80 Jaar Will Tura - show - vtm - generic Beeld 80 Jaar Will Tura
80 Jaar Will Tura - show - vtm - genericBeeld 80 Jaar Will Tura

televisie★★½☆☆

‘80 jaar Will Tura’op VTM: ‘Dat de Will Tura onder de Will Tura’s dat nog mocht meemaken’

Will Tura, de op eeuwigheden berekende roepnaam van de sterveling Arthur Blanckaert, had de leeftijd der zeer sterken bereikt, en dat mocht niemand ontgaan. De openbare omroep, waar geld ophoesten nu eenmaal gepaard gaat met een pijnlijke stuiptrekking, koos wijselijk voor de verdienstelijke documentairefilm ‘Will Tura, Hoop doet leven’ van Dominique Deruddere om de honneurs waar te nemen, maar bij VTM kon je ondertussen gaan zitten voor een eigen jubelproductie.

Tom Raes

Luk Alloo onthaalde daarvoor Tura, toevallig zijn schoonvader, in een geheel leeg Sportpaleis, waar enkel Tura’s band en een paar lege stoelen opgesteld stonden. Na enkele korte begroetingen, felicitaties kon je het niet echt noemen, onthaalde Alloo al de eerste gast die Tura uitgebreid lof zou toezwaaien. Dat bleek bij nader inzien Paul Jambers te zijn, toevallig dan weer Alloos schoonmoeder. Het werd pijlsnel een familiekwestie.

Jambers’ komst echter had een goede reden, want Alloo wees erop dat de sterreporter in zijn tijd bekend stond als ‘De Will Tura van de journalistiek’. Dat beaamde de Will Tura van de journalistiek graag, met toevoeging dat collega Jef Lambrecht hem die titel geschonken had. Nu wilt de gang van zaken dat Lambrecht al bijna vier jaar dood is, waardoor je hem ook niet meer kon vragen hoezeer hij het na die naamgeving op een schateren gezet had. Afijn, als je toevallig de Will Tura onder de journalisten bent, is zo’n tachtigste verjaardag toch ook een beetje joùw feest, of daar scheen Jambers toch van uit te gaan. Met gusto, die niet per se onverdraaglijk was, vertelde hij honderduit over hoe het bestaan van Will Tura het bestaan van Paul Jambers beïnvloed had, wat, zo hoorde je te begrijpen, geen kleine verwezenlijking was. Jambers ging ook verdacht snel in op de uitnodiging van Alloo om zelf het podium te bestijgen en onder begeleiding van Tura’s band ‘Eenzaam zonder jou’ aan te heffen. Voor iemand die Tura zo genegen was, viel daarbij vooral op hoe pover de Will Tura van de journalistiek op de hoogte van de tekst van dat toch onsterfelijke nummer, net als van de aan te houden toon. Dat de Will Tura onder de Will Tura’s dat nog mocht meemaken.

Na al dat leuks onthaalde Alloo Koen Wauters, waardoor je nog iets sterker de indruk kreeg dat ze bij VTM hun gastenbestand grotendeels hadden laten afhangen van wie ze in Vilvoorde op de gang hadden aangetroffen - Luc Appermont zat ondertussen ook nog te popelen in de achtergrond, en later zou ook Niels Destadsbader nog inbellen vanop vakantie, voor mocht je toen al vergeten zijn naar welke zender je zat te kijken. ‘De leegte heeft een zekere charme’, bemerkte Koen Wauters terwijl hij in het rond keek, een uitspraak waarmee ik het repertoire van Clouseau plots een beetje beter kon plaatsen. ‘Is Will makkelijk te interviewen?’, vroeg Alloo iets later aan de Appermont in kwestie. Hij had het ook gewoon kunnen proberen, maar dat leek bezijden de opzet te zijn: je kreeg namelijk de indruk dat de tachtigste verjaardag van Will Tura gevierd diende te worden op de dezelfde wijze als wanneer hij ‘m niet meer gehaald zou hebben, door de figuur Will Tura meestentijds te overpeinzen in de derde persoon, alsof hij er niet gewoon bij zat. Tura, die nog welopgevoed is, ging ondertussen om verdere hommeles te vermijden dan maar akkoord met alles wat er om hem heen over hem gezegd werd. Wel mocht hij met elk nieuw reclameblok een eigen nummer brengen: een slim idee van de commerciële zender, want zo ging je op slag uitkijken naar de onderbrekingen. Tura liet daarbij ook geen gelegenheid onbenut om de individuele leden van zijn begeleidingsband te loven, wat me sterkte in de overtuiging dat de tachtigjarige Tura in zijn rijke carrière aldoor gespaard is gebleven van besmetting met al te wild woekerende kapsones. Zoiets kan je gerust een prestatie vinden.

‘Moa Ven Toh’ bracht Tura niet, want daarvoor bleek Ingeborg opgetrommeld: met veel misbaar kweet ze zich van haar taak, maar niet voordat ze erop gewezen had dat ze ondertussen officieel actief was als psychotherapeute. Hoe erg moeten sommige aandoeningen wel niet zijn eer je je besognes te rusten legt bij Ingeborg, dacht ik alleen maar. Van het markante kluitje gasten dat over de vloer kwam in het Sportpaleis bleef me achteraf dan ook vooral Ben Crabbé bij, aangezien die als enige oprecht blijk had gegeven van een volwassen idolatrie als het op Tura aankwam. Crabbé werd door Alloo omschreven als ‘de Tura-loog van de media’, wat duidelijk nog iets anders was dan de Will Tura van de media zijn. Met gemak wist Crabbé enkele detailvragen over Tura te beantwoorden wanneer die hem als test voor de voeten geworpen werden door Alloo. Jammer dat Alloo naliet hetzelfde te doen bij Patrick Lefevere, wiens enige meldenswaardige motief voor verschijnen inhield dat ook hij van West-Vlaanderen kwam. Lefevere werd in de plaats gevraagd met welke renner hij Will Tura zou vergelijken, want types zoals hij delen de wereld nu eenmaal in volgens hoe ze die zien door de spaken van een fietswiel. Om zijn aanwezigheid kracht bij te zetten had Lefevere echter een cd van Tura meegebracht in de jaszak: als klapstuk haalde hij die triomfantelijk boven, als ware het een bewijs dat hij wel degelijk naar muziek luisterde en al doende van Will Tura gehoord had. Met wat mildheid kon je dat aandoenlijk vinden.

Tijdens de reclameblokken werd de tachtigjarige Will Tura herhaaldelijke een gelukkige verjaardag gewenst door de olijke keukenbaron Donald Muylle. Een betere samenvatting van zijn verjaardagsshow op VTM laat zich niet verzinnen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234