null Beeld

FILM★★☆☆☆

Achter de wolken

Een strafrechtelijke uitspraak.

Erik Stockman

Cecilia Verheyden – op het prille cv van deze jonge regisseuse staan drie kortfilms, het televisieprogramma ‘Climbing Spielberg’ en enkele afleveringen van ‘Vermist’ – heeft een beetje de pech dat haar langspeelfilmdebuut ‘Achter de wolken’ uitkomt in dezelfde week van ‘45 Years’. Beide films houden zich min of meer op in dezelfde ionosfeer: de hoofdfiguren zijn telkens twee gerijpte mensen die plotseling met een oude liefde worden geconfronteerd; en in de hoofdrollen zien we telkens twee absolute grootheden (Tom Courtenay en Charlotte Rampling in ‘45 Years’, Jo De Meyere en Chris Lomme in ‘Achter de wolken’).

Het verschil: daar waar ‘45 Years’ behoort tot het rijk van de sublieme cinema, riekt ‘Achter de wolken’ naar veredeld theater. Luister, van ons moet er zeker niet in elke Vlaamse film of serie in het West-Vlams of in het Antwaarps worden geklapt, maar toch: de overdreven welvoeglijke manier waarop De Meyere en Lomme in ‘Achter de wolken’ hun teksten staan voor te dragen, stamt nog uit de tijd toen er in de lokalen van de BRT door vrij uit de borst sprekende Vlaamse dictieleraars werd gehamerd op het belang van stembuigingen en orthoëpie. Nu wordt die übervoortreffelijke, maar ietwat onnatuurlijk overkomende tongslag van De Meyere en Lomme ook wel een beetje (om maar niet te zeggen: van a tot z) in de hand gewerkt door de dialogen die ze van scenarist Michael De Cock, die bij de bewerking van zijn eigen toneelstuk veel te veel in het theatrale is blijven hangen, tussen de lippen krijgen gelegd. We moesten tijdens ‘Achter de wolken’ vaak denken aan wat Harrison Ford ooit zei tegen George Lucas op de set van ‘Star Wars’: ‘George, je kunt deze shit wel typen, maar het valt van geen kanten uit te spreken.’

Verheyden was misschien nog te groen achter de oren om in het scenario en in het spel van haar acteurs in te grijpen, maar laten we optimistisch blijven: de ruimte die zich bevindt tussen ‘Achter de wolken’ en ‘45 Years’, is exact gelijk aan de marge die deze cineaste (en als we nog eens iets stouts mogen zeggen: bij uitbreiding de hele Vlaamse cinema) nog heeft om te groeien.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234