Ik ben erg gecharmeerd door Camille. Ze blijkt veel meer te zijn dan dat vrolijke zangeresje dat iedereen denkt te kennen. Voorts hadden we de prettig gestoorde Pedro Elias te gast. Op z’n 40ste is die al aan zijn elfde leven toe: het is amper te bevatten hoeveel verhalen die man kan vertellen.»

HUMO Camille is pas 21, ze is de jongste gast die je ooit hebt ontvangen. Kon je wel een hele aflevering vullen?

GOENS «Aanvankelijk dacht ik dat ‘Het huis’ een carrièreprogramma zou worden, waarin mensen rond hun 70ste hun leven overlopen. Maar leeftijd speelt al lang geen rol meer: twintigers hebben evengoed een rugzak.

»Ik moet wel bekennen dat Camille een gok was. Elk jaar zit er wel zo iemand bij, en als het dan goed uitvalt, is de voldoening des te groter. Maar ik selecteer wel alleen mensen met wie ik denk dat er een klik zal zijn. Ik moet óók 24 uur tussen vier muren doorbrengen met die persoon, hè.

»Mijn mentor heeft me ooit geleerd dat ik op elke gast een beetje verliefd moet kunnen worden. En dat is tot nog toe altijd gelukt.»

‘Het huis’
Eén, maandag 12 december, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234