null Beeld

100 beste films

#86: 'The Long Riders' (Walter Hill, 1980)

Humo's filmjournalist Erik Stockman presenteert: de 100 beste films aller tijden! Of liever: een hoogstpersoonlijke, dwarse hitparade van films die, althans volgens (es), de blikkerende tand des tijds hebben doorstaan. Een onconventioneel rariteitenkabinet waarvan de deuren telkens op woensdag, vrijdag en zondag wijdopen zwaaien. Vandaag: 'The Long Riders' van Walter Hill. Licht, camera, actie!

Erik Stockman

Hoog tijd om een mooi stuk tumbleweed door de top 100 te laten rollen; om de paarden te laten briesen en de pistolen te laten blaffen; hoog tijd, kortom, voor een onvervalste, authentieke, meesterlijke western!

‘Unforgiven’, ‘The Wild Bunch’, ‘The Hired Hand’, ‘The Missouri Breaks’, ‘Vera Cruz’, ‘Rio Bravo’, ‘Once Upon a Time in the West’, ‘El Topo’, ‘High Noon’, ‘Pat Garrett & Billy The Kid’: de lijst van briljante westerns strekt zich uit van Monument Valley tot de monding van de Rio Grande, maar één van onze persoonlijke favorieten blijft toch ‘The Long Riders’, een ietwat miskende western van Walter Hill.

Hill is de laatste jaren een beetje in het vergeetboekje geraakt (Vrouwe Cinema is een mooie dame, maar nogal kort van memorie), maar tussen 1979 en 1983 was deze cineast – die net als Martin Scorsese last heeft van astma – zo heet als een geweerloop: hij schreef mee aan het scenario van ‘Alien’, leverde met ‘The Driver’ en ‘The Warriors’ twee weergaloze cultfilms af, en scoorde in 1983 een gigantische hit met het Eddie Murphy-vehikel ‘48 Hrs.’ Na ’83 ging het downhill met hem, maar de stempel die Hill op de filmgeschiedenis heeft gedrukt, valt niet te onderschatten: met zijn kinetische, ultragewelddadige, schitterend gestileerde films veranderde hij de conventies van het actiegenre en effende hij het pad voor notoire actiefilmers als James Cameron en Michael Mann. In 1980 besprong Hill voor het eerst (maar niet voor het laatst) zijn grote liefde, de western (vele jaren later zou Hill trouwens de pilootaflevering van ‘Deadwood’ regisseren).

In ‘The Long Riders’ evoceert hij de laatste jaren van Jesse James, de mythische outlaw wiens bende uit verschillende broederparen bestond: Jesse en Frank James, de broers Younger, de broers Miller, Bob en Charlie Ford. En één van de elementen die van ‘The Long Riders’ zo’n heerlijk spektakel maken, is dat de broers worden vertolkt door échte broers: James en Stacy Keach; David, Robert en Keith Carradine; Dennis en Randy Quaid; en Nicholas en Christopher Guest. Bekijk die koppen, bekijk die legendarische karaktertronie van Keith Carradine, en je weet meteen dat je in een fantastische film zit.

In het begin zien we de bendeleden nog fluks vanuit hun zadels op voortrazende stoomtreinen springen, maar het net begint zich rond hen te spannen; er staan reusachtige premies op hun hoofden, de agenten van het beruchte detectivebureau Pinkerton zitten hen dicht op de hielen. De doem valt op hen neer wanneer ze een stadje in Minnesota binnenrijden waarvan ze denken dat het alleen maar wordt bewoond door boerenkinkels; in werkelijkheid rijden ze een hinderlaag binnen.

En dan begint het: een actiesequens die zo spectaculair oogt dat je nauwelijks nog kunt ademen; een magistraal, schitterend gechoreografeerd, wonderbaarlijk ballet van dol geworden paarden en neerzijgende lichamen; een bijna surrealistische ambush waarbij de doodskreten van de outlaws worden vermengd met vreemde elektronische klankeffecten; een onvergetelijk slowmotionfeest dat het hele oeuvre van John Woo tot klatergoud reduceert. Alleen al dat extreem vertraagde shot van Jesse James die uit het stadje tracht te ontsnappen door met paard en al door een winkelruit te breken: pure actiepoëzie. Ja, we weten het wel, Hill heeft die slowmotiontruc gepikt uit ‘The Wild Bunch’ van zijn mentor Sam Peckinpah, maar zo heel af en toe kan het gebeuren dat de leerling de meester overtreft.

Eens de Northfield Raid is afgelopen, heb je het beste eigenlijk gezien – de rest van de film is naspel.

Conclusie? Keith Carradine rocks, Walter Hill is een tovenaar, en de mooiste westernshootout ooit zit in ‘The Long Riders’.

Bekijk de trailer van 'The Long Riders':

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234