null Beeld VRT
Beeld VRT

tv-tip'Het hoogste bod'

Achter de schermen in het veilinghuis: ‘Ik zit nog steeds met een ei van de olifantsvogel. Bel me!’

Everything you always wanted to know about veilingen, but were afraid to ask: ‘Het hoogste bod’, nieuw op Eén, biedt een blik achter de schermen van een dozijn Belgische veilinghuizen. Eén van de veilingmeesters die erin aan bod komen, is Rob Michiels (35), eigenaar van het naar hem genoemde Brugse huis dat gespecialiseerd is in Chinees porselein. Frappant – maar blijkbaar foutief – zinnetje uit de perstekst: ‘Nergens ter wereld zijn er meer Chinese vazen per inwoner dan in België’.

Noud Jansen

ROB MICHIELS «Dat is lang zo geweest, maar ondertussen zijn er al best veel verkocht.

»Tussen de jaren 50 en de jaren 90 was het hier in België usance om het toch al vrij klassieke interieur te vervolmaken met een Chinese vaas. Quasi iedere notaris had er eentje op de vensterbank achter het glasgordijn staan, en ook bij bakkers en slagers waren ze razend populair. We hadden hier dan ook de grootste importeur van Europa zitten, de firma Stampaert, die elke week honderden of zelfs duizenden – vaak eeuwenoude – vazen naar België haalde. Stampaert had nauwe banden met het toenmalige communistische regime, dat flink verdiende aan de export.»

HUMO Nu vormen diezelfde vazen uw corebusiness?

MICHIELS «Ja. We verkopen ze vooral aan Chinese privéverzamelaars, die in feite hun eigen patrimonium terugkopen.»

HUMO Voor een veelvoud van de prijs waarvoor het destijds verhandeld werd?

MICHIELS «Indertijd was de gemiddelde verkoopprijs van een Chinese vaas 40.000 frank, 1.000 euro zeg maar: nu verhandelen wij ze voor het dubbele of het driedubbele. Eén keer, maar dat is hoogst uitzonderlijk, hebben we bijna 400.000 euro gevangen voor een achttiende-eeuwse vaas die was gemaakt voor keizer Qianlong. Denk nu overigens niet dat we dat geld daarna netjes hebben kunnen overschrijven naar onze eigen rekening: we werkten op commissie.»

HUMO Ik heb het daarnet nog even gecheckt: op 2dehands.be worden er ‘authentieke’ Chinese vazen te koop aangeboden vanaf 8 euro.

MICHIELS «Onmiddellijk in je auto springen, zou ik zeggen (lacht).

»Nee, serieus: je kunt natuurlijk ongelooflijk veel geluk hebben, maar de kans lijkt me buitengewoon groot dat het waardeloze brol is. Bij ons komen er geregeld mensen langs die een vaas willen laten veilen, maar het merendeel weigeren we: ’t zijn Franse stukken in Chinese stijl – chinoiserie – of ze zijn in massa geproduceerd in de jaren 70 of 80.»

HUMO Iets anders nog. Toen u in 2015 uw allereerste veiling organiseerde, haalde u de kranten met een wel zeer opmerkelijk kavel: een reusachtig, uiterst zeldzaam ei van de uitgestorven olifantsvogel. Is dat verkocht?

MICHIELS «Neen, helaas, ik ben met mijn ei blijven zitten (lacht). Maar ik zou zeggen: als jij graag een ei wil, bel me. Voor een goed woordje in de pers kan ik altijd wel iets aan de prijs doen.»

Het hoogste bod, Eén, woensdag 27 oktober, 21.40

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234