null Beeld

FILM★★★1/2☆

A Quiet Place (★★★1/2☆)

U zult geen kik durven te geven.

Erik Stockman

Deze knappe horrorfilm vertrekt van een pitch om ú tegen te zeggen. Of neen, zeg liever niets en hou u doodstil! In het jaar 2020 is de aarde onder de voet gelopen door een ras van angstaanjagende roofwezens die wel stekeblind zijn, maar nogal heftig reageren op geluidstrillingen. Voor de laatste overlevende mensen bestaat er maar één manier om de tanden en de klauwen van de altijd op het vinkentouw zittende monsters te ontwijken: ze moeten leren leven in een stilte die de ademloze geluidloosheid van het heelal benadert. Een steak in de pan gooien, goeiemorgen zeggen, met de borden smijten wanneer je kwaad bent, gillen wanneer je bang bent, veesten of boeren laten: in de nieuwe way of life die Evelyn (Emily Blunt) en Lee (John Krasinski zat ook in de regiestoel) en hun kinderen zich noodgedwongen eigen hebben moeten maken, is het allemaal uit den boze. Het gruwelijk resonerende geluid van een lamp die omver wordt gestoten, vormt ineens een bron van panische angst.

Een groot deel van de fun vloeit uiteraard voort uit het gegeven dat de personages nu en dan in situaties terechtkomen waarin het voor hen bijna onmogelijk wordt om géén geluid te maken, zoals wanneer de moeder... Maar neen, om uw plezier niet te vergallen, hullen wij ons in stilzwijgen. U mag zich in ieder geval opmaken voor een film waarin de dialogen tot een minimum zijn beperkt, een film die een leuk contrast vormt met de oorverscheurende blockbusters die we meestal geserveerd krijgen. Een oncomfortabel makend neveneffect van de lange, aanhoudende stiltes waarin de personages zich bewegen, is dat die scènes ook op u, de toeschouwer, onverwacht veel druk leggen. Durf, op het moment dat die wezens in de buurt zijn en de gezinsleden zich extra stil dienen te houden, maar eens in uw knapperige nacho te bijten of uw zak chips open te scheuren: u zult de woedende blikken van uw medetoeschouwers in uw nek voelen branden. Best vooraf ook een maaltijd nuttigen, zodat tijdens de spannendste scènes uw maag niet begint te grommen.

Het enige wat we achteraf een beetje betreurden, is dat Krasinski het niet heeft aangedurfd om het basisidee tot het uiterste door te drijven en om het geluid – als in de stille films van weleer – helemáál dicht te draaien. Die streepjes muziek die af en toe dan toch op de geluidsband mogen weerklinken, geven u weliswaar de kans om gauw even naar adem te happen, of om snel een andere zitpositie aan te nemen, maar ergens zouden we het nog sterker en uitdagender hebben gevonden indien Krasinski die toegevingen níét had gedaan. Maar goed: absolute geruisloosheid zou van ‘A Quiet Place’ allicht een té radicale kijkervaring hebben gemaakt, en bovendien zouden we dan die zoetluidende watervalscène hebben moeten missen. ‘A Quiet Place’ gaat dus niet all the way, maar dit belet niet dat het een goeie horrorfilm is geworden waarin meestentijds alleen maar het gieren van uw zenuwen en het bonzen van uw hart hoorbaar zal zijn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234