Witte Mars 1996 Beeld Photo News
Witte Mars 1996Beeld Photo News

kijktip'Als je ons kan horen'

25 jaar na de Witte Mars: ‘We leken er ons toen gewoon bij neer te leggen dat kinderen verdwenen’

Geen drama dat ons land zo getekend heeft als de zaak-Dutroux, geen namen zo vervuld van verdriet als die van Julie, Mélissa, An en Eefje. De docureeks ‘Als je ons kan horen’ op Eén blikt vanaf 20 oktober, de 25ste verjaardag van de Witte Mars, in vier delen terug.

Ayfer Erkul

HUMO De zaak-Dutroux begon met de verdwijning van Julie en Mélissa, in juni 1995, en eindigde met het proces tegen Marc Dutroux in 2004. Dat zijn jaren van archiefmateriaal.

JOERI VLEKKEN (regisseur) «Ik ben eergisteren beginnen te tellen, maar heb het uiteindelijk opgegeven bij 450 uur. We zijn heel diep in de archieven van de VRT en de RTBF gedoken, maar ook in die van regionale zenders. Een heel puzzelwerk, maar we hebben het zo kunnen opbouwen dat je bijvoorbeeld ziet dat ze in Jumet aan het graven zijn naar An en Eefje, terwijl de ouders van An in hun huiskamer in Hasselt het nieuws volgen op tv.»

HUMO Opvallend is dat Marc Dutroux slechts heel zijdelings meespeelt in de documentaire.

VLEKKEN «Dat is een bewuste keuze. Aanvankelijk had Dutroux ook geen rol in dit verhaal: zijn naam duikt pas midden augustus 1996 op als mogelijke dader. We wilden het verhaal van de ouders vertellen: de onzekerheid als je kind verdwijnt, de angst, en het gevoel in de steek gelaten te zijn. We volgen hen in hun strijd om aandacht voor de verdwijning van hun kind en tonen hun krachttoer om driehonderdduizend mensen op de been te brengen voor de Witte Mars. Voor hen waren die jaren een achtbaan van hoop en wanhoop.»

HUMO Heb jij die periode zelf meegemaakt?

VLEKKEN «Ik was 19 en herinner me het moment waarop ze An en Eefje gevonden hadden nog goed. Maar die hele affaire heb ik niet echt bewust meegemaakt. Nu pas zie ik in wat dat moet zijn geweest voor die ouders. Waar ik van schrok, was dat het lijkt alsof zulke verdwijningen een soort nevenschade waren van de samenleving, iets waar we ons bij neerlegden. Terwijl de voorpagina’s tegenwoordig vol staan als er een kind verdwijnt, en een heel apparaat, Child Focus en de politie voorop, in werking treedt. Als je kind destijds verdween, kreeg je het telefoonnummer van een vzw in handen geduwd. Zij zouden wel affiches drukken.»

HUMO Waarom de titel ‘Als je ons kan horen’?

VLEKKEN «Die woorden gebruikten de ouders zelf in een oproep in de pers: ‘Als je ons hoort, weet dan dat we jullie zoeken.’ Maar de zin refereert ook aan de huiszoekingen bij Dutroux, toen Julie en Mélissa niet werden gevonden hoewel er kinderstemmen waren gehoord. En er is de link met de Witte Mars, waar het volk gehoord wilde worden.»

‘Als je ons kan horen’, Eén, woensdag 20 oktober, 20.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234