null Beeld

'True Detective'Mahershala Ali

'35 jaar ouder in één dag tijd: dit was mijn lastigste opdracht ooit'

Redactie

Het ene derde seizoen - 'The Handmaid's Tale' - maakt op Canvas netjes plaats voor het andere: dat van de HBO-reeks 'True Detective'. Jaargang drie van de misdaadserie, waarin de makers na een tegenvallend tweede seizoen weer aanknopen met het niveau van weleer, draait rond de gepensioneerde rechercheur Wayne Hays, die nog altijd gekweld wordt door een onopgeloste verdwijningszaak van dertig jaar geleden. Voor een true crime-reeks probeert Hays nog één keer te reconstrueren wat er gebeurd is, voor zijn geheugen het helemaal laat afweten. Met een glansrol voor Mahershala Ali, die Hays neerzet in drie verschillende tijdvakken en dat altijd even geloofwaardig doet.

- Oorspronkelijk was het personage van Wayne blank en had jij een andere, kleinere rol in de reeks. Jij hebt de makers ervan overtuigd om jou de hoofdrol te geven.

MAHERSHALA ALI «Klopt, en niet alleen omdat ik mezelf meer op het scherm wilde zien (lacht). Het originele scenario was geweldig, maar omdat het verhaal zich afspeelt in het zuiden van Amerika in de jaren 80, dacht ik: zou het niet interessanter zijn om te zien hoe een zwarte rechercheur een misdaad probeert op te lossen, in een zo goed als volledig blanke gemeenschap? Ik stelde het voor aan Nic (Pizzolatto, de schrijver van 'True Detective', red.) en hij ging meteen akkoord.

»De bedoeling was om die zwarte leefwereld subtiel te laten zien. Niet door het n-word in het rond te laten vliegen, maar door een getuige bijvoorbeeld enkel naar mijn partner Roland te laten kijken - omdat hij het gezag van de blanke agent wel aanvaardt. Er zijn ook veel momenten waarop Wayne zich afvraagt: gebeurt dit nu toevallig, of is het omdat ik zwart ben? Krijg ik die kans niet omdat ik de competenties niet heb, of speelt er iets anders? Je weet nooit zeker waarom iets gebeurt, en dat is een probleem waar alle zwarte mensen mee worstelen.»

- Nadat je een Oscar had gekregen voor je rol in 'Moonlight', werd je vast overstelpt met aanbiedingen. Waarom koos je voor een tv-serie?

ALI «Ik ben opgegroeid met televisie. Toen ik net afgestudeerd was, in 2000, kon ik meespelen in de serie 'Crossing Jordan' en dat was het begin van mijn carrière. In die tijd was de regel nog dat je ofwel televisie deed, ofwel film, maar niet allebei. Dat is de afgelopen jaren veranderd. Vandaag draait alles om de kwaliteit van het script, en bij 'True Detective' staat die buiten kijf: de reeks is beter dan 90 procent van de films. En een personage als Wayne Hays, die ik bovendien in drie verschillende periodes mag spelen, is voor een acteur een godsgeschenk.»

- Hoe lastig was het om tussen die verschillende leeftijden van je personage te switchen?

ALI «Het was mijn lastigste opdracht ooit, zoveel is zeker. Omdat er op zoveel verschillende locaties gedraaid werd, sprongen we de hele tijd heen en weer in het script. En dat betekende dat ik de ene dag de 35-jarige versie moest spelen, en de dag erna die van 70 jaar oud. Dat is niet alleen een kwestie van make-up, de oude Wayne praat ook anders dan de jonge, omdat zijn geheugen minder goed werkt. Daar moest ik allemaal rekening mee houden. Ik heb vaak 's ochtends aan de ontbijttafel gezeten en gedacht: waar ben ik in godsnaam aan begonnen? (lacht

True detective - seizoen 3 Canvas, woensdag 26 februari, 21.10

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234